Πρωτοφανείς απειλές από την Τουρκία: Αν η Ελλάδα ανακηρύξει ΑΟΖ θα «πάρει φωτιά» το Αιγαίο

Οι Τούρκοι απειλούν με επεισόδιο αν η Ελλάδα εκμεταλλευόμενη την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινήσει τις διαδικασίες για…

την ανακήρυξη ΑΟΖ και προχωρήσει στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή από το Καστελόριζο μέχρι την Κύπρο. Η τουρκική εφημερίδα Γένι Σαφάκ έχει πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο «θα ανάψουν τα νερά» και μιλάει για κρίση στο Αιγαίο και στην Κύπρο σε περίπτωση που οριοθετηθεί ΑΟΖ.

Η συγκεκριμένη εφημερίδα είναι φιλοκυβερνητική και για το συγκεκριμένο λόγο, κρίνεται ως ιδιαιτέρως σοβαρό το δημοσίευμα από τους αξιωματικούς του ελληνικού Πενταγώνου οι οποίοι επισημαίνουν ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα σε περίπτωση που η Άγκυρα θελήσει να εξάγει την εσωτερική της κρίση.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μετά την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα, να υπάρξει επίσημη αναγνώριση της ΑΟΖ που σχετίζεται με την ύπαρξη και την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου. «Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει με κανένα τρόπο να συμβεί αυτό.

Η Τουρκία θα συνεχίσει απτόητη τις έρευνες για την ανακάλυψη με την προοπτική άμεσης εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο και σε δεύτερη φάση και στο Αιγαίο», γράφει το επίμαχο δημοσίευμα και οι προκλήσεις δεν έχουν τέλος. Ο συντάκτης έφθασε στο σημείο να υποστηρίξει πως η Ελλάδα έπρεπε ήδη να έχει αρνηθεί το δικαίωμα της να κάνει έρευνες επειδή το απαιτεί η Τουρκία.

Το νέο έτος προβλέπεται ιδιαίτερα «θερμό» για την γειτονική χώρα καθώς υπάρχουν αναταραχές με το σκάνδαλο διαφθοράς ενώ επίσης υπάρχουν και οι προκλήσεις προς την Ελλάδα που έρχεται να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας. Τα πρώτα σημάδια της κλιμάκωσης της έντασης ήρθαν με τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου στο Αιγαίο ανήμερα των Χριστουγέννων και συνεχίζονται και το 2014 με απειλές για επεισόδια.

 KoolNews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *