Η διαρκής ισοπαλία και οι νέες ισορροπίες

Γράφει ο Κάσσανδρος

Με τον ξένο Τύπο να έχει θέσει την Ελλάδα σε μια άλλου τύπου επιτήρηση, όχι πια μόνο για…

τη δημοσιονομική πειθαρχία η για τις μεταρρυθμίσεις και τη μείωση του δημοσίου τομέα, αλλά και για την ανοχή στο νεοναζιστικό μόρφωμα, οι εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται ραγδαίες.

Τα επιτελεία των κομμάτων του ´´συνταγματικού´´ τόξου αναμένουν συρρίκνωση της δύναμης της Χρυσής Αυγής στις δημοσκοπήσεις που θα έρθουν και-αν συμβεί αυτό- το πως θα διαμοιραστούν τα ´´ιμάτια ´´. Μέσα σε αυτή την πολύπλευρη κρίση που βιώνει όμως ο κόσμος, ποιος μπορεί να αποκλείσει και την περίπτωση να ξεχαστεί από τις πλατείες μάζες και το τρομακτικό έγκλημα του Κερατσινίου; Το πιο πιθανό πάντως είναι αυτή τη φορά να σκεφτούν διαφορετικά κάποοι νοικοκυραίοι και όχι με τον μονοσήμαντο και εκδικητικό τρόπο εναντίον αυτών που έφεραν τον τόπο στην οικονομική καταστροφή , αίσθημα που τους έστειλε στην κάλπη της Χρυσής Αυγής.

Το άλλο ζήτημα είναι περίπλοκο και από πολιτική και από νομική άποψη. Είναι η εξονυχιστική έρευνα για πιθανά ποινικά αδικήματα όχι μόνο από απλά μέλη αλλά και από πασίγνωστα στελέχη της Χρυσής Αυγής αλλά και ο δρόμος που οδηγεί στο να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα αυτό. Οι απόψεις συνταγματολόγων και νομικών έχουν πολύ ενδιαφέρον υλικό για πολιτικές αποφάσεις.

Μια ευαίσθητη παράμετρος του πολιτικού παιχνιδιού είναι η διαρκής ισοπαλία που βγάζουν τα γκάλοπ ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Όλες οι διαφορές με προπορευόμενο είτε το ένα κόμμα ή το άλλο κινούνται στα όρια του στατιστικού λάθους.

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ελπίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει πιάσει ´´ταβάνι ´´ , βασισμένοι στην πεποίθηση ότι πολλοί παλιοί ψηφοφόροι τους από την εποχή του κραταιού δικομματισμού μπορεί να επιστρέψουν . Πως όμως να γίνει αυτό όταν οι αλήστου μνήμης πελατειακές σχέσεις έχουν χαθεί λόγω της ωρίμανσης της κοινωνίας και λόγω μνημονιου; Όταν η κυβέρνηση δεν πείθει πως πέρα από τις γενικές επικλήσεις του ´´πρωτογενούς πλεονάσματος´´, ότι μπορεί να φέρει αναπτυξιακή πνοή ή έστω αξιοπρεπή διαχείρηση του χρέους ώστε να πάψουν να πένονται και να διαλύονται οικογένειες και ο ίδιος ο κοινωνικός ιστός ;

Η απογοήτευση είναι ο άγνωστος Χ. Κι αν η στροφή στην τυφλή επιλογή της Χρυσής Αυγής έχει ´´ταβάνι ´´, το που στραφεί μια νέα ψήφος διαμαρτυρίας είναι ακόμα μη ορατό.

.news4all.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *