Ο ΟΛΕΘΡΙΟΣ ΡΟΛΟΣ ΟΝΕ-ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΝΟΤΟΥ (ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ)

ΕΥΡΩ: Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ….

Γράφει η Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη*

 Στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσω να συνδέσω τις  επικίνδυνες συνέπειες του τρόπου γένεσης και λειτουργίας του  κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, με την υπερχρέωση του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς  και του τρόπου αντιμετώπισής της.
Για την ερμηνεία αυτού του χρέους, που τα τελευταία  πέντε χρόνια εμφανίζεται ως το υπ’αριθμόν 1 πρόβλημα της Ευρωζώνης, με αποκορύφωμα  το χρέος της Ελλάδας, επιστρατεύθηκαν   διάφορες εκδοχές. Αρχικά, υποστηρίχθηκε με έμφαση, αλλά και με περισσή  επιπολαιότητα, ότι επρόκειτο δήθεν για κρίση αποκλειστικά ελληνική, που οφειλόταν επιπλέον σε διαστροφικές  πλευρές του χαρακτήρα των Ελλήνων. Στη συνέχεια, όμως, ο κύκλος διευρύνθηκε για να περιλάβει το σύνολο του ευρωπαϊκού Νότου,   τις χώρες που, με αβρότητα, αποκαλούν οι πιο προηγμένες PIIGS- Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία.

Θα κάνω όσο γίνεται πιο  ξεκάθαρο, στο εδάφιο αυτό,  το επιχείρημα  ότι οι ευθύνες  χρέους και ελλειμμάτων που θεωρήθηκαν, ξαφνικά, υπερβολικές από το διευθυντήριο της ΕΕ και την ΕΚΤ, δεν βαρύνουν μόνο ή και κυρίως  την ελληνική πλευρά. Αντιθέτως, είναι σαφές, ότι  η Ελλάδα βρέθηκε στη δίνη που προκλήθηκε από τη μεγάλη οικονομική κρίση του 2007 και, κυρίως, από την αδυναμία της παγκόσμιας, αλλά κυρίως της ευρωπαϊκής κοινότητας να αποφύγει τα ίδια σχεδόν σφάλματα, που παρέτειναν τη διάρκεια και τη σφοδρότητα της πρώτης μεγάλης οικονομικής κρίσης του 1929: βιασύνη, δηλαδή, στο να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα, πριν να έχουν απομακρυνθεί  τα συμπτώματα της κρίσης, και πριν να έχει πραγματικά περάσει στην ανάρρωση η παγκόσμια οικονομία. Ήταν, πράγματι,  εντελώς  ακατάλληλη η στιγμή για τη δραστική  αντιμετώπιση των ευρωπαϊκών χρεών και ελλειμμάτων. Επιπλέον, η Ελλάδα ήταν απροετοίμαστη  για την επίλυση  προβλήματος που ξέσπασε για πρώτη φορά στους κόλπους της ΕΕ,  με την ευκαιρία της δικής της κρίσης, ιδίως  κaι που βρέθηκε αντιμέτωπη με μια από τις μεγαλύτερες ατέλειες που βαρύνουν το  οικοδόμημα του ευρώ, δηλαδή το γεγονός ότι αν και υπάρχει  κοινό νόμισμα για τα μέλη της Ευρωζώνης, ωστόσο καθένα από αυτά θεωρείται υπεύθυνο για την αντιμετώπιση χρέους και ελλειμμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *