Τούτο τον χειμώνα άμα τον πηδήσαμε, γι’ άλλα… δύο χρόνια άιντε καθαρίσαμε

Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα ξέρει ο ελληνικός λαός αν θα έχουμε κυβέρνηση στις αρχές του 2015 ή θα πάμε σε εκλογές και τότε θα κριθεί το μέλλον της χώρας και η πορεία της. Οι επόμενοι 3,5 μήνες που
απομένουν για το τέλος της χρονιάς θα κρίνουν δύο πολύ κρίσιμα ζητήματα:

1. Το ένα είναι η οικονομία. Αν μπορεί δηλαδή να υπάρξει οριστική έξοδος από τα μνημόνια και την κρίση.

2. Το δεύτερο είναι η πολιτική σταθερότητα. Αν θα πέσει δηλαδή η κυβέρνηση και επιλεγεί μια εκλογική διαδικασία που κανείς δεν ξέρει τι θα βγάλει, αλλά με τα μέχρι τώρα δεδομένα μάλλον θα φέρει χάος.
Το ένα ζήτημα είναι συνάρτηση του άλλου και την πρωτοβουλία των κινήσεων την έχει ο Σαμαράς και η κυβέρνηση. Αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις από το ΠΑΣΟΚ που διαλύεται ή γκάφες τύπου ΕΝΦΙΑ που έχουν πανελλήνιο αντίκτυπο, τότε ο παρών κυβερνητικός σχηματισμός θα διατηρηθεί μέχρι τις Προεδρικές Εκλογές την άνοιξη οπότε και θα έχει διαφανεί η προοπτική της εξεύρεσης 180 βουλευτών.

Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει και το χρονικό διάστημα μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Ο κ. Σαμαράς βρίσκεται μπροστά σε τρεις κάβους κι αν συνεχίσει αλώβητος τότε θα είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού.
Ο πρώτος σταθμός είναι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και η αξιολόγηση της οικονομίας. Τέλος του μήνα έρχονται οι εκπρόσωποι των δανειστών και ελπίζουν στην Αθήνα ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχει τελειώσει η αξιολόγηση. Το κρίσιμο στοίχημα είναι τι θα γίνει με τα ανοικτά μέτωπα. Δηλαδή με τα εργασιακά και τους πλειστηριασμούς που δεν έκλεισαν στο Παρίσι αλλά και με το πακέτο των φοροελαφρύνσεων που κρίνονται «υποχρεωτικές» για την κυβέρνηση αλλά πρέπει να πάρουν το «οκ» της τρόικας. Αν η κυβέρνηση ξεπεράσει τα αγκάθια και πείσει την τρόικα ότι δεν χρειάζονται άλλα επώδυνα μέτρα αλλά ελάφρυνση των βαρών τότε όλα θα πάνε καλά. Υπενθυμίζουμε ότι κατά του «μπλόκου» των απεργιών έχει ταχθεί το ΠΑΣΟΚ, επομένως δεν περνά μια ρύθμιση που έχει και επικοινωνιακό αντίκτυπο. Επίσης, casus beli είναι και το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας με κυβερνητικούς όπως ο Γιακουμάτος να έχουν προαναγγείλει την παράταση της άρσης για ένα χρόνο. Σκεφτείτε να τολμήσει η κυβέρνηση να πάει σε Προεδρικές Εκλογές με απελευθέρωση πλειστηριασμών.

Επίσης, από την ομιλία στη ΔΕΘ φάνηκε ότι η κυβέρνηση θα πάει σε φοροελαφρύνσεις βήμα – βήμα και χωρίς μονομερείς αποφάσεις που θα τίναζαν στον αέρα τον προϋπολογισμό και τις διαπραγματεύσεις.

Ο δεύτερος σταθμός της κυβέρνησης είναι η συζήτηση για το χρέος. Συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ στις 14-15 Νοεμβρίου θα γίνει η σύσκεψη των πιστωτών στην Ουάσιγκτον που ενδεχομένως να βγάλει «λευκό καπνό» για το χρέος. Δηλαδή μείωση επιτοκίου και επιμήκυνση για 50-60 χρόνια, κάτι που θα δώσει στην Ελλάδα «ανάσα» 3-4 δις ευρώ το χρόνο. Η συζήτηση για το χρέος σχετίζεται ασφαλώς με την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και με τη συνέχιση του προγράμματος προσαρμογής που έχει φέρει πλεονάσματα και συμμάζεμα του δημοσίου τομέα.

Ο τρίτος σταθμός, ξανά το Νοέμβριο είναι το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Εκεί θα αποτυπωθεί το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης για το 2015. Αν έχει προβλέψεις για νέα μέτρα κι όχι ελαφρύνσεις και σχέδιο εξόδου από την κρίση, τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση.
Ο κ. Σαμαράς περιμένει ευνοϊκή κατάληξη στους τρεις αυτούς σταθμούς ώστε να απευθυνθεί στη συνέχεια στον ελληνικό λαό και να του θέσει το δίλημμα της σταθερότητας ή της οικονομικής και πολιτικής ανωμαλίας με φόντο τις προεδρικές εκλογές. Αν ο πρωθυπουργός κρατά στα χέρια του τη ρύθμιση του χρέους, φοροελαφρύνσεις που θα δείχνουν ότι η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια και ένα συνολικό σχέδιο εξόδου από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και των περικοπών τότε θα μπορεί να απευθυνθεί και στο πολιτικό σύστημα και να ζητήσει τους 180 βουλευτές για εκλογή Προέδρου που θα αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές.

Οι προκλήσεις είναι μεγάλες αλλά είναι εξίσου μεγάλα και αυτά που παίζονται για τη χώρα. Ο μόνος που μπορεί στην παρούσα φάση να εγγυηθεί μια σταθερή πορεία είναι ο Σαμαράς και η ΝΔ με τα όποια προβλήματα και τα όποια λάθη έχουν γίνει και δεν πρέπει να ξαναγίνουν. Και είναι στην κρίση του ελληνικού λαού να αποφασίσει τι θέλει για τη ζωή του.

http://www.antinews.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *