Παραγραφή τέλος για τα αδικήματα πολιτικών


ΝΙΚΟΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ

Παρά το ασφυκτικό συνταγματικό πλαίσιο (άρθρο 86 του Συντάγματος) που καθιστά σχεδόν ανέφικτη οποιαδήποτε προσπάθεια για τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η κυβέρνηση, διά του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χ.Καστανίδη, φαίνεται ότι βρήκε λύση, εντός συνταγματικού πλαισίου, ώστε να παρατείνεται ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων που διαπράττουν πολιτικά πρόσωπα και ειδικότερα μέλη της κυβέρνησης.
Οπως «Το Βήμα» πληροφορείται, η κυβέρνηση καταλήγει στην πρόταση να θεωρείται χρόνος τέλεσης αξιόποινης πράξης όχι όταν αυτή υπογράφεται από τον πολιτικό αλλά όταν ολοκληρώνεται και διαπιστώνεται ότι προκλήθηκε ζημιά στο Δημόσιο, γεγονός που σημαίνει πως το αδίκημα καθίσταται πλέον διαρκές! Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε…

… μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Καστανίδης, η τροποποίηση δεν θα αφορά όλα τα αδικήματα που διαπράττουν οι πολιτικοί, αλλά μόνο το αδίκημα της απιστίας, στο οποίο συγκαταλέγονται οι περισσότερες αξιόποινες πράξεις. Η τροποποίηση αυτή, η οποία συντόμως κατατίθεται στη Βουλή με τη μορφή νομοσχεδίου, αφού προηγουμένως γίνει επεξεργασία της από όλα τα κόμματα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, θα αφορά σε πρώτη φάση τα αδικήματα για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου και σε δεύτερη το σκάνδαλο της Siemens. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην αφήσει να παραγραφούν οι πολιτικές ευθύνες για αυτά τα δύο σκάνδαλα, άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που ζήτησε τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών, και καταλήγει στη λύση αυτή προκειμένου οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν πλέον και στη Δικαιοσύνη. Ειδικότερα για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, με τη νέα τροποποίηση το αδίκημα δεν αφορά πλέον την υπουργική υπογραφή, π.χ. για τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας, αλλά τη χρονική στιγμή όταν με τις συμβολαιογραφικές πράξεις έγινε αυτή η ανταλλαγή και επήλθε οικονομική ζημιά στο Δημόσιο.

Την ίδια ώρα έτοιμο προς συζήτηση εμφανίζεται να είναι και το νομοσχέδιο για την αλλαγή του «πόθεν έσχες», στο οποίο πέραν των άλλων προτείνονται η δήμευση της περιουσίας πολιτικών προσώπων που αποκρύπτουν περιουσιακά στοιχεία ή που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν πώς τα απέκτησαν, η έκπτωση από το αξίωμα του βουλευτή, του δημάρχου, του περιφερειάρχη κτλ. (ή η έκπτωση από το αξίωμα του υπουργού αν είναι εξωκοινοβουλευτικός), η απαγόρευση σε πολιτικούς να είναι μέτοχοι ή ιδιοκτήτες σε offshore εταιρείες και προβλέψεις για ευνοϊκές ρυθμίσεις σε όσους βοηθούν στην αποκάλυψη πολιτικών αδικημάτων. Ο νόμος προβλέπει την online πλέον κατάθεση στοιχείων για το «πόθεν έσχες» για τους πολιτικούς, ώστε να είναι ευκολότερος ο έλεγχός τους από τις δικαστικές αρχές.

Επιπλέον η κυβέρνηση άρχισε να ενδιαφέρεται και για την τύχη της αναφοράς που έκανε προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών στις 17 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης για τα ψευδή στατιστικά στοιχεία που απέστελλαν στη Εurostat οι κυβερνήσεις της ΝΔ. Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης εστιάζεται στο να διαπιστωθεί σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προανακριτική έρευνα, δεδομένου ότι αν οι δικαστικές αρχές βρεθούν ενώπιον πολιτικών προσώπων θα πρέπει αμέσως να αποσταλεί ο φάκελος στη Βουλή για τα περαιτέρω. Οσον αφορά τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως στον Πρόεδρο της Βουλής να ορίσει ημερομηνία έναρξής της. Αυτή θα γίνει μέσα στον Ιούνιο, μόλις ολοκληρώσουν το πόρισμά τους οι άλλες δύο εξεταστικές επιτροπές που έχουν συσταθεί. Βουλευτές του ΠαΣοΚ, μετά την προσφυγή της χώρας μας στην τρόικα του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ζητούν τώρα να μετατραπεί από εξεταστική σε ανακριτική η επιτροπή για την οικονομία, ώστε, όπως λένε, «να αποδοθούν και ποινικές ευθύνες».

Εισαγγελέας στο κυνήγι των φοροφυγάδων
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών μπαίνει στο «κυνήγι» της είσπραξης των οφειλομένων προς το Δημόσιο και της πάταξης της φοροδιαφυγής. Πολλαπλές έρευνες που διενεργούνται από τον αρμόδιο για το οικονομικό έγκλημα εισαγγελέα κ. Π. Αδάμη βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν: * Την καθυστέρηση που παρατηρείται από πλευράς πολεοδομιών στην αποστολή προς την Εφορία και στην είσπραξη βεβαιωμένων παραβάσεων πολεοδομικών αυθαιρεσιών. * Φοροδιαφυγή. Ελέγχονται 89 επιχειρηματίες, γιατροί και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι βρίσκονται στο στόχαστρο του εισαγγελικού λειτουργού.

Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε η έρευνα που διενεργούνταν για την έκδοση ή αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων και έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βάρος των υπευθύνων επτά εταιρειών.
tovima

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *