Νεολαίας Συνασπισμού-Το «Νέο Λύκειο», σαν παλιό Εκπαιδευτήριο

Οι εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας για το περιβόητο «νέο σχολείο», έρχονται σε μία περίοδο όπου η εκπαιδευτική κοινότητα, γονείς και μαθητές, βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων, καθώς και τη συρρίκνωση του δημόσιου και δωρεάν σχολείου.
Το……
«νέο λύκειο» δεν είναι καθόλου νέο. Οι προτάσεις του Υπουργείου βρίσκονται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που επιβάλλουν οι σύγχρονες εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανάγκες.

Συγκεκριμένα καθιερώνεται ένα σύστημα με λιγότερα μαθήματα και περισσότερες ώρες διδασκαλίας, με συντριπτική μείωση των μαθημάτων Γενικής Παιδείας, καθιστώντας έτσι το λύκειο σε κέντρο εξειδίκευσης, με τη γενική μόρφωση φανερά απαξιωμένη.
Ταυτόχρονα, χωρίς να διευκρινίζεται επισήμως, ακόμη, ο τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, εισηγείται μια δομή για το λύκειο που το καθιστά έναν απλό προθάλαμο για την τριτοβάθμια.
Σε μια περίοδο όπου το ΠΑΣΟΚ επιλέγει να γκρεμίσει ό, τι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος, το υπουργείο Παιδείας εφαρμόζει το Δόγμα του Σοκ στην εκπαίδευση, περικόπτοντας ακόμα περισσότερο (σε ποσοστό ιστορικά χαμηλό) της δαπάνες για την παιδεία, την ίδια στιγμή που δημιουργεί την εκπαίδευση των νέων φθηνών και ευέλικτων αυριανών εργαζομένων.

Το νέο νομοσχέδιο καταδικάζει τη δευτεροβάθμια σε πορεία 30 και πλέον χρόνων πίσω, σε πλήρη συνέχεια με τον εργασιακό Μεσαίωνα, στον οποίο καθυποτάσσει το σύνολο των εργαζομένων και της νεολαίας η κυβέρνηση, το ΔΝΤ, η ΕΕ.

Είναι φανερό πια, πως τα νέα μέτρα, έχουν ως σκοπό να μας μετατρέψουν σε μια χαμένη γενιά, χωρίς ελπίδα και προοπτική.

Αυτοί όμως που μας κλέβουνε το μέλλον, να είναι σίγουροι πως σύντομα, θα γίνουν παρελθόν, από τους μαζικούς αγώνες της επομένης περιόδου.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

2 Comments

  1. Ανώνυμος

    Καλα ειπε ο Σημιτης,αν παρεις τριαντα καμια δεκαρια να στουκαρουν οι πιλοτοι τελειωσαν κιολας.. Τι θα φαμε αυριο

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *