ΕΠΑΝΤ: Το ΤΧΣ θα έστηνε τραπεζικό καρτέλ

Να μπλοκάρει τις από το ΤΧΣ αποφασισθείσες διεργασίες στις τράπεζες, οι οποίες θα οδηγούσαν σε αντικαταστάσεις των εκπροσώπων του ΤΧΣ με τα μέλη της διοικούσας επιτροπής του Ταμείου, αποφάσισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως….

αποκαλύπτει η Καθημερινή. Το σκεπτικό της απόφασης έχει να κάνει με τη σύγκρουση συμερόντων που θα προκαλείτο αν εφαρμόζονταν η απόφαση καθώς το νέο μέλος θα μετείχε σε μία τράπεζα γνωρίζοντας όλες τις ευαίσθητες πληροφορίες και για τις άλλες τράπεζες και, έτσι, ο διακριτός ρόλος μεταξύ εκπροσώπων και Εκτελεστικής Επιτροπής θα χανόταν, δημιουργώντας ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού με την απόφασή της στέλενει μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες αν και αποφεύγει να τοποθετηθεί δημοσίως υπό το φόβο αποσταθεροποίησης του συστήματος το οποίο διατηρεί ισορρππία τρόμου…

Το ζήτημα είχε θέσει το Sofokleousin.gr στην εκπρόσωπο του Ταμείου κατά τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης αλλά χωρίς να δοθούν απαντήσεις. Το ΤΧΣ τότε επέμεινε στη γραμμή υποβάθμισης του θέματος, η οποία όμως αμφισβητείται πλέον στη βάση της από την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Sofokleousin.gr αντίθετη είναι και η DigiCom καθώς ανησυχεί για προσπάθειες επιμερισμού της αγοράς τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια. Οι ελεγκτικές αρχές εκφράζουν ανησυχίες, ατύπως, ακόμα και για την προώθηση των σχεδίων συγχώνευσης των θυγατρικών τραπεζών στα Βαλκάνια.

Η προσπάθεια της διοίκησης του ΤΧΣ για να υπάρξει αμεσότερη επικοινωνία -όπως ισχυρίζεται- δεν βρήκε σύμφωνη την ΕΠΑΝΤ καθώς η συμμετοχή μελλών της διοοικούσας επιτροπής του Ταμείου στα ΔΣ των εμπορικών τραπεζών και η άμεση γνώση από όλους τον κινήσεων κάθε τράπεζας και με δεδομένο ότι το ΤΧΣ είναι βασικός μέτοχος και ρυθμιστής ισορροπιών, δημιουργούνται ανησυχίες για πρακτικές καρτέλ.

Το σκεπτικό αυτό δεν απέχει πολύ από τις πολιτικές που θέλουν να εφαρμόσουν στο ΤΧΣ, καθώς έτσι περιορίζεται το ρίσκο, το κόστος του χρήματος και ισχυροποιείται η θέση των τραπεζών, ενώ δανειολήπτες και καταθέτες ισοκατανέμονται ανάλογα με τις ανάγκες που διακρίνει το ΤΧΣ…

Το Sofokleousin.gr είχε εγκαίρως θέσει το ζήτημα της σύγκρουσης συμφερόντων στους εκπροσώπους του ΤΧΣ, οι οποίοι την ημέρα δημοσίευσης της ανακοίνωσης αρνήθηκαν να επεκταθούν στο ζήτημα κάνοντας λόγο για τυπική διαδικασία και προειλημμένη απόφαση η οποία δεν επηρρεάζει τίποτα.

Η στάση και οι επλογές της διοίκησης του ΤΧΣ καθώς και οι εν κρυπτώ κινήσεις εγείρουν ζητήματα αξιοπιστίας. Όπως επισημαίνουν καλπα πληροφορημένες πηγές έχει τεθεί και θέμα ενίσχυσης της διαφάνειας και της λογοδοσίας του Ταμείου προς του θεσμούς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ το ΤΧΣ έχει στα χέρια του την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν προέβει σε δημόσιες ανακοινώσεις αλλά επέλεξε να σιωπίσει, στερόντας χρήσιμη και καταλυτική ενημέρωση από τις αγορές και τους φορολογουμένους, τα λεφτά των οποίων διαχειρίζεται και επενδύει στις τράπεζες.

Εγείρεται, παράλληλα, και μείζον πολιτικό θέμα καθώς αν η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ γνώριζε και δεν υποχρέωσε το ΤΧΣ να προβεί σε Δημόσιες δηλώσεις τότε δίνεται η αίσθηση του έντονου παρασκηνίοου με άγνωστες προεκτάσεις.

Η εφημερίδα Καθημερινή που αποκαλύπτει την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, την οποία το ΤΧΣ έχει επιμελώς αποσιωπήσει, αναφέρει ότι το ΤΧΣ είχε πάρει τη συγκεκριμένη απόφαση με το σκεπτικό ότι: «η αντικατάσταση γίνεται στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης της άμεσης επικοινωνίας και συνεργασίας με τις Διοικήσεις των Τραπεζών και με γνώμονα την αποτελεσματική διαχείριση των θεμάτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του ΤΧΣ, σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο».

Αν η απόφαση του ΤΧΣ υλοποιείτο, τότε το νέο μέλος θα μετείχε σε μία τράπεζα γνωρίζοντας όλες τις ευαίσθητες πληροφορίες και για τις άλλες τράπεζες και, έτσι, ο διακριτός ρόλος μεταξύ εκπροσώπων και Εκτελεστικής Επιτροπής θα χανόταν, δημιουργώντας ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής», ο αρχικός σχεδιασμός του ΤΧΣ προέβλεπε ότι η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου, κ. Αναστασία Σακελλαρίου, θα μετείχε στο Δ.Σ. της Τρ. Πειραιώς, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Γιώργος Κουτσός στο Δ.Σ. της Eurobank, ο κ. Γιώργος Γάγαλης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ, στο Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας και ο κ. Γιάννης Κυριακόπουλος, οικονομικός διευθυντής του ΤΧΣ, στο Δ.Σ. της Alpha Bank.

Όπως αναφέρει η «Κ», σοβαρές αιτιάσεις για την κίνηση του ΤΧΣ εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, η τρόικα, η εγχώρια Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά και η ΤτΕ.

Η άτυπη παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού υποχρέωσε το ΤΧΣ σε στροφή 180 μοιρών καθώς, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής», χθες συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου και συζητήθηκε η απόρριψη εκ μέρους της Επ. Ανταγωνισμού της πρότασης για αντικατάσταση των εκπροσώπων του στα Δ.Σ. των τραπεζών. Η ακύρωση της σχετικής απόφασης αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως σήμερα, με νεότερη ανακοίνωση από το ΤΧΣ.

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *