Οι ψηφοφόροι αλλάζουν κανάλι

του Κώστα Γιαννακίδη

Η αποχή έχει ζωή δύο-τριών ημερών ως θέμα συζήτησης. Μετά θα έρθει η τρόικα για να την καταπιεί και λίγο αργότερα θα φτάσει ο προϋπολογισμός που μπορεί και να τη δικαιώσει.
Η πρώτη ματιά βλέπει και τη δυσαρμονία στη συνολική εικόνα. Πως γίνεται σε μία περίοδο οργισμένης πολιτικοποίησης οι άνθρωποι…..
να μένουν μακριά από την κάλπη; Γίνεται. Απλώς οι πολίτες πιστεύουν πως η συμμετοχή τους δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε τη φύση των πραγμάτων, ούτε τη συμπεριφορά των πρωταγωνιστών. Η θεσμική συμμετοχή στα κοινά θεωρείται πλέον χαμένη υπόθεση.

Αν μπορούσε να γίνει μία δημοσκόπηση στο σώμα των διαδηλώσεων που έρχονται, θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε πόσοι από τους ανθρώπους που συμμετέχουν βγαίνοντας στο δρόμο, προτίμησαν να μείνουν μακριά από την κάλπη.

Ενας άλλος λόγος που κρατάει τους ψηφοφόρους έξω από το εκλογικό τμήμα είναι η αηδία. Η αποστροφή για το σύστημα και τους αρμούς του. Η συμμετοχή κρίνεται ως συνενοχή. Μένεις μακριά και συνάμα πιστεύεις ότι δεν νομιμοποιείς σχήματα και καταστάσεις.

Μεταξύ μας, το μεγάλο ποσοστό αποχής αντιστοιχεί σε υγιή και εντελώς φυσιολογικά συλλογικά αντανακλαστικά.

Οταν οι ψηφοφόροι καταδικάζουν το πολιτικό σύστημα στο σύνολο του, για ποιο λόγο να προσέλθουν στην κάλπη; Είναι σαν μία εκπομπή που δεν σου αρέσει και απλώς αλλάζεις κανάλι ή κλείνεις την τηλεόραση.
Και στην τελική, ένας καλός λόγος για να απέχεις από τις εκλογές είναι αυτό που συμβαίνει τώρα μπροστά στα μάτια σας, όπου διάφοροι τύποι, πολιτικοί και δημοσιογράφοι, προσπαθούν να αναλύσουν τη συμπεριφορά των πολιτών. Βαρέθηκαν οι άνθρωποι, απλό είναι. Αν δουν κάτι ενδιαφέρον στο μέλλον θα επιστρέψουν.

protagon

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

10 Comments

  1. Ανώνυμος

    ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΕΙΣΤΕ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ,ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΕΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΡΕΤΕ ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

    Reply
  2. Ανώνυμος

    αν πραγματικα στεναζε ο κοσμος θα πηγαινανε να ψηφισουνε ολοι και θα επαιρνε 20% ο γαπ
    το οτι δεν συνεβη κατα την γνωμη μου σημαινει ανοχη, σημαινει σε παρακολουθω κ.γιωργακη, και ο σαμαρας δεν με πειθει καθολου μα καθολου
    ανοχη λοιπον

    Reply
  3. Ανώνυμος

    ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΝΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΑ Η ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ,ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΛΙΣΤΑ

    Reply
  4. Ανώνυμος

    ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ,ΟΛΟΙ ΝΕΟΤΑΞΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ,ΦΕΡΕΦΩΝΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΙΣΟΠΕΔΩΤΙΚΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ,ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΑΠΙ ΤΗΣ ΨΕΥΑΙΣΘΗΣΗΣ (ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ)ΜΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΤΑΝΙΚΑ,ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΑΝΑΛΩΝΕΣΤΕ ΣΕ ΑΕΡΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΟΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ ΕΝ ΕΙΔΗ ΓΗΠΕΔΙΚΩΝ ΟΠΑΔΩΝ,Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΥΤΟΣ ΘΕΛΕΙ ΠΡΩΤΑ ΜΥΑΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΗ ΦΑΝΑΣΙΑ…

    Reply
  5. Ανώνυμος

    ΚΑΚΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΚΑΤΟΧΗ.
    ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΠΟΣΟΙ ΣΥΝΑΘΡΩΠΟΙ ΜΑΣ ΨΑΧΝΟΥΝΕ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝΕ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝΕ ΤΑ ΠΕΤΑΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΑΠΙΑ.
    ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΡΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΑΣ ΝΑ ΨΗΦΙΖΕΙ ΧΩΡΙΣ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΟΝ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΓΑΣΤΕΡΑΣ.
    ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΕΣΕΙΣ,ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΓΕΝΝΕΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝΕ ΔΙΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΞΕΧΡΕΩΘΕΙ ΠΟΤΕ!
    ΤΟ ΤΟΜΑΡΙ ΣΑΣ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΙΕΣΤΕ.

    Reply
  6. Ανώνυμος

    ΓΙΑ ΠΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΙΛΑΤΕ ΒΡΕ ΚΟΙΜΙΣΜΕΝΟΙ??????
    ΔΕΝ ΠΗΡΑΤΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΟΤΙ ΤΕΛΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ?????
    ΑΠΛΑ ΤΩΡΑ Η (ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥΣ)ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΗ ΤΑ ΔΟΝΤΑΚΙΑ ΤΗΣ!!!!!!
    ΚΑΛΑ ΤΟΟΟΟΟΣΟ ΠΙΑ ΒΛΑΚΕΣ ΕΙΣΤΕ?????

    ΑΜΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΛΟΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗΝ ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΕΠΑΝΣΤΑΣΗ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΕΚΛΟΓΕΣ,ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΑΠΙ ΤΗΣ ΨΕΥΑΙΣΘΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΓΡΙΕΨΕΙ Ο ΠΑΡΟΡΜΗΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ?????????
    ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΧΩΡΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΕΚΑΝΑΝ ΠΑΛΙ,ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΚΑΒΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΚΑΤΟΧΗ (ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΖΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΨΕΥΑΙΣΘΗΣΕΙΣ)

    Reply
  7. Παναγιώτης Τελεβάντος

    Οχι ακριβώς!

    Αν αλλάξεις το κανάλι της τηλεόρασης ή αν την κλείσεις δεν είναι το ίδιο αν ψηφίζεις κάποιο που υπέγραψε το μνημόνιο και θέλει να δώσει ορισμένα (αλήθεια πόσα;) στρέμματα γης για να έχουμε ησυχία!!!

    Reply
  8. Ανώνυμος

    οπως τα λες ειναι φιλε , και συμπληρωνω σε αυτα που λες , πως οταν καταργηθει η βουλευτικη ασυλια και ο νομος περι ευθυνης υπουργων και εν γενει η ατιμωρησια που απολαμβανουν οι πολιτικοι, τοτε ισως πιστεψει ο κοσμος πως ναι , να συμμετεχει στην δημοκρατια αφου κανεις δεν θα μπορει να τον κλεβει ατιμωρητος………….

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *