Σήμερα το μνημόσυνο του Παύλου Μπακογιάννη

Σήμερα συμπληρώνονται 25 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, από την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» και θα γίνει το μνημόσυνό του, με την παρουσία της οικογένειας και φίλων.

Ως μια συμβολική πράξη ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και γιος του, Κώστας Μπακογιάννης, θα δωρίσει το σπίτι του πατέρα του στο Καρπενήσι για να λειτουργήσει ως Μουσείο Δημοκρατίας και Εθνικής Ενότητας.

Η ζωή και η δράση του Π. Μπακογιάννη

Πριν από 25 χρόνια ακριβώς, στις 26 Σεπτεμβρίου του 1989, η τρομοκρατική οργάνωση “17 Νοέμβρη” δολοφονούσε τον βουλευτή Ευρυτανίας της ΝΔ, Παύλο Μπακογιάννη.

Η ώρα ήταν 7.58 το πρωί, όταν ο Παύλος Μπακογιάννης έβγαινε από το γραφείο του. Στην είσοδο της πολυκατοικίας της οδού Ομήρου στην Αθήνα, δέχθηκε την επίθεση τριών ενόπλων που τον πυροβόλησαν με δύο 45άρια πιστόλια και τον τραυμάτισαν θανάσιμα. Ο βουλευτής μεταφέρθηκε στον «Ευαγγελισμό», όπου εξέπνευσε μία ώρα αργότερα.

Ο Παύλος Μπακογιάννης επιθυμούσε μια Ελλάδα της Εθνικής Συμφιλίωσης, Χωρίς τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος. Πρωτεργάτης του νομοσχεδίου για την απάλειψη των συνεπειών του Εμφυλίου, πρωταγωνιστής στη συγκρότηση μιάς κυβέρνησης συνεργασίας.

Ως πολιτικός θεωρούνταν ήπιος και συναινετικός.  Στα πλαίσια αυτής του της πεποίθησης εργάστηκε για την επιτυχία του πρωτοποριακού, για την εποχή, εγχειρήματος συγκυβέρνησης Αριστεράς και Δεξιάς. Για τους ίδιους λόγους ήταν εισηγητής, εκ μέρους της Ν.Δ., του νομοσχεδίου για την απάλειψη των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου που υπερψηφίστηκε και έγινε Νόμος το καλοκαίρι του 1989.

Ο Πάυλος Μπακογιάννης γεννήθηκε το 1935 στο χωριό Βελωτά της Ευρυτανίας.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *