Τι είναι η αναδιάρθρωση χρέους ; ;

Τα κράτη δεν μπορούν να πτωχεύσουν από τη φύση τους, καθώς η δυνατότητα αυτή αναφέρεται αποκλειστικά στα νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα… (βλ. Πτωχευτικό Νόμο) και στα φυσικά πρόσωπα (βλ. νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά). Άλλωστε, ακόμα και αν αυτό ήταν εφικτό, ένα τέτοιο ενδεχόμενο για κάποιο κράτος θα απέβαινε από μόνο του καταστροφικό, καθώς θα το απέκλειε, αν όχι διά παντός, τουλάχιστον για αρκετές δεκαετίες, από τις….
παγκόσμιες αγορές.
Έτσι, η μόνη δυνατότητα που που απομένει στα κράτη που αντιμετωπίζουν δυσχέρεια κάλυψης των δανειακών τους υποχρεώσεων είναι αυτή της αναδιάρθρωσης, δηλαδή της ρύθμισης, με ελεγχόμενο και κατόπιν συμφωνίας με τους πιστωτές τρόπο.
Η αναδιάρθρωση είναι δυνατό να λάβει πολλές μορφές, όπως το αποκαλούμενο από τους οικονομολόγους “haircut”, σύμφωνα με το οποίο οι οφειλές προς τους πιστωτές του κράτους “ψαλιδίζονται”, με αποτέλεσμα να απομειώνεται η αξία των δανειακών τους απαιτήσεων προς την οφειλέτιδα χώρα και οι απαιτήσεις τους αυτές, τα ομόλογα ή άλλοι τίτλοι χρέους, να χάνουν μέρος της αξίας τους κατά ένα ορισμένο ποσοστό.
Άλλη μορφή αναδιάρθρωσης και, ενδεχομένως, πιο ομαλή, είναι η επιμήκυνση, που ανάγεται στην μετατροπή δανειακών απαιτήσεων βραχείας ή μέσης διάρκειας σε αντίστοιχες απαιτήσεις μακρύτερης διάρκειας. Σε αυτή την περίπτωση είναι δυνατή και η μείωση του επιτοκίου.
Το μέτρο αυτό, που έχει πρόσφατα αποτελέσει τη θρυαλλίδα εντονότατης κινδυνολογίας στη χώρα μας, έχει χρησιμοποιηθεί από αρκετές χώρες που αδυνατούν να αντεπεξέρθουν διαφορετικά στος δανειακές τους υποχρεώσεις και δεν είναι από μόνο του η πηγή όλων των κακών. Το σημαντικό είναι να χρησιμοποιηθεί σωστά, τόσο από άποψη χρόνου όσο και μορφής, συνδυασμένο με στοχευμένες επικοινωνιακές μεθόδους και να συμβάλλει στην αποφυγή καταστροφικότερων οικονομικών επιπτώσεων που, διαφορετικά, θα επέρχονταν.

nomosfera.blogspot

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

8 Comments

  1. Ανώνυμος

    ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ.ΕΚΛΕΞΑΜΕ 300 ΒΟΛΕΥΤΕΣ ΟΙ 50 ΓΙΝΑΝΕ ΥΠΟΥΡΓΟΙ,ΑΛΛΟΙ 50 ΑΠΟΤΥΧΟΝΤΕΣ ΒΟΛΕΥΤΕΣ ΓΙΝΑΝΕ ΓΕΝΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΑΛΛΟΙ ΤΟΣΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΑΛΛΟΙ ΤΟΣΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΟΣΟΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟΙ ΑΛΛΟΙ..ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΟΪΚΑΝΟΙ!ΑΡΑ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ.ΛΥΣΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΤΩΝ ΒΟΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΕΛΚΟΜΕΝΑ .ΕΚΛΕΞΑΜΕ 7 ΠΕΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΣΑΝΕ ΑΛΛΟΥΣ 7 ΥΠΕΡ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΓΡΑΦΕΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ-ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΛΠ.ΛΥΣΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΤΩΝ ΔΟΤΩΝ ΥΠΕΡ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ.ΕΚΛΕΞΑΜΕ 325 ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ 325 ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ,ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ 1600 ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΣΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟ.ΛΥΣΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ(ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΑΠΟ ΚΑΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΙΣΘΟ).ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΔΕΙΝΑ ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΕ Η ΧΩΡΑ.ΜΗ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΛΑΚΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΣΤΑ ΕΥΚΟΛΑ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΕΡΝΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΒΟΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΣΤΟΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΘΟΥΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΠΙΑ.

    Reply
  2. Ανώνυμος

    ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΕΙΝΑΙ.

    ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΑ ΡΟΠΑΛΑ ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΒΟΥΛΗ

    Reply
  3. Ανώνυμος

    ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΩ ΑΜΕΣΩΣ.ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΜΠΛΟΓΚ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΗΝ VODAFONE ΜΑΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΤΗΝ ΛΥΣΗ.ΤΙ ΕΝΝΟΩ?ΤΙ ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΤΟΥΣ?ΜΙΛΑΤΕ ΣΑΣ ΑΚΟΥΜΕ…….ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕ……….

    Reply
  4. Ανώνυμος

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΞΥΠΝΑΤΕ.ΟΛΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ.Η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ.

    Reply
  5. Ανώνυμος

    ΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΑ
    Φτασαμε σε σημειο να ζηταμε μονοι μας την χρεοκοπια οπως ο ετοιμοθανατος την ευθανασια.
    ΤΙ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΛΥ
    ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΡΥΦΑ ΕΚΕΙΝΟΙ ΗΘΕΛΑΝ.

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *