Είμαστε υπνωτισμένοι

Της Ιουλίας Πιτσούλη

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΜΟΡΦΕΑ


Από την εποχή του Πλάτωνα ως σήμερα πολλοί σημαντικοί άνθρωποι του πνεύματος επιμένουν πως όλοι βρισκόμαστε σε κατάσταση ύπνωσης. Υπάρχουν, μάλιστα, 4 βασικά επιχειρήματα που στηρίζουν αυτή την άποψη.

Όταν ακούτε τη λέξη «ύπνωση» τι σας έρχεται στο νου; Κάποια σόου υπνωτιστών που ασκούν τις δυνάμεις τους πάνω σε άτομα βάζοντάς τα να…..
κάνουν διάφορα πράγματα που δεν θυμούνται μετά; Ή μήπως σκέπτεστε κάποιες ψυχολογικές συνεδρίες όπου οι ασθενείς ανακαλούν από τα βάθη της μνήμης τους τραυματικές εμπειρίες που είχαν ξεχάσει; Ή μήπως πάλι σκέπτεστε αναδρομές ζωής; Η αλήθεια είναι πως ο υπνωτισμός εφαρμόζεται σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ωστόσο, υπάρχει ένας ακόμα τομέας του που σίγουρα δεν έχετε σκεφτεί: η κατάσταση ύπνωσης στην οποία βρισκόμαστε όλοι δίχως καν να το γνωρίζουμε. Μην ξαφνιάζεστε. Δεν πρόκειται για μια καινούργια ιδέα αλλά για μια διαπίστωση που είχε ήδη κάνει ο Πλάτων. Περιγράφοντας το μύθο της περίφημης «σπηλιάς» αλλά και σε πολλά άλλα σημεία των συγγραμμάτων του έδινε γλαφυρές εικόνες για την πλειοψηφία των ανθρώπων που αν και νομίζουν ότι είναι ξύπνιοι, στην ουσία είναι υπνωτισμένοι και βυθισμένοι ο καθένας στο δικό του κόσμο. «Είμαστε ξύπνιοι τώρα που δρούμε και μιλάμε ή μήπως βρισκόμαστε στη μέση ενός ονείρου, γιατί κι όταν ονειρευόμαστε νομίζουμε και πάλι ότι μιλάμε και κάνουμε πράξεις» ρωτά ανοίγοντας ένα μεγάλο φιλοσοφικό κεφάλαιο που αν συνειδητοποιούσαμε τη σπουδαιότητά του θα έτριζαν τα θεμέλια της βεβαιότητάς μας περί του τι είναι αντικειμενικά πραγματικό και τι υποκειμενικά.

Οι 4 Αρχές της Φαντασίας
Λίγο πολύ όλοι οι φιλόσοφοι, οι μύστες και οι σοφοί έχουν επισημάνει ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται σε κατάσταση ύπνου. Κάθε μέρα υπνωτίζουμε τον εαυτό μας υποσυνείδητα. Οι υπνωτιστικές υποβολές που του δίνουμε έχουν τη μορφή των πεποιθήσεων για τον εαυτό μας, τη ζωή μας, το μέλλον και τις σχέσεις μας. Οι προσδοκίες, οι έμμονες ιδέες, οι προκαταλήψεις συνθέτουν μαζί με τις πεποιθήσεις μας το υπνωτιστικό υπόβαθρο της ζωής μας. Η φαντασία μας είναι ο χτίστης της πραγματικότητάς μας γι αυτό και αν ζούμε ζωές μέτρια ικανοποιητικές είναι γιατί δεν χρησιμοποιούμε εποικοδομητικά τη φαντασία. Στο κάτω –κάτω εφόσον με τη βοήθειά της υπνωτίζουμε τον εαυτό μας, τουλάχιστον ας τη χρησιμοποιήσουμε για να δομήσουμε μια πραγματικότητα πιο ευχάριστη. Πρέπει να έχουμε ,όμως, 4 βασικές αρχές υπ’ όψιν μας:
1.Η φαντασία είναι πιο ισχυρή από τη θέληση των περισσότερων ανθρώπων
Σε κάθε αντιπαράθεση μεταξύ φαντασίας και θέλησης είναι η φαντασία που κερδίζει. Αν φανταστούμε κάτι ενώ βρισκόμαστε σε ύπνωση, ακόμα κι αν η λογική μας μάς λέει ότι δεν είναι αλήθεια, εμείς θα το βιώνουμε σαν αληθινό. Κατ’ αυτή την έννοια αν θέλουμε να πετύχουμε κάτι, καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε τη φαντασία μας κι όχι την τρέχουσα λογική. Δείτε πώς λειτουργεί: αν για παράδειγμα κάνετε δίαιτα και σας προσφέρουν ένα λαχταριστό γλυκό για να αντισταθείτε θα πρέπει αμέσως να αρχίσετε να φαντάζεστε πόσο χαρούμενοι και ομορφότεροι θα είστε έχοντας ξεφορτωθεί τα περιττά κιλά. Αυτό είναι πολύ πιο δραστικό αντίδοτο από όσο σκέτη η δύναμη της θέλησης για αντίσταση στον πειρασμό. Αν, αντίθετα, αρχίσετε να φαντάζεστε πόσο νόστιμο είναι το γλυκό, πόσο απολαυστικά θα λιώνει στο στόμα σας και στη συνέχεια θελήσετε να επιστρατεύσετε τη δύναμη της θέλησής σας, το πιθανότερο είναι ότι θα ηττηθείτε.
2. Η φαντασία είναι πιο ισχυρή από τη λογική
Αυτή η αρχή είναι η αιτία που ένα σωρό κατά τα άλλα λογικοί άνθρωποι έχουν ακολουθήσει απατηλούς ηγέτες που ήξεραν πώς να τρέφουν τη φαντασία τους με ψεύτικες υποσχέσεις και κάλπικα σενάρια. Για τον ίδιο λόγο, επίσης, ερωτευόμαστε κάποιους που η λογική μας επιμένει ότι είναι απολύτως ακατάλληλοι αλλά εμείς είμαστε γοητευμένοι ζώντας μια ψευδαίσθηση.
3. Ο νους μπορεί να επεξεργαστεί μόνο μια ιδέα τη φορά.
Οι αντιφατικές ιδέες δεν μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα αποδεκτές από το νου. Μπορούν να γίνουν διαδοχικά αποδεκτές όχι όμως την ίδια στιγμή. Πρόκειται για έναν από τους νόμους του Νεύτωνα, που έχει εφαρμογή και στην ψυχική σφαίρα, και που λέει πως δεν μπορούν δυο σώματα να καταλαμβάνουν τον ίδιο χώρο ταυτόχρονα. Συνεπώς αν τον χώρο του νου μας τον έχει καταλάβει η φαντασία και αυτή δεν λέει να εγκαταλείψει το θρόνο της, τότε οι όποιες αντίθετες προς αυτήν ιδέες δεν έχουν πιθανότητες να αποσπάσουν την τελική εύνοιά μας .
4. Οποιαδήποτε φανταστική κατάσταση βρίσκεται μέσα σε κάποια λογικά πλαίσια μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Αυτό θα συμβεί με μια προϋπόθεση: να παραμείνει ως εικόνα για καιρό και με ζωηρά χρώματα στο νου μας. Η υλοποίηση της φανταστικής εικόνας γίνεται επειδή ο υποσυνείδητος νους δεν μπορεί να διακρίνει τη διαφορά ανάμεσα σε κάτι που φανταζόμαστε με πολύ ζωντάνια και σε κάτι που όντως συμβαίνει. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του λεμονιού. Φανταστείτε ένα κίτρινο, ζουμερό λεμόνι. Φανταστείτε να το κόβετε και γύρω να απλώνεται η μυρωδιά του ενώ ταυτόχρονα στάζετε μερικές σταγόνες στη γλώσσα σας και νιώθετε την ξινή γεύση του να απλώνεται στο στόμα σας. Παρατηρήστε: αν όντως φανταστήκατε ζωηρά τις εικόνες, τότε αυτή τη στιγμή στο στόμα σας θα έχει μαζευτεί περισσότερο σάλιο από το κανονικό. Αν αυτό έχει συμβεί τότε έχετε ένα ζωντανό παράδειγμα για το πώς ο υποσυνείδητος νους σας ώθησε το σώμα σας να αντιδράσει σαν να είχε να κάνει με ένα αληθινό κι όχι φανταστικό λεμόνι.

Όπως είναι προφανές, λοιπόν, σκηνοθετούμε την πραγματικότητά μας με τη βοήθεια της φαντασίας μας. Γι΄αυτό, τώρα που ξέρετε το μυστικό, σκεφτείτε πιο προσεκτικά: ποιες ιδέες αποφασίζετε να φιλοξενήσετε στο νου σας; Ποιο όνειρο θέλετε να βιώσετε ως πραγματικότητα; Αν είναι να κοιμόμαστε βυθισμένοι στον ιδεόκοσμό μας ο καθένας, τουλάχιστον ας το κάνουμε συνειδητά διαλέγοντας τα άριστα όνειρα. Αυτά που μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια ομορφότερη πραγματικότητα. Αν δεν την ονειρευτούμε, πώς θα την υλοποιήσουμε άλλωστε;

http://www.miraclesynthesis.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

16 Comments

  1. michael

    ΠΕΡΙ ΑΜΟΡΦΩΤΟΥ: Όταν ένας "αμόρφωτος" λέει κάτι που δεν είναι σωστό ή είναι λάθος εξ αμελείας ή και άγνοιας…τότε δεν είναι και τόσο κακό.
    Δεν μπορούμε όμως να κρίνουμε με το ίδιο μέτρο και έναν μορφωμένο που χρησιμοποιεί την μόρφωσή του για να ξεγελάσει τον αμόρφωτο, σωστά ως εδώ;
    Δείτε τους 300 μορφωμένους που το πάνε το καράβι.
    Όλοι λοιπόν έχουν την γνώμη τους και επιβάλετε να την γνωστοποιούν προς τους άλλους για κρίση
    Καλή ανάσταση και καλό Πάσχα των Ελλήνων

    Reply
  2. Ανώνυμος

    Προς
    22 Απριλίου 2011 4:21 π.μ.
    Αν θες φιλοσοφία διαβάζεις αρχαία ελληνική γραμματεία και δε θα χρειαστεί να διαβάσεις τίποτα άλλο.
    Αλλά που να τα μαθαίναμε αυτά στα σχολεία της Διαμαντο-πούλου, του Αρσένη και της Γιαννάκου…

    Reply
  3. Ανώνυμος

    Τι έγινε παιδιά στο miraclesynthesis.gr…;
    Σας τελείωσε το παραδάκι και ψάχνετε κορόιδα…;
    Καλός ο Πλάτωνας αλλά ακόμα καλύτερη και η ΛΟΓΟΚΛΟΠΗ.

    Reply
  4. Ανώνυμος

    Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΑΝ ΠΙΣΤΕΨΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΒΟΥΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ;

    Reply
  5. Ανώνυμος

    tromera taksidia me tis skepsis file 4.10!! tsekare to site apo to opoio einai to arthro egw to ekana bookmark lol. exei merika polu wraia arthra gia na pernaei h wra!! tsekare ekei pou leei dhmosieymena arthra! an kserei kaneis k kana allo site me tetoiou hdous. oxi xaza synomosiologika, katalabainete ti ennow etsi pio skepsh filosofia.. as to postarei..

    eyxaristwwwww kalhmera sas paideeeeeess!!!

    Reply
  6. Ανώνυμος

    ΜΗΠΩΣ Ο ΝΙΟ ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΜΑΤΡΙΧ ΑΥΤΟ ΕΚΑΝΕ;ΠΙΣΤΕΨΕ ΟΤΙ Η ΛΟΓΙΚΗ [ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ]ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ;;

    Reply
  7. Ανώνυμος

    ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΟΤΕ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΙΟ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ;Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΑΣ Η Η ΛΟΓΙΚΗ ΜΑΣ; Η ΛΟΓΙΚΗ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΝΑ ΜΑΧΑΙΡΙ ΘΑ ΜΑΣ ΚΟΨΕΙ ΕΝΩ Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ.ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΠΕΙΔΗ ΑΥΤΟ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ;;

    Reply
  8. Ανώνυμος

    pragmatika eyxaristw gia to arthro giati etsi anakalypsa kai ayto to site pou grafei h sygekrimenh kyria. polu endiaferon diabasma ekei, pernaei polu wraia h wra, tromera arthra. to synistw anepifylakta.

    Reply
  9. Ανώνυμος

    Kαταρχήν παρα πολύ ωραίο άρθρο. Δεν ξέρω ποια είναι η κυρια Ιουλία Πιτσούλη αλλα μπράβο. Ωραία και η παράθεση με το μύθο του σπηλαίου από τον Πλάτων.

    Tην συγκεκριμένη φιλοσοφική προσέγγιση την συναντάς σε αρκετούς κύκλους σήμερα και θεωρητικά είναι ένα καλο μοντέλο. Aλλο θέμα πάνω ουσιαστικά στις ίδιες ιδέες είναι και το κατά ποσο με την σκέψη, φαντασία μας επηρεάζουμε γενικά την ζωή μας δηλαδή τα μελλούμενα. Πάνω σε αυτή την λογική λοιπόν στηρίζονται οι ομάδες που υποστηρίζουν ότι οι γρουσούζηδες για παράδειγμα προκαλούν ουσιαστικά την γρουσουζιά τους λόγο του τρόπου σκέψης τους. Δηλαδή κάθε φορα που τους τυχαίνει μια αναποδιά μένουν πολύ με την σκέψη τους σε αυτό το γεγονός έτσι καταλήγουν, δημιουργώντας αρνητικές σκέψεις, αρνητικά συναισθήματα και ουσιαστικά αρνητική ενέργεια στην πρόκληση και άλλον παρομοιων γεγονότων στην ζωή τους. Ουσιαστικά δημιουργώντας μια αλυσιδωτή αντίδραση. Έχει παρατηρηθεί λοιπόν ότι σε ανθρώπους που έχουν θετική σκέψη για μια συνέντευξη για παράδειγμα να έχουν θετικά αποτελέσματα. θετική σκέψη βεβαια εννοώντας το ίδιο που λέει και η αρθογράφος: το να δημιουργείς με την φαντασία σου πχ τον χώρο της συνέντευξης, τον τρόπο που θα γίνει, να φαντάζεσαι τον εαυτό σου να πετυχαίνει. Όλο αυτό το θέμα περιγράφεται σε ένα βιβλίο το οποιο ονομάζεται στα αγγλικά "the secret", δεν γνωρίζω αν έχουν κάνει ακριβή μετάφραση του τίτλου στα ελληνικά η χρησιμοποίησαν κάτι άλλο. Γενικά τέτοια θέματα σε βάζουν σε πολύ βαθιές σκέψεις.. άποψη μου τελειώνοντας είναι ότι ναι αυτό δουλεύει και επηρεάζει κατά πολύ τις "συμπτώσεις" στη ζωή σου. Βεβαια οποιος ενδιαφέρεται μπορεί να το δοκιμάσει, υπάρχει νομίζω και σε documentary πάλι σαν "the secret" και λογικά θα μπορεί κάποιος να το κατεβάσει από κάποιο site με torrent. Εγώ το είχα βρει παρα πολύ ενδιαφέρον. Από ότι μου είπε μια φίλη μου η συγκεκριμένη συγγραφέας έχει βγάλει και άλλο ένα στη συνεχεια πιο αναλυτικό βιβλίο.

    Reply
  10. Ανώνυμος

    ΕΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ,ΔΥΟ ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΣΧΟΛΙΑ(ΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ) ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ… Ο 12 06!!!

    Reply
  11. Ανώνυμος

    Ολα ,οσα γραφετε ειναι ωραια,και εν μερει καποια μπορει να ισχυουν ..οστοσο ομως πρεπει να λαβετε υποψη το σημαντικοτερο χαρακτηριστικο του μεσαιου ΕΛΛΗΝΑ που ειναι και συναρτηση της μορφωσης του…αυτο ειναι ο ατομισμος ,και ο εγωισμος ,και εκφραζονται με απλες σκεψεις που κανει στην πλειοψηφια του ο ΕΛΛΗΝΑς.1.Οτι κακο γινεται κοιταει αν τον αφορα αμεσα,και αν δεν τον αφορα μενει αδιαφορος ,νομιζοντας οτι το κακο ειναι για τους αλλους και οχι γιαυτον.2.οταν πρεπει να αντιδρασει για κατι που αφορα πολυ κοσμο,..δεν μπαινει μπροστα και περιμενει απο τους αλλους να βγαλουν το φιδι απο την τρυπα,..Φθασαμε ακριβως στο κρισιμο σημειο που θα φθαναμε καποτε με τον τροπο που σκεφτομαστε,..δηλ. πληρης αδρανεια απο ολους..μπλοκαρισμα της σκεψης ολων αυτων που τοσα χρονια ειχαν τις δυο ιδιοτητες που προανεφερα…και ολο αυτο μοιαζει σημερα με κατασταση υπνωσης ..ενω δεν ειναι κατι τετοιο..ειναι μαλλον το αποτελεσμα της γενικοτερης παρακμης σε ολα τα επιπεδα ,οικονομια ,πολιτικη,κερδοσκοπια,ηθικη,..και παλι ομως αφου αμεσα δεν μας αφορα ,αφου ακομη επιβιωνουμε,αφου και αλλοι ειναι στο ιδιο χαλι,..ε..καποιος αλλος θα αντιδρασει,..κατι θα γινει και θα οφεληθουμε καιεμεις…ειναι σαν τον απεργοσπαστη που οταν ο απεργος κερδιζει κατι με τον αγωνα του ,το απολαμβανει και αυτος και ας μην εχει κουνησει το δαχτυλακι του.

    Reply
  12. Ανώνυμος

    ΦΙΛΕ ΑΡΘΟΓΡΑΦΕ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ..ΟΤΑΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΣΑΙ ΣΕ ΖΩΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΥΤΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΙΛΑΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ…ΑΚΟΥΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΖΩΑ..ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΣΕ ΕΝΑ ΧΩΡΑΦΙ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ ΧΟΡΤΑΡΑΚΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΓΕΝΝΙΕΣΤΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΨΩΦΙΣΕΤΕ ΒΛΕΠΕΤΕ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ.ΟΣΟΙ ΛΙΓΟ ΣΗΚΩΣΕΤΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΚΙ ΣΑΣ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΓΥΡΩ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ. ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΑΣ.ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΙΔΕΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΠΑΡΑΠΕΡΑ.ΟΛΗ Η ΖΩΗ ΣΑΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΦΑΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΟΡΤΑΡΑΚΙ.ΚΑΙ ΜΑΛΛΩΝΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΔΙΠΛΑΝΟ ΣΑΣ ΖΩΟ ΕΠΕΙΔΗ ΣΟΥ ΕΦΑΓΕ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΧΟΡΤΑΡΑΚΙ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΣΑΣ.ΙΔΕΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΑΝ ΑΥΡΙΟ ΣΑΣ ΠΡΟΟΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΣΦΑΞΙΜΟ. ΙΔΕΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΕΣΣΑΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ.ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΕΣΣΑΣ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ..Ο ΠΛΑΤΩΝ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΑΣ ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΑΥΤΑ ΑΛΛΑ ΕΣΕΙΣ ΚΟΙΤΑΖΕΤΕ ΜΟΝΟ ΤΟ ΧΟΡΤΑΡΑΚΙ.ΤΕΛΟΣ 1 ΜΕΡΟΥΣ..

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *