ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ ΕΦΕΡΑΝ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΟΔΟ ΣΤΟ ΧΑΑ….

-Του Νίκου Κούτρικα-


Είναι αλήθεια ότι όσα συμβαίνουν τελευταία στο ΧΑΑ και στην αγορά των ομολόγων δεν συνέβησαν τυχαία αφού το κλίμα ήταν πτωτικό επηρεαζόμενο από την λάθος ερμηνεία των αρχικών δηλώσεων της ΕΕ και την “πολιτική αναστάτωση” που
προκάλεσαν με αποτέλεσμα μόλις δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινήσεις από την ΕΕ για τις δηλώσεις των Ευρωπαίων το κλίμα γύρισε έντονα ανοδικό…. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο, σε δηλώσεις που έκανε χθες από το Μιλάνο, τονίζοντας, παράλληλα, πως η χώρα μας έχει πια τα θεμελιώδη και τις προοπτικές για σταθερότητα  και ανάπτυξη, αλλά και ότι η μάχη της δημοσιονομικής προσαρμογής κερδήθηκε.

Σε ομιλία του στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής ΕΕ – Ασίας, ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον στενό συνεργάτη του κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη είπε ότι η Ελλάδα κατάφερε μία τεράστια αλλαγή στα ελλείμματα και στις μεταρρυθμίσεις, μια αλλαγή που όπως τόνισε-αναγνωρίζεται από όλους «και έχει αρχίσει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα, για την μετά το μνημόνιο εποχή». «Κανείς δεν έχει αντίρρηση για την επιτυχία της χώρας μέχρι τώρα. Και αν προσέξατε τις τελευταίες επίσημες δηλώσεις κανείς δεν αμφισβητεί ότι η Ελλάδα έχει πλέον από εδώ και πέρα τα θεμελιώδη μεγέθη και τις προοπτικές να προχωρήσει», είπε και πρόσθεσε πως η συζήτηση γίνεται για το πως θα προχωρήσει η χώρα με τον πιο ασφαλή τρόπο και «με τρόπο συστηματικό με όλους».«Έχει εξηγηθεί από την πλευρά της Ελλάδας ότι δεν χρειαζόμαστε νέο μνημόνιο», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας πως αποτελεί στοιχείο των διαπραγματεύσεων μία πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης που -όπως ανέφερε- θα προστάτευε την χώρα από πιθανές αναταράξεις στις αγορές, σε μία στιγμή που η παγκόσμια οικονομία παρουσιάζει στοιχεία κάμψης».

    «Η Ελλάδα έχει πια τα θεμελιώδη και τις προοπτικές για σταθερότητα  και ανάπτυξη. Η μάχη της δημοσιονομικής προσαρμογής κερδήθηκε. Η μάχη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κερδίζεται  και συνεχίζεται. Το μόνο που προκαλεί ανησυχία είναι το πολιτικό ρίσκο: το ότι δηλαδή τα ελλείμματα μπορεί να επανέλθουν, ότι οι μεταρρυθμίσεις υπάρχει ο κίνδυνος να ανατραπούν», είπε. «Οι αγορές, βέβαια, καμία φορά αντιδρούν με υπερβολή. Κι όταν οι ανησυχίες οδηγούν σε υπερβολές, τότε η αλήθεια αποκαθιστά, αργά ή γρήγορα, την υπερβολή. Και τα πράγματα ισορροπούν πάλι. Το βλέπουμε και σήμερα…», πρόσθεσε, φέρνοντας ως παράδειγμα νέα ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζει ότι οι αγορές τρόμαξαν, «επειδή -αν είναι δυνατόν- η Ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική των πλεονασμάτων».

«Δηλαδή αν επιστρέφαμε στα ελλείμματα, πιστεύει ο κ.Τσίπρας ότι  οι αγορές θα πανηγύριζαν! Αυτή η στοιχειώδης έλλειψη σοβαρότητας, είναι εκείνο ακριβώς που ανησυχεί και τον κόσμο όλο και τις αγορές…», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι επιμένει πως όλες οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να βοηθήσουν για τη μετάβαση στη μετά το Μνημόνιο εποχή. «Δεν πρέπει το πολιτικό ρίσκο που ορισμένοι προκαλούν να θέσει σε κίνδυνο την πορεία της χώρας», ανέφερε. «Η Ελλάδα θα προχωρήσει. Τόσες θυσίες δεν θα πάνε χαμένες. Τέτοιες επιτυχίες, που η ίδια η Ευρώπη τις θεωρεί “χωρίς προηγούμενο”, δεν μπορούν να ακυρωθούν. Και η έξοδός μας από την κρίση, θα είναι πολύ πιο γρήγορη και ασφαλής για τον ελληνικό λαό, αν είμαστε ενωμένοι, ιδιαίτερα τους  επόμενους μήνες. Τα θεμελιώδη τα έχουμε, τις προοπτικές τις έχουμε, αρκεί να δείξουμε σε όλους ότι έχουμε την υπευθυνότητα και την ωριμότητα και κυρίως τη σοβαρότητα, να πάμε τη χώρα μπροστά», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «η Ελλάδα το χρειάζεται» αλλά πάνω απ’ όλα, «ο ελληνικός λαός το απαιτεί».

Ήδη λέμε εμείς από χθες Κατάινεν και Ρέγκλινκ επιβεβαίωσαν την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο και από το πρόγραμμα του ΔΝΤ, όπως ζητούσε η κυβέρνηση. Το ζητούμενο είναι με ποια βήματα θα γίνει αυτό:

Πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση της τρόικας, όπου πλην του ασφαλιστικού το οποίο η κυβέρνηση δεν θέλει να αγγίξει όλα τα υπόλοιπα θέματα, και τα εργασιακά.
Στη συνέχεια τα stress tests των τραπεζών, ζήτημα για το οποίο εκφράζεται αισιοδοξία από την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι από τα 11,6 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι διαθέσιμα στον κουμπαρά του ΤΧΣ, ποσό ίσως και κοντά στα 10 δισεκατομμύρια θα παραμείνει αδιάθετο, αφού οι τράπεζες εκτιμούν ότι θα καλύψουν τις όποιες πρόσθετες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης από την αγορά.
Η συζήτηση για το χρέος, με την Αθήνα να επιστρέφει το αδιάθετο κεφάλαιο του ΤΧΣ προς απομείωση του χρέους της και διεκδικώντας από τους εταίρους να τηρήσουν τη δική τους δέσμευση για επιπλέον ελάφρυνση μέσω επέκτασης του χρόνου αποπληρωμής και μείωσης ή σταθεροποίησης του επιτοκίου.
Για την επόμενη ημέρα, ο Αντώνης Σαμαράς επιδιώκει η προληπτική γραμμή πίστωσης να μην είναι η προβλεπόμενη από τον ESM, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και σειρά όρων, αλλά να διαμορφωθεί ένα πιο ευέλικτο σχήμα, που θα σηματοδοτεί και την έξοδο της Ελλάδας από την πλήρη εποπτεία των τελευταίων ετών.
Προτείνεται να είναι τα κεφάλαια του ΤΧΣ  που θα δημιουργήσουν το «ανάχωμα» για το οποίο έκανε λόγο ο Γίρκι Κατάινεν. Η στήριξη, δηλαδή, να μην έχει τη μορφή της γραμμής πίστωσης από τον ESM αλλά να αποτελείται από ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας για την Ελλάδα, εφόσον αντιμετωπίσει προβλήματα στην πορεία της στις αγορές.
 
Στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης και την πίεση που δέχεται η Ελλάδα αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συζητήσεις που είχε με ξένους ηγέτες, κατά τη διάρκεια του χθεσινοβραδινού δείπνου στο Παλάτσο Ρεάλε, στο Μιλάνο, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής ΕΕ – Ασίας.Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η Ελλάδα και οι άλλες μεσογειακές χώρες σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, υπογραμμίζοντας ότι η παράνομη μετανάστευση συνιστά ένα πρόβλημα ασφάλειας που απαιτεί άμεση δράση.

Ενσωματωμένη εικόνα 1  Ο Αντώνης Σαμαράς συνέδεσε το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης με αυτό της οικονομικής κρίσης και των κοινωνικών εντάσεων. Επίσης, επέμεινε στις διαδικασίες επαναπροώθησης και επαναπατρισμού των μεταναστών, αφού μάλιστα στη συγκεκριμένη σύνοδο λαμβάνουν μέρος χώρες από όπου προέρχεται το κύριο μεταναστευτικό κύμα. Στο δείπνο των ηγετών της συνόδου, ο κ. Σαμαράς είχε εκ νέου συζήτηση με τον Κινέζο πρωθυπουργό αλλά και τους πρωθυπουργούς της Σιγκαπούρης, της Ιαπωνίας, της Τσεχίας καθώς και με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας.

Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης
μέλος της ΕΣΗΕΑ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *