Παραλίγο τραγωδία ξανά στο Νοσοκομείο Κοζάνης


Ε ναν μόλις μήνα μετά τον θάνατο βρέφους 13 μηνών, το οποίο έγινε… μπαλάκι στα νοσοκομεία Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Βέροιας και Θεσσαλονίκης, ένα παραλίγο παρόμοιο τραγικό περιστατικό βάζει επί τάπητος την ανάγκη στελέχωσης της παιδιατρικής κλινικής στο νοσοκομείο της Κοζάνης. Ο πατέρας ενός αγοριού ηλικίας 19 μηνών έστειλε επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και στην Εισαγγελία Κοζάνης, καταγγέλλοντας ότι κινδύνεψε να χάσει το παιδί του το Μεγάλο Σάββατο, καθώς δεν έβρισκε…

… παιδίατρο στα νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας.

Ο πατέρας του παιδιού περιγράφει πως βρέθηκε για τις διακοπές του Πάσχα στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κοζάνη και κάποια στιγμή το αγοράκι του άρχισε να κάνει απανωτές φορές εμετό.

Εντρομοι οι γονείς του το μετέφεραν με το δικό τους αυτοκίνητο στο νοσοκομείο της Κοζάνης, αλλά στη διαδρομή το μωρό έχανε τις αισθήσεις του και επικοινώνησαν με τα νοσοκομεία Πτολεμαΐδας και Γρεβενών, όπου έμαθαν ότι δεν υπήρχε παιδιατρική κλινική και κατευθύνθηκαν προς τη Βέροια.

Λίγα λεπτά αργότερα το παιδάκι έκανε αιμόπτυση και ο πατέρας ειδοποίησε το ΕΚΑΒ, ασθενοφόρο του οποίου πήρε το παιδί καθ’ οδόν και το μετέφερε στην Κοζάνη.

Εκεί ο παθολόγος που εφημέρευε αρνήθηκε να το εξετάσει και δήλωσε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε, επιπλέον το πλήρωμα του ασθενοφόρου αρνήθηκε να το μεταφέρει στη Βέροια και σε έξαλλη κατάσταση ο πατέρας το μετέφερε με το δικό του αυτοκίνητο. «Εχουμε πει πολλές φορές ότι πρέπει να στελεχωθούν τα νοσοκομεία με όλες τις ειδικότητες.

Αυτό είναι το τρίτο περιστατικό μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ύστερα από μια δηλητηρίαση βρέφους και τον θάνατο του 13 μηνών βρέφους. Φτάσαμε στο σημείο να λέμε «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» και οι γονείς να μεταφέρουν τα παιδιά με τα δικά τους αυτοκίνητα για να προλάβουν τον χρόνο», είπε στο «Εθνος» ο αντιπρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Δυτικής Μακεδονίας, Χρήστος Κατσίνας.

Ερευνα
Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται κατεπείγουσα έρευνα που ζήτησε η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, για τον θάνατο του βρέφους από την Κοζάνη στις 10 Μαρτίου, μετά μάλιστα την περιπλάνησή του στα νοσοκομεία Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Βέροιας, Ειδικών Παθήσεων και Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.

Το μωρό εμφάνισε συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, ύστερα από εμβόλιο ηπατίτιδας στις αρχές Μαρτίου, και το περιστατικό δεν μπόρεσε να αντιμετωπιστεί στα νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, επειδή δεν διαθέτουν παιδιατρική κλινική, ενώ στο νοσοκομείο Βέροιας οι γιατροί διέγνωσαν γαστρεντερίτιδα.

Οταν η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε, οι γονείς του το μετέφεραν στο νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων της Θεσσαλονίκης και από εκεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών του Ιπποκράτειου, όπου το άτυχο μωράκι κατέληξε στις 10 Μαρτίου. Ο ιατροδικαστής διαπίστωσε ότι είχε εκτεταμένη σηψαιμία και νέκρωση των κάτω άκρων, καθώς και απόφραξη των ζωτικών του οργάνων.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
Επικίνδυνο το ψαλίδι σε εφημερεύοντες
Εγκληματική χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) την περικοπή εφημερευόντων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Εγκληματική χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) την περικοπή εφημερευόντων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Με αφορμή την πρωτοφανή στα χρονικά του ΕΣΥ ομαδική παραίτηση δέκα γιατρών στο νοσοκομείο Λευκάδας, ο προεδρεύων της ΟΕΝΓΕ κ. Δημήτρης Βαρνάβας κάλεσε χθες την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει επαρκώς τα νοσοκομεία -έστω και την ύστατη ώρα- ώστε να πραγματοποιούνται πλήρεις και ασφαλείς εφημερίες.

Αναφερόμενος στις περικοπές κονδυλίων για τις εφημερίες, ο κ. Βαρνάβας έκανε λόγο για επικίνδυνα λογιστικά παιγνίδια στην πλάτη των ασθενών, οι οποίοι καταφεύγουν στα δημόσια νοσοκομεία. Οι γιατροί του παθολογικού τομέα του νοσοκομείου Λευκάδας υπέβαλαν προχθές ομαδικά παραίτηση διαμαρτυρόμενοι για τις επικίνδυνες συνθήκες που διαμορφώνονται από την υποστελέχωση της εφημερίας. Στο εν λόγω νοσοκομείο γυναικολόγος καλύπτει τα παθολογικά περιστατικά, ενώ οι γονείς καλούνται να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις, στις οποίες αναφέρεται ότι τα παιδιά τους νοσηλεύονται με δική τους ευθύνη.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ηπείρου κ. Παναγιώτης Νικολόπουλος τόνισε στο «Εθνος» ότι πολλά νοσοκομεία της περιφέρειας αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα. Το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας ανέστειλε την περασμένη Τετάρτη την εφημερία του, λόγω έλλειψης γιατρών και το νοσοκομείο της Αρτας εφημερεύει με έναν ειδικευμένο καρδιολόγο.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *