Βρυξέλλες: Αναστέλλονται οι επαφές για «ένωση» με Ουκρανία

Στον «πάγο» βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις συνομιλίες με την Ουκρανία για την υπογραφή συνθήκης συνεταιρισμού και ελεύθερου εμπορίου, όπως διεμήνυσαν την Κυριακή οι Βρυξέλλες, σε μία εξέλιξη που δεν αποκλείεται να προσδώσει νέα ένταση στην πολιτική κρίση που ταλανίζει την… ανατολικοευρωπαϊκή χώρα.

Αιτία για την απόφαση της Κομισόν ήταν η αποφυγή της Ουκρανίας να δεσμευτεί ξεκάθαρα για μελλοντική υπογραφή της συνθήκης, ως προϋπόθεση για τη συνέχιση των συζητήσεων. Αυτό διεμήνυσε μέσω Twitter ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε.

Ο κ. Φούλε προσέθεσε μάλιστα πως τα επιχειρήματα της ουκρανικής κυβέρνησης για τη στάση της «δεν έχουν ως βάση την πραγματικότητα».

Η κρίση στην Ουκρανία ξεκίνησε στα τέλη Νοεμβρίου, όταν ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς αποφάσισε να μην υπογράψει τις επίμαχες συνθήκες με την ενωμένη Ευρώπη, επιλέγοντας αντίθετα να συσφίξει τις σχέσεις του Κιέβου με τη Μόσχα.

Η απόφαση του κ. Γιανούκοβιτς πυροδότησε μία σειρά αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, που έχουν μεγαλώσει σε όγκο με την πάροδο του χρόνου. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και σήμερα, πριν καν την ανακοίνωση των Βρυξελλών, με περίπου 200.000 αντικυβερνητικούς να έχουν συγκεντρωθεί στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας. Σε μικρή απόσταση πραγματοποιείται και φιλοκυβερνητική αντιδιαδήλωση.

Πηγή: www.skai.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *