Κάποιοι… στο ΚΤΕΛ Χαλκίδας αγνοούν… το νέο νόμο για τη μεταφορά των ζώων στην καμπίνα των επιβατών

Ελεύθερη η μεταφορά ζώων με ΚΤΕΛ, υποχρεωτικά εντός του χώρου επιβατών, σύμφωνα με το νόμο

Να οριστούν δρομολόγια όπου θα γίνονται δεκτά τα ζώα με τους ιδιοκτήτες τους  – για διευκόλυνση όλων – ζητάει επιβατικό κοινό… από το ΚΤΕΛ της Εύβοιας

Επιμέλεια: Γιώτα Περήφανου

Πληθαίνουν τα περιστατικά – οι καταγγελίες που αφορούν το ΚΤΕΛ της Εύβοιας (στη Χαλκίδα) σχετικά με την άγνοια κάποιων… για τη μεταφορά των ζώων, όπως ορίζει ο νόμος στη καμπίνα των επιβατών και όχι στο χώρο των αποσκευών…
Η ηλεκτρονική εφημερίδα adespoto.gr στις 22 Ιουλίου έφερε στο φως της δημοσιότητας μια καταγγελία για το ΚΤΕΛ, σύμφωνα με την οποία οδηγός έβαλε παράνομα ζώο στις αποσκευές και όχι στην καμπίνα επιβατών (ως όφειλε).
Όπως αναφέρει, επίσης, το adespoto.gr μετά από επικοινωνία με το ΚΤΕΛ Χαλκίδας πληροφορήθηκε… πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένα δρομολόγια για τα ζώα αλλά ο επιβάτης μπορεί να… ενημερώσει από πριν ότι έχει ζώο…

Μέσα σε λίγες ώρες από τη δημοσίευση του εν λόγω περιστατικού και αφού είχε προηγηθεί και άλλο ένα ευτράπελο συμβάν στο ΚΤΕΛ της Εύβοιας (διαβάστε εδώ: ΕΔΩ),
μία μητέρα, η κυρία Αφροδίτη – μετά από μια εβδομάδα (στις 21 Ιουλίου) κατήγγειλε έναν οδηγό του ΚΤΕΛ που ήθελε να βάλει – παρότι το απαγορεύει ο νόμος – το σκυλάκι δύο νεαρών κοριτσιών στις αποσκευές!


Η ίδια έγραψε:
«Ως πότε η αυθαιρεσία των οδηγών των υπεραστικών λεωφορείων των ΚΤΕΛ Χαλκίδας! Βάσει του νόμου 4039/2012 του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, τα κατοικίδια με βάρος έως 10 κιλά ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ μεταφέρονται εντός του χώρου των επιβατών μέσα στο κατάλληλο κλουβί και συνοδευόμενα από τον ιδιοκτήτη τους και το βιβλιάριο υγείας τους! Απαγορεύεται η μεταφορά ζώων στο χώρο των αποσκευών!»

Και αυτό το περιστατικό έκανε το γύρω του διαδικτύου σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο.
Έτσι λοιπόν ο οδηγός του λεωφορείου με αριθμό ΧΑΡ 3222 που εκτελούσε το δρομολόγιο Χαλκίδα – Αθήνα των 22.00 μ.μ. την Κυριακή 21 Ιουλίου 2013 όχι μόνον δεν πήρε το κατοικίδιο που δύο νεαρά κορίτσια είχαν στο κλουβάκι του και ήθελαν να ταξιδέψουν για Αθήνα αλλά άφησε και τα κορίτσια στα ΚΤΕΛ Χαλκίδας αφού δεν δέχτηκαν να βάλουν το κατοικίδιό τους στις αποσκευές! 

Μάλιστα μετά από έρευνα της ιστοσελίδας adespoto.gr κάποια ΚΤΕΛ άλλων πόλεων έχουν εκδώσει και σχετικές με το θέμα αποφάσεις!
Χαρακτηριστικό είναι και ένα απόσπασμα από την καταγγελία της κ. Αφροδίτης, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν τιμά το ΚΤΕΛ της Χαλκίδας.

«Κρίμα γιατί διανύουμε και τουριστική σεζόν και αυτοί οι άνθρωποι (των ΚΤΕΛ Χαλκίδας) μεταφέρουν σεβαστούς και αξιόλογους πολίτες που όμως μάλλον δεν εκτιμούν όσο πρέπει! Η Ελλάδα του 21ου αιώνα με κατοίκους από την εποχή των σπηλαίων!

Λέγομαι Α**** Αφροδίτη, στο λεωφορείο αυτό ταξίδεψε η κόρη μου και δυστυχώς δεν γνωρίζω τα ονόματα των κοριτσιών γιατί σίγουρα τότε θα τα βοηθούσα να πάνε στον εισαγγελέα! Μήπως όμως κάπως πρέπει να ευαισθητοποιηθούν αν όχι να υπακούσουν στους νόμους και οι υπάλληλοι του ΚΤΕΛ!’»

Για ακόμα μία φορά ενημερώνουμε τα ΚΤΕΛ που «παρανομούν»:

Διαβάστε το νόμο του Υπουργείου Μεταφορών (σας θυμίζουμε τι ορίζει: δεν ταξιδεύει ασυνόδευτο ζώο, ταξιδεύουν ζώα ως 10 κιλά με τον ιδιοκτήτη τους στην καμπίνα, δεν μπαίνει κανένα ζώο στις αποσκευές).
Ενημερώστε τους οδηγούς σας ότι δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, ειδικά σε κοπελίτσες και φοιτητές, ορίστε δρομολόγια όπου θα γίνονται δεκτά τα ζώα με τους ιδιοκτήτες τους για διευκόλυνση όλων!

ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΖΩΩΝ.
ΟΣΟ ΕΣΕΙΣ ΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΕ ΣΑΝ ΒΑΛΙΤΣΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΖΕΤΕ ΣΕ ΧΩΡΟ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ ΟΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΘΑΝΕΙ ΣΚΥΛΙΑ ΑΠΟ ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ, ΤΟΣΟ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΟΡΓΑΝΑ.

Για να στείλετε τη διαμαρτυρία σας στο ΚΤΕΛ επικοινωνήστε με την ηλεκτρονική διεύθυνση: info@ktelevias.gr

Να υπενθυμίσουμε το νόμο που θα έπρεπε να γνωρίζουν… οι αρμόδιοι του ΚΤΕΛ Ευβοίας αλλά και όσοι θελήσουν να ταξιδέψουν με το αγαπημένο τους ζωάκι:
Με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων (ΑΔΑ: 4Α861-ΒΩΟ ) επιτρέπεται η μεταφορά ζώου υποχρεωτικά εντός του χώρου επιβατών
Απαγορεύεται τοποθέτηση ζώου στις αποσκευές. Απαγορεύεται ταξίδι ασυνόδευτου ζώου. Τα μικρόσωμα ζώα (ως 10 κιλά σύμφωνα με το νόμο 4039/2012) ταξιδεύουν με τον ιδιοκτήτη στην καμπίνα επιβατών. Ορίζονται από τα ΚΤΕΛ δρομολόγια όπου επιτρέπονται τα ζώα.

Διαβάστε και τυπώστε την απόφαση :

Προς διευκρίνιση και ομοιόμορφη εφαρμογή των διατάξεων για τη μεταφορά ζώων με λεωφορεία των ΚΤΕΛ Α.Ε., σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:

1. Προκειμένου να επιτραπεί η μεταφορά μικρών κατοικίδιων ζώων, αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται υποχρεωτικά από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο τους. Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος θα πρέπει να επιδεικνύει το διαβατήριο του ζώου ή το βιβλιάριο υγείας, το οποίο να είναι ενημερωμένο τουλάχιστον κατά την τελευταία διετία.

2. Οι ειδικότερες ρυθμίσεις της μεταφοράς των ζώων συνοδείας αναπήρων (ουσιαστικά σκύλων συνοδείας τυφλών) καθώς και των μικρών κατοικίδιων, ανάλογα με τον τύπο του
λεωφορείου, έχουν ως ακολούθως:

Α.Ζώα σε Λεωφορεία Αστικών ΚΤΕΛ:
Τα ζώα συνοδείας αναπήρων ανεξαρτήτως μεγέθους καθώς και τα μικρά κατοικίδια ζώα μεταφέρονται εντός ειδικού καλαθιού μεταφοράς με μέγιστες διαστάσεις 50Χ40Χ70 εκατοστά, κατ’ αναλογία με τα ισχύοντα στους συγκοινωνιακούς φορείς αστικών
συγκοινωνιών Αθήνας και Θεσσαλονίκης και τοποθετούνται υποχρεωτικά εντός του χώρου επιβατών. Τα ζώα συνοδείας αναπήρων δεν τοποθετούνται σε καλάθι αλλά φέρουν υποχρεωτικά φίμωτρο κατά τη διάρκεια της μεταφοράς.

Β. Ζώα σε Λεωφορεία Υπεραστικών ΚΤΕΛ:
Στα λεωφορεία που εξυπηρετούν υπεραστικές συγκοινωνίες λόγω του μικρότερου διαθέσιμου χώρου, περιορίζονται οι μέγιστες διαστάσεις του ειδικού καλαθιού μεταφοράς.

Έτσι, τα ζώα συνοδείας αναπήρων ανεξαρτήτως μεγέθους και τα μικρά κατοικίδια ζώα, βάρους έως επτά (7) κιλών*,σύμφωνα με το νόμο 4039/2012 που υπερισχύει, μικρόσωμα είναι τα ζώα ως 10 κιλά – που μεταφέρονται εντός ειδικού καλαθιού μεταφοράς διαστάσεων 50Χ40X35 εκατοστά είναι επιτρεπτό να μεταφέρονται με τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ & ΚΤΕΛ Α.Ε. που εξυπηρετούν υπεραστικές συγκοινωνίες και τοποθετούνται υποχρεωτικά εντός του χώρου επιβατών. Τα ζώα αυτά θα τοποθετούνται είτε στο διάδρομο είτε στα κλιμακοστάσια των λεωφορείων, πλησίον σε κάθε περίπτωση του ιδιοκτήτη τους. Τα ζώα συνοδείας αναπήρων, όπως προαναφέρθηκε, δεν τοποθετούνται σε καλάθι αλλά φέρουν υποχρεωτικά φίμωτρο κατά τη διάρκεια της μεταφοράς.

Για λόγους καλύτερης εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού, τα υπεραστικά ΚΤΕΛ & ΚΤΕΛ Α.Ε. είναι επιτρεπτό να περιορίζουν τη μεταφορά των κατοικίδιων ζώων,
(α) σε ότι αφορά στον αριθμό σε δύο κατοικίδια ανά λεωφορείο και

(β) σε ορισμένα μόνο από τα εξυπηρετούμενα δρομολόγια τα οποία πάντως θα αποτελούν το 30% τουλάχιστον των δρομολογίων κάθε γραμμής (και κατ’ ελάχιστο ένα δρομολόγιο ανά ημέρα), κατανεμημένα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Εφόσον αποφασιστεί από το οικείο υπεραστικό ΚΤΕΛ Α.Ε. ή ΚΤΕΛ να γίνει χρήση του ως άνω (β) περιορισμού, θα πρέπει η πληροφορία αυτή να παρέχεται σε κάθε ενδιαφερόμενο ενώ θα πρέπει να έχει αναρτηθεί εμφανώς σχετική ανακοίνωση στους σταθμούς και πρακτορεία του ΚΤΕΛ. Ο περιορισμός των δρομολογίων θα δύναται να εξυπηρετήσει και τις ανάγκες αλλεργικών κ.λπ. ατόμων που ευλόγως αποφεύγουν το συγχρωτισμό με κατοικίδια ζώα. Σε κάθε περίπτωση βέβαια είναι ενδεδειγμένη η
κατάλληλη διευθέτηση των επιβατών εντός του λεωφορείου.

Για την περίπτωση αστικών λεωφορείων που είναι ενταγμένα και δρομολογούνται από Υπεραστικά ΚΤΕΛ & ΚΤΕΛ Α.Ε. εφαρμόζονται τα προαναφερθέντα για τα λεωφορεία των Αστικών ΚΤΕΛ.

3. Τα προαναφερόμενα αφορούν, αδιακρίτως, και στα λεωφορεία ιδιοκτησίας των ΚΤΕΛ Α.Ε. και στα λεωφορεία ιδιοκτησίας μετόχων των ΚΤΕΛ Α.Ε. που εξυπηρετούν τις αστικές & υπεραστικές συγκοινωνίες. Σε καμία περίπτωση η μεταφορά των μικρών κατοικίδιων ή κατά μείζονα λόγο αυτών που συνοδεύουν αναπήρους δεν τελεί υπό την κρίση του οδηγού ή / και του ιδιοκτήτη του λεωφορείου ή τη συναίνεση των λοιπών επιβατών.

4. Τονίζεται ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις ρυθμίσεις της εγκυκλίου αυτής, επιβάλλονται, από το οικείο Πειθαρχικό Συμβούλιο του π.δ. 170/2003 (Α’ 140), στις ΚΤΕΛ Α.Ε. οι προβλεπόμενες κυρώσεις της παρ. 3(η) του άρθρου 2 του ίδιου π.δ. και σε περίπτωση υποτροπής αυτές της παρ. 5 του ίδιου άρθρου. Οι οδηγοί των λεωφορείων που δε συμμορφώνονται με τις ως άνω ρυθμίσεις, υπόκεινται στις πειθαρχικές κυρώσεις του άρθρου 18 του π.δ. 246/2006 (Α’ 261) που επιβάλλονται από τα αρμόδια όργανα των ΚΤΕΛ Α.Ε. & ΚΤΕΛ.

Τα συλλογικά όργανα των ΚΤΕΛ Α.Ε. παρακαλούνται για την ενημέρωση των μελών τους ενώ οι ΚΤΕΛ Α.Ε. για την ενημέρωση του προσωπικού και των μετόχων τους.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΡ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ

Κατεβάστε την απόφαση ΕΔΩ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *