Βίος και πολιτεία του Ιωάννη Μεταξά: Λίγα στοιχεία ακόμη

Αίσθηση φαίνεται πως προκάλεσε το μίνι-αφιέρωμα στον Ιωάννη Μεταξά, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας που αρνήθηκε στους Ιταλούς να παραδώσει την Ελλάδα και τους χάρισε στη συνέχεια ένα μεγάλο μάθημα, αφού υπέστησαν οδυνηρή ήττα στα πεδία των μαχών, καταγράφοντας στη σχετική βιβλιογραφία μία…..
ακόμη περίπτωση όπου δεν κέρδισε ο ισχυρότερος με βάση τα νούμερα και τα οπλικά συστήματα, αφού την έκβαση του πολέμου την έκριναν το ηθικό, το δίκιο, η ευστροφία και η ποιότητα του ανθρωπίνου δυναμικού σε κρίσιμα πόστα.

Ένας από τους φίλους μας, έστειλε αυτό που ακολουθεί, με την υπόμνηση ότι «λείπει» ώστε το μίνι-αφιέρωμα να θεωρηθεί ολοκληρωμένο. Κι επειδή γνωρίζουμε τον αποστολέα, μόνο στη δεξιά πλευρά του… συνταγματικού τόξου δεν θα τον κατέτασσες…

Το ερώτημα στο οποίο απαντούν τα παρακάτω, είναι «ποιος πρωθυπουργός έκανε τα ακόλουθα»… Ας τα δούμε λοιπόν:

1. Καθιερώνεται το 8ωρο και η πληρωμή των υπερωριών.

2. Καθιερώνεται η υποχρεωτική αργία της Κυριακής.

3. Απαγορεύεται αυστηρά η παιδική εργασία.

4. Καθορίζονται κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων – το λεγόμενο «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» και υπογράφονται οι πρώτες συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

5. Ιδρύεται το ΙΚΑ.

6. Ιδρύεται η Εργατική Εστία.

7. Καθιερώνεται η υποχρεωτική διαιτησία μεταξύ κεφαλαίου και εργαζομένων.

8. Καθιερώνεται η Πρωτομαγιά ως επίσημη εθνική εργατική εορτή.

9. Καθιερώνεται η άδεια μετ’ αποδοχών.

10. Χαρίζονται τα αγροτικά δάνεια.

11. Ιδρύονται κρατικοί παιδικοί σταθμοί.

12. Η ανεργία εξαφανίζεται.

13. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους, ο προϋπολογισμός γίνεται πλεονασματικός.

14. Γίνεται ευρεία διανομή της γης, πλήθος αποξηράνσεων και αρδευτικών έργων, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση της γεωργικής παραγωγής και του εισοδήματος των αγροτών.

15. Ξεκινούν, οι πρώτες γεωτρήσεις για άντληση πετρελαίου στο Κατάκολο Ηλείας.

Και όλα αυτά έγιναν μέσα σε μια τετραετία…

Επί «δικτατορίας» Ιωάννη Μεταξά!!! Ο Ιωάννης Μεταξάς αναφέρεται στην ιστορία σαν δικτάτορας. Τελικά, έχει σημασία το ταμπελάκι ή το αποτέλεσμα;

ΥΓ. Και βέβαια κάπου εδώ κρίνεται σκόπιμο να υπενθυμιστεί κάτι που λίγοι γνωρίζουν:

Ο Ι. Μεταξάς ήταν ο Πρωθυπουργός που αρνήθηκε να πληρώσει δάνειο της Ελλάδος στην Βελγική Societe Commerciale de Belgique, με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κατάσταση του λαού και της χώρας και η Ελλάδα δικαιώθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο δημιουργώντας νομικό προηγούμενο, στο οποίο μάλιστα το 2003 στηρίχθηκε η Αργεντινή για την μονομερή διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημοσίου χρέους της!

Και ήταν ο ηγέτης του ανεπανάληπτου έπους του ΟΧΙ στους φασίστες της εποχής του, εν αντιθέσει με κάποιους πολιτικάντηδες «δημοκράτες» σήμερα που τα ξεπουλάνε όλα σε τιμή ευκαιρίας…

http://www.defence-point.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *