Άρθρα στις αμερικανικές εφημερίδες για την ελληνική κρίση

Σε σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «The New York Times», που κάνει λόγο για «στάση πληρωμών» τον Ιούλιο, μπροστά στην πιθανότητα εξάντλησης των κρατικών ταμείων στην Ελλάδα, μετά τις βουλευτικές εκλογές.

«Τα κυβερνητικά χρηματοκιβώτια ξεμένουν σιγά σιγά από ρευστό και οι αρμόδιοι υπάλληλοι, που….
βλέπουν το πρόβλημα εκ των έσω κρούουν των κώδωνα του κινδύνου».

Σε δημοσίευμα στην «Wall Street Journal» καταγράφεται, ιδιαίτερα, ο ρόλος της Γερμανίας έναντι της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, υπό την απειλή εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και την κατάρρευση του ισπανικού τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπό αυτές τις συνθήκες, η γερμανική κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει εάν αξίζει, για τη σωτηρία του ευρώ, να θέσει σε κίνδυνο τη δική της ευημερία.

Οι επικριτές της γερμανικής προσέγγισης για την κρίση, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ιταλία, υποστηρίζουν ότι η επιβολή σκληρής λιτότητας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες έχει οδηγήσει στην όξυνση του προβλήματος.

Επίσης, προβάλλεται το γεγονός ότι η αντίδραση κατά της οικονομικής συνταγής της Γερμανίας είχε κορυφωθεί κατά τη διάρκεια μιας γερμανικής κοινοβουλευτικής αποστολής στην Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία, σύμφωνα με πρόσωπα που συμμετείχαν σε αυτήν, αντί να οδηγήσει σε μια φιλική ανταλλαγή απόψεων, οδήγησε σε μια έντονη αντιπαράθεση.

Οργισμένοι Έλληνες βουλευτές, όπως υπογραμμίζεται, κατηγόρησαν τη Γερμανία για τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα.

Ορισμένοι μάλιστα δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, θέτοντας παράλληλα το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στη «Washington Post», σε σχετικό δημοσίευμα, προβάλλεται η άποψη για τη διασύνδεση μεταξύ κρατών και τραπεζών στην Ευρώπη και πώς οι καταρρέουσες τράπεζες μπορούν να συμπαρασύρουν τα κράτη, ενώ η κρίση κρατικών χρεών μπορεί να συμπαρασύρει τις τράπεζες.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *