Η αξία του διαλόγου

Χριστίνα Θ. Σιαμάγκα
Μαθήτρια 1ου Λυκείου Κατερίνης

Διάλογος είναι η ανταλλαγή απόψεων πάνω σ΄ένα θέμα με στόχο την προσέγγιση της αλήθειας. Αν η επικοινωνία είναι λειτουργία θεμελιακή και αναγκαία στην ζωή των ανθρώπων,ο διάλογος είναι το τελειότερο μέσο που ικανοποιεί αυτή την ανάγκη.
Ο διάλογος θεωρείται……
ελληνική επινόηση. Πρώτος τον χρησιμοποίησε ο Ζήνωνας , ο Ελεάτης. Εκείνος που τον εφάρμοσε και τον ανέδειξε κυρίως είναι ο Σωκράτης,ενώ ο πιο έξοχος διαλογικός συγγραφέας είναι ο Πλάτων.
Τώρα πώς καταφέραμε στην Νεότερη Ελλάδα να απαξιώσουμε την επικοινωνία και να χρησιμοποιούμε τον διάλογο ως μέσο απομάκρυνσης από την αλήθεια αυτό θέλω να μου το απαντήσετε εσείς οι μεγάλοι , ας πούμε εσείς η γενιά του Πολυτεχνείου ή εσείς,η γενιά των ειδήσεων των 8 στα μεγάλα κανάλια .

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

5 Comments

  1. Ανώνυμος

    ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙΑ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗ. ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΥΤΑ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΑΥΤΟΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ. ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ (ΔΙΑΝΟΙΑ), ΓΙ'ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΕ Η ΕΠΑΡΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΣΗ η ΑΝ ΠΡΟΤΕΙΜΑΣ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ…
    ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΚΟΠΕΛΙΑ ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΔΕΙ Η ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ- ΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΗΜΟΥΝ ΕΓΩ ΣΧΟΛΕΙΟ- ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ-ΙΣΩΣ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ-ΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΩΜΕΝΟΥΣ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΩΧΑΔΕΡΦΙΣΜΟ ΚΑΙ ΔΕΒΑΡΙΕΣΤΗΤΙΔΑ, ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΛΑΓΝΕΙΑ ΚΑΙ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ ΡΕ….
    ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΕΣΕΙΣ Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ ΝΑ ΦΕΡΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ-ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΠΑΤΟ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ-ΟΠΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΑΞΙΖΕΙ.
    ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΡΓΟ ΤΟ ΞΕΡΩ ΑΛΛΑ Η ΔΙΑΚΙΑ ΜΟΥ ΓΕΝΙΑ -ΕΙΜΑΙ ΣΤΑ 40+ – ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΑ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΔΟΥΛΙΚΟ ΣΚΥΨΗΜΟ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΚΑΙ ΓΦΥΨΙΜΟ ΜΕΧΡΙ ΑΗΔΙΑΣ ΚΑΙ ΔΥΣΤΙΧΩΣ ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ -ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΙ- ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, Η ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΙ Η ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ….
    ΚΝ

    Reply
  2. Κ Α Λ Λ Ι Μ Α Χ Ο Σ

    Αγαπητη μου Χριστινα ορισμενοι καταφεραν τους διαλογους να τους τυποποιησουν ετσι ωστε εσυ, εγω, ο διπλα ν' αναρωτιομαστε "γιατι δεν καταλαβαινουμε ο ενας τον αλλον?" Φτασαμε σ' ενα επιπεδο που οι διαλογοι μας να ειναι εκτος απο σκοτεινοι, υποδιεστεροι, και προ παντων υστεροβουλοι διαλογοι του συμφεροντος. Το οτι παντα οι διαλογοι αγγιζουν την αληθεια επιτρεψε μου να διαφωνησω, Δεν εχω προταση να σου καταθεσω πως μπορεις ν' ανακαλυψεις αυτη την βρωμια, η μονη κυριαρχια ειναι η εμπειρια σου που σιγα-σιγα θα την περασεις στο νεο DNA σου και πιστεψε με μη βιαστεις θαχεις ασχημη πικρα.

    Reply
  3. ellasAZ

    Το πρόβλημα είναι οτι δεν υπάρχει διαφάνεια, μήν νομίζετε ότι επιδή είναι "μεγάλοι" είναι όλοι απαραιτήτως λογικοί, η αποφεύγουν τον διάλογο για διάφορους παράλογους λόγους όπως και συμφέροντα. Για αυτόν τον λόγο εσείς οι νέοι πρέπει να χρησιμοποιήτε διαφάνεια λογική και διάλογο για ένα καλύτερο μέλλον, οι "μεγάλοι" έτσι κι αλιώς μια μέρα θα παύσουν να υπάρχουν. Εσείς οι νέοι έχετε την δύναμη να αλλάξετε την ροή των πραγμμάτων πρός το καλύτερο, σας το εύχομαι με όλη μου την ψυχή!

    Reply
  4. ΜΑΙΡΗ

    Εμείς οι μεγάλοι Χριστινάκι μου όταν προλαβαίνουμε συζητάμε τα προβληματά μας με τους δικούς μας και φίλους.Προσωπικά τις περισσότερες φορές ακούω και δεν προλαβαίνω να πω τα δικά μου επειδή οι περισσότεροι έχουν ανάγκη να μιλήσουν.
    Οσο για την γενιά του πολυτεχνείου και όλων υμών που παρακολουθούμε ειδήσεις, συνήθως ότι μας σερβίρουν ως ειδήσεις,έχουμε τόσο λίγα να σας διδάξουμε μιας και τα γεγονότα τρέχουν και δεν τα προλαβαίνουμε.
    Ισως είναι η ώρα να κάνετε εσείς το περπάτημά σας αρκεί να είναι σίγουρο και ελεύθερο.
    Σας το εύχομαι απο καρδιάς.

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *