Αλήθεια, γιατί μας κολλάνε τραγούδια που σιχαινόμαστε;

Ξαφνικά, χωρίς να ξέρουμε γιατί, το κεφάλι μας μοιάζει με χαλασμένο… πικάπ που επαναλαμβάνει ξανά και ξανά το ίδιο τραγούδι. Παράξενο, δεν είναι καν το αγαπημένο μας, αλλά…

εκείνο με την εκνευριστική μελωδία που ακούσαμε χθες στο αυτοκίνητο… Όλοι έχουμε βρεθεί σε ανάλογη κατάσταση, όχι μία αλλά πολλές φορές. Όσα παιχνίδια κι αν παίζει το μυαλό μας, ένα είναι σίγουρο: το κομμάτι που εισβάλλει με θράσος στη σκέψη μας είναι ενοχλητικό και δεν θα το επιλέγαμε ποτέ. Ή μήπως όχι;

Οι επιστήμονες από το Δυτικό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον υποστηρίζουν πως αυτό συμβαίνει επειδή για κάποιο λόγο κατά βάθος αυτά τα μουσικά κομμάτια μας αρέσουν. Αν όχι σε εμάς τους ίδιους, σίγουρα στο υποσυνείδητό μας. Οι ειδικοί πραγματοποίησαν μια σειρά πειραμάτων που τους οδήγησαν στο παραπάνω συμπέρασμα. Ζήτησαν από μια ομάδα εθελοντών να ακούσει διάφορα τραγούδια και έπειτα να εκτελέσει ορισμένες δραστηριότητες (ψυχαγωγικού χαρακτήρα, αλλά και άλλες που απαιτούσαν υψηλή συγκέντρωση). Στην playlist που έφτιαξαν οι ερευνητές βρίσκονταν κομμάτια της Ριάνα, της Τέιλορ Σουίφτ, των Beatles αλλά και της Lady Gaga.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι, όταν ένα τραγούδι εξακολουθούσε να «παίζει» ακούσια στο μυαλό των συμμετεχόντων και μετά την ακρόασή του, υπήρχαν περισσότερες πιθανότητες να εισβάλει ξανά στο μυαλό τους μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.
Φάνηκε μάλιστα ότι αυτά τα τραγούδια τείνουν να φωλιάζουν στη σκέψη στη διάρκεια απαιτητικών νοητικών δραστηριοτήτων. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για μελωδίες χαρούμενες, δυναμικές ή ξεσηκωτικές.

Όπως τονίζει ο δρ Άιρα Χάιμαν, καθηγητής ψυχολογίας και επικεφαλής της μελέτης, η ακούσια επανάληψη ορισμένων κομματιών εμφανίζει κοινά χαρακτηριστικά με τις σκέψεις και τις αναμνήσεις. Άλλωστε και αυτές εισβάλλουν στο νου απροειδοποίητα. Γιατί όμως τελικά μας αρέσουν αυτά τα τραγούδια; Γιατί πιθανότατα μας βοηθούν, θα πουν οι ειδικοί. Δεν είναι τυχαίο που έρχονται στο μυαλό μας όταν αυτό είναι ιδιαίτερα ζορισμένο ή πολύ αφηρημένο. Στην πρώτη περίπτωση, επιτρέπουν στον κουρασμένο μας εγκέφαλο να ξεχαστεί και να χαλαρώσει, ενώ στη δεύτερη τον ωθούν να δραστηριοποιηθεί, δίνοντας το έναυσμα για δημιουργικές σκέψεις.

Τώρα πάλι, αν κουραστήκαμε να μουρμουρίζουμε διαρκώς τα ίδια και τα ίδια, ο δρ Χάιμαν μας προτείνει τρόπους για να γλιτώσουμε από το μουσικό… εισβολέα. Η καλύτερη μέθοδος είναι ο αντιπερισπασμός: διαβάζουμε ένα αγαπημένο μας βιβλίο, παρακολουθούμε μια ταινία ή αρχίζουμε να σιγοτραγουδάμε ένα διαφορετικό κομμάτι.

Πηγή: www.elle.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *