Βάρβαροι

Λεπτομέρεια. Από περιστατικό που το είδα με τα μάτια μου. Λονδίνο, εφτά το βράδυ. Σε βαγόνι του Underground. Ορθιος εγώ. Αριστερά και δεξιά μου, σε παράλληλη διάταξη, δύο σειρές καθισμάτων. Οι δεκατέσσερις, σε σύνολο δεκαέξι επιβατών, διάβαζαν εφημερίδες. Αγορασμένες, κανονικές. Επιβάτες και των δύο φύλων και όλων των ηλικιών. Μισθοσυντήρητοι. Του μόχθου.
Κουρασμένοι. Κι όμως,….
διάβαζαν εφημερίδες.
Ελάτε τώρα στο δικό μας μετρό. Κάθε πρωί ακολουθώ την ίδια διαδρομή με τον ΗΣΑΠ. Ε λοιπόν, πλην του υποφαινόμενου ουδείς με εφημερίδα από το περίπτερο αγορασμένη. Οι περισσότεροι με free press. Την ξεφυλλίζουν στα γρήγορα, μετά την πετάνε και στη συνέχεια το βλέμμα τους, ακούνητο, βαράει το υπερπέραν. Γιατί; Τρεις πρόχειρες δικαιολογίες. Η πρώτη, «δεν μας περισσεύει δραχμή». Η δεύτερη, «τα νέα τα μαθαίνουμε από την ΤV».

Η τρίτη και ας πούμε πιο σοβαρή, «οι δημοσιογράφοι είναι πουλημένοι». Επομένως στο αγγλικό προλεταριάτο περισσεύουν δραχμές. Επομένως τα βρετανικά κανάλια δεν μεταδίδουν ειδήσεις. Και επομένως οι άγγλοι δημοσιογράφοι δεν είναι «πουλημένοι». Τα ίδια παντού. Σε κάθε έκφραση της καθημερινής μας ζωής. Σε κάθε σημείο της ελληνικής γης. Για την αθλιότητα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων φταίει μόνο το σύστημα. Για τον διασυρμό του Δημοσίου φταίνε μόνο τα δύο μεγάλα κόμματα. Για τη φοροδιαφυγή φταίνε μόνο οι εφοριακοί. Για την καταβαράθρωση της αγροτικής οικονομίας φταίνε μόνο οι ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι μεσάζοντες. Για όλα μα για όλα, ακόμη και για τον γιγαντιαίο σκουπιδοτενεκέ του κέντρου των Αθηνών, αποκλειστικοί και μοναδικοί ένοχοι είναι ο ιμπεριαλισμός, ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι μεγαλοτραπεζίτες, οι υπουργοί και ο δικομματισμός. Ωραία. Αφού, ρε μπαγάσα, γνωρίζεις τους ενόχους και τους μισείς τόσο πολύ, γιατί διαρκώς τους ψηφίζεις και στα κρυφά τούς γλείφεις; Επειδή χωρίς τους βαρβάρους θεόγυμνη η αφεντιά σου. Πάντα ο Αλλος. Ποτέ Εσύ!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΝΙΚΑΣ
tovima

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

10 Comments

  1. Ανώνυμος

    ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩ ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ
    1-ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΤΡΩΝΕ ΧΑΙΒΑΝΙΝΗ
    2-ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ (ΟΠΩΣ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ)
    2-ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΚΑΦΡΟΙ (ΣΥΓΝΩΜΗ)ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ
    3-ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΛΕΝΕ ΑΛΗΘΕΙΕΣ
    ΕΛΑΤΕ ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΤΑΙ ΕΤΣΙ;;;;

    Reply
  2. Ανώνυμος

    προφανώς αυτός που έγραψε το άρθρο είναι δημοσιογράφος σε εφημερίδα. Να πάει να τα πει αλλού αυτά….και να μη ξαναγράψει προσβολή για τους Έλληνες αλλιώς εύχομαι να του κοπούν τα χέρια!!! Ο ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ ΤΟΥ ΓΑΠ !

    Reply
  3. Ανώνυμος

    2:50 σωστός! Μας τα χουνε πρήξει με τους Έλληνες. Μια χαρά είμαστε ….να μη πω καλύτεροι από πολλούς άλλους. Μας έχουν βρει φιλότιμους και μας δημιουργούν ενοχικά συναισθήματα. Όπως γουστάρουμε ρε διαβάζουμε εφημερίδα…και όποια εφημερίδα γουστάρουμε!!!Αει στο διάολο !!

    Reply
  4. Ανώνυμος

    Πότε θα καταλάβετε όλοι επιτέλους ότι αυτό το κράτος δεν είναι ελεύθερο, ούτε υπήρξε ποτέ. Δημιουργήθηκε από άλλους γιά άλλους, όχι γιά τους Έλληνες. Όλο το σύστημα στήθηκε έτσι εξ'αχής διεφθαρμένο και φασιστκό, δεν χάλασε στην πορεία.
    Το δημόσιο, η παιδεία, η υγεία, η οικονομία, τα πάντα, ετσι σχεδιάστηκαν,γιά να μην λειτουργούν. Άντε πιά μ'αυτό το παραμύθι γιά τους Έλληνες ότι είμαστε έτσι και γιουβέτσι. Είμαστε όπως όλοι οι άνθρωποι. Γιατί οι ομογενείς διαπρέπουν; Είναι αλλιώτικοι ή μήπως έχουν άλλες συνθήκες; Φέρτε τους Άγγλους εδώ να δούμε τι θα κάνουν ή αν θα είναι ακόμα χειρότεροι. Μην ταίζετε τον εαυτό σας ενοχές.

    Reply
  5. Ανώνυμος

    12:06 γιατί έχουμε του πολιτικούς που μας αξίζουν; Εμείς τους ψηφίσαμε να κάνουν αυτά που κάνουν;

    Reply
  6. Ανώνυμος

    Να παρατηρήσω ότι έχουμε ένα από τα πιο καθαρά και ασφαλή μετρό στην Ευρώπη ! Η διαδρομές είναι ολιγόλεπτες και το ξεφύλλισμα της εφημερίδας είναι για το πέρασμα του χρόνου….όχι για την ενημέρωση..άσχετα αν μερικοί ενημερώνονται από αυτές τις εφημερίδες. Είναι σημαντικό να πούμε ότι αυτές οι εφημερίδες παρέχουν ικανοποιητική ενημέρωση σε σύγκριση με τις εφημερίδες του περιπτέρου….άρα δεν είναι απαραίτητο για κάποιον να αγοράσει από το περίπτερο εφημερίδα…εκτός και αν θέλει να πάρει το CD που δίνει (κατά τα άλλα) δωρεάν!!! Επιπλέον ποίος είπε ότι τις εφημερίδες τις (δήθεν) δωρεάν δεν τις έχουμε πληρώσει; Επιδοτούμενες από τα λεφτά μας είναι, συν ότι εμείς που τις διαβάζουμε χρηματοδοτούμε και τις διαφημίσεις που περιέχουν ανάμεσα τους. Θα συμφωνήσω μόνο με την αιτιολογία της εύκολης λύσης που προσφέρεται, εφόσον κάποιος πάει πρωί-πρωί στη δουλειά του και δέχεται στο δρόμο δωρεάν μίνι ενημέρωση. Δε καταλαβαίνω γιατί αυτό αποδεικνύει κάτι κακό για τους Έλληνες. Οι Σουηδοί κάνουν το ίδιο…να υποθέσω ότι και αυτοί είναι σαν εμάς;

    Reply
  7. Ανώνυμος

    ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΕΙΠΑΤΕ ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ!
    Ο ΚΑΘΕ ΓΕΛΑΔΑΡΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΟΥΡΤΙΝΑ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ,ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΠΡΟΔΙΔΕΙ ΠΑΝΤΑ Η ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΛΟΥ.
    ΚΑΙ Ο ΣΤΑΥΛΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥ!
    ΖΩ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ..
    ΦΙΛΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΕΚΤΙΜΗΣΗ.

    Reply
  8. Ανώνυμος

    ΟΙ ΛΑΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΟΥΝ,
    ΕΛΛΗΝΑ Ο ΤΖΕΦΡΙ ΣΟΥ ΑΞΙΖΕΙ, ΚΑΙ Ο ΚΟΥΡΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ,
    ΑΥΤΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΝΑΣ ΑΦΡΙΚΑΝΟΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ.

    Reply
  9. Ανώνυμος

    ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ ! ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΙΣ ΤΑ ΣΩΘΙΚΑ ΜΑΣ, ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ! Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΞΕΚΙΝΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΜΑΣ ΕΑΥΤΟ! JIM.

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *