Όταν λείπει ο γάτος, χορεύουν οι αναβολές…

Δύο μίνι ανταρσίες επεφύλασσε για τον Γιάννη Μπουτάρη το τελευταίο μέρος της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, μόλις ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις 10:45 έφυγε από τη συνεδρίαση για να συμμετάσχει στους «Φακέλους» του Αλέξη Παπαχελά.

του Δημήτρη Συρμάτση

Το «οικόπεδο» του Πάνου
Συγκεκριμένα η διοίκηση είχε φέρει χθες, ως εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα, την….
κύρωση της σύμβασης με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, η οποία εκκρεμούσε. Το Δημοτικό Συμβούλιο είχε μεν υπερψηφίσει την πρόταση της διοίκησης για συνεργασία με την ΕΕΑΑ, αλλά πολλοί σύμβουλοι είχαν χαρακτηρίσει ατελές το κείμενο της σύμβασης και ο κ. Μπουτάρης, παρά την επιμονή του αρμόδιου αντιδημάρχου, του αντιδημάρχου καθαριότητας Σταθη Αβραμιδη, που είχε εισηγηθεί το θέμα και επέμενε να ψηφιστεί, είχε αποσύρει το κείμενο της σύμβασης, λέγοντας ότι θα διαπραγματευθεί ξανά με την ΕΕΑΑ τις παρατηρήσεις τους.

Όταν χθες ξεκίνησε η δεύτερη μετά από τον προϋπολογισμό συνεδρίαση, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κώστας Γκιουλέκας ζήτησε να αναβληθεί το θέμα γιατί η «Ομάδα Δημιουργίας» δεν πρόλαβε να ετοιμαστεί λόγω φόρτου εργασίας και επειδή το θέμα ήλθε εκτός ημερήσιας διάταξης.

Η πρώτη έκπληξη ήταν ότι εκ μέρους της διοίκησης δεν απάντησε ο κ. Αβραμίδης, αλλά ο αντιδήμαρχος οικονομικών Χασδάι Καπόν, ο οποίος, όπως προέκυψε είχε κάνει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕΑΑ και είχε υπογράψει τη νέα σύμβαση, υπερκεράζοντας, χωρίς καμία εξήγηση, τον επί της καθαριότητας ομόλογο του, ο οποίος μετά από τις δύο κρίσεις στην αποκομιδή, μάλλον δεν διατηρεί το αρχικό κύρος του, ακέραιο.

Ο κ. Καπόν θεώρησε αβάσιμο το αίτημα της αντιπολίτευσης, διότι, όπως είπε, η σύμβαση ήταν στους φακέλους των Δημοτικών Συμβούλων από την προηγούμενη Τετάρτη, ενώ αμέσως μετά το λόγο πήρε ο ίδιος ο δήμαρχος, που απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι στη σύμβαση συμπεριλήφθηκαν όλες οι προτάσεις που έγιναν και η ανακύκλωση πρέπει να αρχίσει να δουλεύει.

Κινητοποίηση για τη σύμβαση είχαν κάνει και το σωματείο των εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης καταγγέλλοντας με συντριπτική πλειοψηφία την «παράδοση της ανακύκλωσης στους ιδιώτες» και παρών στη συνεδρίαση ήταν με σκοπό να παρέμβει και ο εκ του ΠΑΜΕ προερχόμενος πρόεδρος του Συλλόγου, Ηλίας Μανουσαρίδης.

Από τα 13 μέλη του Δ.Σ. κατά της συγκεκριμένης ανακοίνωσης είχαν ψηφίσει μόνο οι εκπρόσωποι της παράταξης «Φτάνει Πια» και λευκό οι της ΠΑΣΚΕ.

Όμως παρά την εκπεφρασμένη επιθυμία του δημάρχου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος στις 12 το βράδυ, ανακοίνωσε χωρίς καμία εξήγηση και προφανώς χωρίς συνεννόηση με τον δήμαρχο που ήταν στο πλατό του ΣΚΑΙ, ότι θα ξαναφέρει το θέμα της σύμβασης ως κανονικό θέμα της ημερήσιας διάταξης στην επόμενη συνεδρίαση.

Η εβραϊκή ανακύκλωση του Ανδρέα

Λίγο μετά την αποχώρηση του δημάρχου όμως είχε γίνει και μία παρέμβαση του αντιδημάρχου Αρχιτεκτονικού, Ανδρέα Κουράκη, ο οποίος έκανε δεκτό άλλο αίτημα της μείζονος αντιπολίτευσης να αναβληθεί το θέμα της πολεοδομικής ρύθμισης του οικοπέδου της ισραηλιτικής κοινότητας στην οδό Παπαναστασίου, από την οποία ρύθμιση, η κοινότητα θα μπορεί να χτίσει μία οκταόροφη πολυκατοικία.

Σε παλαιότερο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν το θέμα είχε φέρει ο κ. Παπαγεωργόπουλος, ο μεν Γιάννης Μπουτάρης είχε ψηφίσει υπέρ της ρύθμισης, «λόγω των σχέσεων του με την κοινότητα», όπως έλεγε σύμβουλος, οι δε Παναγιώτης Αβραμόπουλος και Ανδρέας Κουράκης κατά. «Πως θα ψηφίζαμε τώρα υπέρ;», έλεγε μετά σύμβουλος της πλειοψηφίας, που συμμετείχε και στο προηγούμενο Συμβούλιο.

Μάλιστα ενώ η αντιπολίτευση υπεράσπιζε το αίτημα, η κάμερα έπιασε τον κ. Αβραμόπουλο να σηκώνεται και να παίρνει παράμερα τον εβραϊκής καταγωγής αντιδήμαρχο Οικονομικών, χωρίς να μπορεί να γίνει γνωστό τι του είπε.

Την ίδια ώρα, ο κ. Μπουτάρης, εκατό ημέρες από την ανάληψη της δημαρχίας, απαντούσε στον κ. Παπαχελά ότι η κληρονομιά που θέλει να αφήσει στη Θεσσαλονίκη μετά τη λήξη της θητείας του στη θέση του δημάρχου είναι “να ανοίξει η πόλη τα φτερά της».

Προς το παρόν τα άνοιξαν οι υποψήφιοι διάδοχοι του.

http://spnews.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

1 Comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *