Ερωτήσεις πρός τον Τζίγκερ…Απαντήσεις απο τον Βαρδηνογιάννη!

Από τον φίλο Γιώργο Κουντουριώτη έλαβα ένα καταπληκτικό άρθρο – Συνέντευξη με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη.
Φυσικά η συνέντευξη είναι φανταστική, αλλά η ερωτήσεις είναι αυτές που θα ήθελε να κάνει ο κάθε οπαδός του Παναθηναϊκού προς τον…..
ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Οι απαντήσεις από την άλλη πλευρά είναι κατά την γνώμη μου οι απαντήσεις ενός συνετού επιχειρηματία.

Φυσικά τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα, αλλά με επιχειρήματα, τεκμηριωμένα επιχειρήματα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ


του Γιώργου Κουντουριώτη

Κύριε Βαρδινογιάννη, είμαι περίεργος να μου πείτε αν γνωρίζετε σε τι κατάσταση βρίσκεται ο κόσμος του Παναθηναϊκού αυτήν την στιγμή που μιλάμε.

– Πως δεν γνωρίζω. Ο κόσμος είναι μουδιασμένος, μπερδεμένος, δεν ξέρει την πραγματική αλήθεια, δεν ξέρει καν την αλήθεια. Διψάει να διαβάζει άρθρα και σχόλια, να ακούει συζητήσεις και συνεντεύξεις, μπας και βρει κάποια άκρη. Θέλει να μάθει τι συμβαίνει και ποιος τους κοροϊδεύει, αν τους κοροϊδεύει. Και αναφέρομαι στους αντικειμενικούς φιλάθλους, γιατί υπάρχουν δυστυχώς πολλοί, που έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους, χωρίς να ξέρουν αν αυτά που πιστεύουν στέκουν ή όχι. Αρκεί που τους έκατσε η ιδέα. Φταίει αυτός, γιατί … γιατί κλ@νει το γατί. Δεν θα κάτσω ν’ ασχοληθώ. Το κακό είναι ότι παρασύρουν ευκολόπιστο κόσμο και με το τρόπο αυτό μεγαλώνουν το πρόβλημα, συντηρώντας έτσι την διχόνοια μεταξύ των οπαδών, βλάπτοντας τελικά αυτό που αγαπούν.

Τελικά τι ισχύει με τα οικονομικά της ΠΑΕ; Θα είναι αυτά η αιτία να αποδυναμωθεί η ομάδα;

– Αν τα συμβόλαια που υπάρχουν τώρα στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός συνεχιστούν ή δεν αλλάξουν, πρέπει να πέσει πολύ χρήμα, πράγμα χλωμό αλλά όχι καταδικαστέο. Αναφέρομαι φυσικά στους άλλους μετόχους, γιατί η οικογένειά μου δεν έχει πρόβλημα να βάλει όσα από κοινού αποφασιστούν, λειτουργώντας φυσικά με την λογική του 30%. Από την άλλη, όλοι καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να γίνει ένα συμμάζεμα στο budget της ΠΑΕ, που αδικαιολόγητα ξέφυγε τα τελευταία χρόνια. Καταλαβαίνεις επίσης ότι κάποιοι παίκτες πρέπει να πουληθούν, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι θα μειωθεί η δυναμικότητα της ομάδας. Θα έρθουν δηλαδή αντικαταστάτες πιο φτηνοί, που θα προσφέρουν στην ομάδα. Αποφεύγω να πω εξ ίσου καλοί, γιατί για κάποιους από τους παίκτες που θα πουληθούν ή αποδεσμευτούν, η σχέση κόστους απόδοσης ή η σχέση εμπορικής αξίας και προσφοράς είναι δυσανάλογη και δεν συμφέρει. Εδώ είναι και το ωραίο της υπόθεσης. Αρκετοί παίκτες που ήρθαν στην ομάδα τα τελευταία χρόνια, σε συνδιασμό με το κόστος τους, επιτρέπουν το αισιόδοξο σενάριο να μειωθεί το budget με την πώληση ή την αποδέσμευσή τους και ταυτόχρονα η ομάδα να γίνει πιο ισχυρή, έχοντας βέβαια σαν σημείο αναφοράς την φετινή της δυναμικότητα. Να και ένα καλό που έκανε ο Αντωνίου. Χε χε χε …


– Μπορείτε να μου πείτε γιατί κρατάτε το 30%; Αυτό μπορεί να μπλοκάρει σημαντικές αποφάσεις της ΠΑΕ και είναι γνωστό ότι αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά για οποιονδήποτε μελλοντικό επενδυτή.

– Ακόμα πιο γνωστό είναι ότι η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας. Ασε που μερικές φορές ο κόσμος δεν θέλει να ξέρει την αλήθεια. Το πάθος και το μίσος των ανθρώπων εμποδίζει. Ενα απλό παράδειγμα, που αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Για να μπλοκάρεις τις αποφάσεις μιας Α.Ε δεν απαιτείται πλέον (εδώ και 2 χρόνια που ο νόμος άλλαξε) το 30% αλλά το 20%. Αν μάλιστα θεωρήσουμε ότι εμείς και οι Γιαννακόπουλοι συμπλέουμε, μας έφτανε το 15% για να ελέγχουμε τις σοβαρές αποφάσεις της ΠΑΕ. Αν επί πλέον θεωρήσουμε ότι οι Γιαννακόπουλοι ελέγχουν τον ερασιτέχνη (που εκ του νόμου του ανήκει το 10% της ΠΑΕ), τότε μας αρκούσε το 5%. Ετσι δεν είναι; Απλές σκέψεις. Επομένως αυτό που ίσως θα πρέπει να σκεφτείς, δεν είναι αν κρατάμε το 30% για να μπλοκάρουμε έναν μελλοντικό μεγαλομέτοχο, αλλά γιατί (αν το μπλοκάρισμα είναι ο μοναδικός μας στόχος) δεν αρκούμαστε στο 15% ή στο 5% σύμφωνα με τα παραπάνω. Μεγαλοψυχία; Λές ε; Για σιγουράτζα σε περίπτωση που τα χαλάσουμε με τους Γιαννακόπουλους; Και πάλι θα μας αρκούσε το 20%. Γιατί λοιπόν το 30%; Δεν νομίζω να το βρείς ποτέ. Και δεν θα το βρείς, όσο σκέπτεσαι ότι η οικογένειά μου θέλει σώνει και καλά να ελέγχει στο μέλλον. Θα το βρεις όμως αν σκεφτείς ότι θέλουμε να ΞΕΦΟΡΤΩΘΟΥΜΕ τον Παναθηναϊκό. Σχήμα οξύμωρο; Καθόλου και θα στο εξήγήσω αμέσως, γιατί δεν σε κόβω για μπλαμπλαδάκο. Σκέφτηκες ποτέ ότι κρατάμε το 30% σαν κίνητρο σε έναν μελλοντικό μεγαλομέτοχο; Ακουσες κάποιον ενδιαφερόμενο να λέει, ότι – για να ρίξει χρήμα – θέτει σαν όρο την παραχώρηση του δικού μας ποσοστού, όποιο κι αν είναι αυτό; Αν ξέρεις κάποιον πες τον μου, γιατί μας ενδιαφέρει. Γιατί εγώ μέχρι σήμερα γνώρισα μόνο τύπους που έθεταν σαν όρο να κατέχουμε το 50% ή το 57% και να κάνουν και κουμάντο από πάνω. Ο Χριστός κι η Παναγία.

Μισό λεπτό. Σας έχω ακουσει να μιλάτε για παραχώρηση 50%, για παραχώρηση 70%, αλλά ποτέ για 100%.

– Ενδιαφέρουσα παρατήρηση. Πιστεύεις λοιπόν ότι αν – αύριο κι όλας – ανκοινώσω ότι πουλάμε ολόκληρο το ποσοστό μας, θα τρέξει κάποιος να το αγοράσει ή έστω να ρωτήσει πόσο πάει; Κι εγώ σου λέω ότι αυτό ακριβώς θα λειτουργούσε αποτρεπτικά στο ενδιαφέρον κάποιου να μπει με ένα σημαντικό ποσοστό στην ΠΑΕ. Εδώ δεν το κάνουν τώρα που θα έχουν έκπτωση 35% στα έξοδα, όσο δηλαδή το δικό μας ουσιαστικό ποσοστό και των Γιαννακόπουλων, που δηλώνουμε ότι συμμετέχουμε με οποιεσδήποτε συνθήκες. Λίγο το ‘χεις; Και μιας και το ‘φερε η κουβέντα, τι είδους μπλοκάρισμα θα μπορούσαμε να προκαλέσουμε στο μέλλον; Αντε γιατί πολλές μ@λ@κίες ακούγονται και γράφονται τον τελευταίο καιρό. Μήπως για να μην πουληθεί ο Παναθηναϊκός σε τρίτους και βγάλουν κάποιοι κέρδος απ’ αυτή την υπόθεση; Ε, και; Μακάρι και μακάρι να αγοράσουν και τα δικά μας ποσοστά. Στο είπα ήδη, ο Παναθηναϊκός μας κούρασε από κάθε άποψη. Εχουμε κι άλλες δουλειές να κάνουμε.

Ωραία τότε. Αν κάποιος ενδιαφερόταν, εσείς θα παραχωρούσατε το ποσοστό σας δωρεάν;

– Για κάτσε ρε φίλε … είπαμε. Δηλαδή τι μου λες τώρα; Ο Μπέος που σκέπτεται να παρατήσει τον Βόλο, θα τον χαρίσει; Θα χάριζε ο Κούγιας την Παναχαϊκή, ο Ψωμιάδης την Καβάλα, ο Σπανός τον Ατρόμητο; Και αναφέρομαι σε μικρές ομάδες. Δεν σου λέω καν για τον Περπινιάδη που έριξε τόσο χρήμα. Τζάμπα έδωσε ο Κόκκαλης τον Ολυμπιακό; Δεν καταλαβαίνω την ερώτησή σου. Ακόμα και μία μπουτίκ του Παναθηναϊκού να παραχωρούσε κάποιος, θα ζήταγε χρήματα. Ξέρεις ποιες ομάδες χαρίζονται; Αυτές που χρωστάνε τα κέρατά τους. Και να σκεφτείς ότι όλες οι ομάδες που ανέφερα χρωστάνε. Η μοναδική που δεν χρωστάει λέγεται Παναθηναϊκός. Και πρέπει να είναι η μοναδική που θα χαριστεί; Για σκέψου το. Εξ άλλου ας ενδιαφερθεί κάποιος και εδώ είμαστε να το συζητήσουμε.

Τελικά ο Παναθηναϊκός κινδυνεύει να διαλυθεί ή όχι;

– Μην ακούω ζαζομάρες. Το χειρότερο που μπορεί να πάθει είναι επανέλθει εκεί που ήταν προ τριετίας.

Εγώ δεν ήθελα να το αναφέρω. Πρέπει ο κόσμος του Παναθηναϊκού να είναι ευχαριστημένος από το 1 στα 13; Εγώ τουλάχιστον ντρέπομαι γι αυτό.

– Καλά κάνεις και ντρέπεσαι. Και γω ντρέπομαι. Μπορεί να είμαι υπερήφανος για αυτά που πέτυχε ο Παναθηναϊκός στην Ευρώπη, αλλά το αντίθετο συμβαίνει με τους τίτλους στην Ελλάδα. Δεν ελπίζω να με καταλάβεις, αλλά ήρθε η ώρα να σου κάνω και γω μια ερώτηση. Πόσο αγαπάς τον Παναθηναϊκό;

Μετά την οικογένειά μου, τους φίλους μου και την δουλειά μου είναι η μεγαλύτερή μου αγάπη.

– Εύγε. Και για μένα ισχύει το ίδιο. Πες μου όμως τώρα. Αν κάποιος σου ζήταγε να θυσιάσεις την δουλειά σου για χάρη της μεγάλη σου αγάπης, δηλαδή τον Παναθηναϊκό, θα το έκανες;

Μα τι μου λέτε τώρα. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται …

– Μπαααα; Για τους άλλους γίνονται; Γιατί η οικογένειά μου θα έπρεπε να θυσιάσει τις δουλειές της για χάρη του Παναθηναϊκού; Αν πάλι πιστεύεις ότι δεν αγαπάμε τον Παναθηναϊκό (δικαίωμά σου), ακόμα χειρότερα.

Μα δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει το ένα με τ’ άλλο. Για ποια θυσία μιλάμε; Αν ήθελε ο Βαρδής ...

– Ασε τον Βαρδή και άκουσέ με. Νομίζω μάλιστα ότι ξέρεις και κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις. Το πρόβλημα της Ελλάδας τα τελευταία 30 χρόνια λέγεται διαφθορά. Τίποτα δεν είναι πλέον καθαρό από την στιγμή που ανακατεύεται το κράτος. Και δεν μιλάω για προστασία από την πολιτεία (που θα ‘πρεπε), αλλά για ανάμειξη της ίδιας της πολιτείας. Μοιραία και το ποδόσφαιρο δεν θα ξέφυγε από την διαφθορά. Ετσι, το πρόβλημα του Παναθηναϊκού τα τελευταία 15 χρόνια – για να μη σου πω 18 – βάζοντας και την πολυμετοχική εποχή μέσα, λέγεται διαφθορά και παρασκήνιο. Στην πραγματικότητα ο Παναθηναϊκός είναι το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό θύμα αυτής της διαφθοράς. Και για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους, από την στιγμή που απέναντί στον Παναθηναϊκό βρέθηκε ο Κόκκαλης, ο αντίπαλός μας πλέον δεν ήταν ο Ολυμπιακός, αλλά η ίδια ο πολιτεία. Πολιτεία και Κόκκαλης όλα αυτά τα χρόνια ήταν δύο καλά συνεταιράκια, που έκανα ότι ήθελαν, όπως ήθελαν και όπου ήθελαν, καταλύοντας κάθε νομιμότητα και αξιοκρατία. Οτι και να γινόταν, όλα αυτά τα χρόνια η πολιτεία φρόντιζε να παίρνει το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός. Θέλω να πιστέψεις ότι κάναμε ότι περνούσε από το χέρι μας.

Μα τι λέμε τώρα. Αν ήθελε ο Βαρδής …

– Αντε πάλι με τον Βαρδή. Ακουσέ με. Ο Βαρδής και η οικογένεια κάνει τις περισσότερες δουλειές του με το κράτος. Εξαρτάται δηλαδή από αυτό. Αν αποφασίσει αυτό το κράτος να κάνει ζημειά στις επιχειρήσεις της οικογένειας θα την κάνει. Δεν ξέρω αν θα είναι μικρή ή μεγάλη, αλλά θα την κάνει. Αν λοιπόν ο Βαρδής αποφάσιζε να κηρύξει πόλεμο στο ποδόσφαιρο, στην ουσία θα έκανε πόλεμο με το κράτος και δεν είμαι σίγουρος αν ο Παναθηναϊκός θα κέρδιζε κάτι. Να σου θυμίσω διαιτητές και διαιτητές που τους έκραζαν γεμάτα γήπεδα και αυτοί γίνονταν ακόμα πιο προκλητικοί. Από το κράτος πληρώνονται, μην τον ξεχνάς. Να σου θυμίσω τι έγινε με τον Ευθυμιάδη; Τι άλλο να κάνεις; Να αποχωρούσαμε από το πρωτάθλημα; Μα αυτό ήθελαν, να διαλυθεί ο Παναθηναϊκός. Τι δεν καταλαβαίνεις; Σε ρώτησα προηγουμένως αν θα θυσίαζες την δουλειά σου για τον Παναθηναϊκό και μου είπες ότι αυτά δεν γίνονται. Τι θα μου απαντούσες στην ερώτηση αν θα θυσίαζες την δουλειά σου για τον Παναθηναϊκό, χωρίς ο Παναθηναϊκός να κερδίσει κάτι;

Μισό. Ο Πατέρας πως …

– Ο Πατέρας παραβίασε ανοικτές πόρτες. Βρήκε έναν Κόκκαλη στα τελειώματα και αδιάφορο. Αν πράγματι ο Νικόλας (που τον εκτιμώ) είχε διαλύσει την παράγκα, αυτή δεν θα υπήρχε σήμερα. Η πρόλαβε και ξαναδημιουργήθηκε; Ο Κόκκαλης χρειάστηκς 5 χρόνια για να την στήσει. Τόσο μάγκας πια είναι ο Περπινιάδης; Η είναι πιο λογικό αυτό που λέω εγώ; Εξ άλλου ξέρω και αν δεν με πιστεύεις πρόβλημά σου. Ενα πράγμα δεν ξέρει ο κόσμος. Κάτω από τις συνθήκες που υπήρξαν τα τελευταία 18 χρόνια, είναι ένα μικρό θαύμα που δεν διαλύθηκε ο Παναθηναϊκός. Και αν την τύχη του Παναθηναϊκού όλα αυτά τα χρόνια την όριζαν κάποιοι που ήρθαν να κάνουν τους σωτήρες, για ένα πράγμα να είσαι σίγουρος. Ο Παναθηναϊκός θα είχε διαλυθεί.

Καλά, δεν είμαι και πολύ σίγουρος. Θα μπορούσε να την είχε κάποιος κυβερνητικός.

– Να είσαι σίγουρος. Σε κάποια πράγματα δεύτερος δεν χωράει. Αυτή η πολιτεία δημιούργησε μονοφαγάδες. Ενας πήρε το κομμάτι της ναυτιλίας, ένας των δημοσίων έργων, ένας του ποδοσφαίρου, άλλος του … ΟΤΕ και πάει λέγοντας.

Αν είναι έτσι, δεν πρέπει να ελπίζω τίποτα στο μέλλον.

– Και εδώ λάθος κάνεις. Ο Παναθηναϊκός δεν πρόκειται να αλλάξει. Αυτό που θα αλλάξει είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο. Και αυτό θα συμβεί όχι γιατί κάποιοι βαρέθηκαν να κλέβουν, αλλά γιατί μας τελειώνει σύντομα η πολιτεία, έτσι τουλάχιστον όπως την ξέραμε τα τελυταία 30 χρόνια. Η οικονομική κρίση θα έχει και τα καλά της. Ο Παναθηναϊκός θα κάνει ότι έκανε πάντοτε και θα είναι ο καλύτερος. Οι άλλοι όμως δεν έμαθαν ποτέ να λειτουργούν τίμια. Και θα περάσουν πολλά – πολλά χρόνια για να μάθουν. Ειδικά για τους γαύρους έρχονται δύσκολα χρόνια, γιατί έμαθαν να είναι πρώτοι με την εκμετάλευση της διαφθοράς. Το «έξω οι ρουφιάνοι του Βαρδινογιάννη» σύντομα θα ξανακουστεί. Αυτοί την φορά όμως από μη παναθηναϊκούς. Να σου κάνω και γω μια ερώτηση;

Ακούω.

– Τι γνώμη έχεις για την οικογένειά μου;

Κάκιστη!

– Γιατί;

Φταίει το 1/13 …

http://dimithliop.blogspot.com/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

1 Comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *