ΟΕΚ – Η στεγαστική πολιτική στο απόσπασμα

Η Τρόικα, ως εκπρόσωπος των δανειστών, επιβάλλει στη χώρα μας πολιτική διαρκούς ύφεσης, αφανισμού του μεσαίου χώρου και εξαθλίωσης των ασθενέστερων στρωμάτων, με περικοπές μισθών και κοινωνικών παροχών. Η επιτυχία της αφαίμαξης του Ελληνικού λαού απαιτεί την δημιουργία ενοχών στην χώρα και τους πολίτες της, τη χειραγώγηση των μεγάλων μέσων που εμφανίζουν τα συμφέροντα των δανειστών, ως ….
ανάγκες σωτηρίας της χώρας και εύρεση «πρόθυμων» πολιτικών ηγεσιών. Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), ο μοναδικός φορέας στεγαστικής πολιτικής, δέχθηκε νωρίς το πλήγμα της μνημονιακής πολιτικής αφού με επιχείρημα την σωτηρία του, η κυβέρνηση ανέστειλε τα προγράμματα δανείων και αύξησε δραματικά το ποσοστό της «παράνομης» παρακράτησης, μέσω του ΙΚΑ, των εισφορών υπέρ ΟΕΚ.

Σήμερα και παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι πληρώνουν στο σύνολό τους τα χρήματα που προορίζονται για την στεγαστική πολιτική συνεχίζεται: η παράνομη αναστολή των προγραμμάτων (μείωση 95% των δανείων την τελευταία διετία), οι καθυστερήσεις στη δημοπράτηση οικισμών και η συρρίκνωση της επιδότησης ενοικίου (μείωση 67% – 80 χιλιάδες λιγότερες οικογένειες). Το χρέος του ΙΚΑ προς τον ΟΕΚ λόγω της παράνομης παρακράτησης φθάνει τα 2,2 δις ευρώ ενώ και σήμερα αποδίδεται μόνο μέρος των πραγματικών εισπράξεων.

Με την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση του εισοδήματος τα 2 και πλέον εκατομμύρια εργαζομένων-δικαιούχων του ΟΕΚ αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στον τομέα της στέγασης. Η άνοδος του κόστους απόκτησης και διατήρησης κατοικίας σε συνδυασμό με τα καθυστερούμενα δάνεια και την δραματική αύξηση του αριθμού των εξώσεων έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση. Όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., ο αυξανόμενος αριθμός άστεγων οικογενειών αντιμετωπίζεται μόνο με αύξηση των πόρων για την στεγαστική πολιτική. Ο ΟΕΚ και η χώρα οφείλει να ακολουθήσει το δρόμο στης συστηματικής ανάπτυξης με το σημαντικό κοινωνικό έργο του ΟΕΚ που έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομική ζωή της χώρας αλλά και με βοηθητικές δράσεις αυτό-βιωσιμότητας όπως η διαχείριση ιδιόκτητων κατοικιών και η ευρείας κλίμακας εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε οικισμούς και οικοπεδικές εκτάσεις.

Η απάντηση της σημερινής πολιτικής ηγεσίας βρίσκεται στην κατεύθυνση της ύφεσης αφού επιλέγει την απαξίωση της στεγαστικής πολιτικής μέσω της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους και της «ενοποίησης» με τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ). Με δεδομένη την υφιστάμενη μείωση του προσωπικού κατά 30%, το γεγονός ότι η λειτουργία των οργανισμών δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και τη μη ύπαρξη ωφέλειας – μελέτης σκοπιμότητας, τα κυβερνητικά σχέδια εξυπηρετούν την υφαρπαγή του κοινωνικού πόρου. Ο στόχος απαξίωσης επιτυγχάνεται και στο Διοικητικό επίπεδο, ο ΟΕΚ διαθέτει πλέον Πρόεδρο «μερικής απασχόλησης» αφού από τις 1.1.2012 η νυν Πρόεδρος Δ.Σ. έχει διοριστεί και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Οι εργαζόμενοι του ΟΕΚ καταγγέλλουν την κυβέρνηση και εκφράζουν την αντίθεση τους στην προωθούμενη ενοποίηση και στην συμμετοχή του Οργανισμού σε οποιαδήποτε μελλοντική μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Καλούμε τους κοινωνικούς εταίρους, τα σωματεία και τους εργαζόμενους της χώρας, με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης, σε κοινές δράσεις προστασίας – ανάπτυξης της στεγαστικής πολιτικής και ανάδειξης του ΟΕΚ σε πυλώνα παροχής στέγης της χώρας.

«Η απόκτηση κατοικίας από αυτούς που την στερούνται ή που στεγάζονται ανεπαρκώς αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας του κράτους»
Άρθρο 21, §4, ΦΕΚ Α85, 18.04.01, Σύνταγμα της Ελλάδας

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας

http://www.syoek.gr/AP_30_DELTIO%20TYPOU.htm

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *