Η αλήθεια που έβλεπε ο Αλέκος Παναγούλης.

Μία συνέντευξη που δόθηκε πριν 36 χρόνια σε μία εποχή που τίποτε δεν προμήνυε που θα οδηγούσε την Ελλάδα ένα σύστημα που ήρθε μέσα από ιαχές και συνθήματα και έγινε κατεστημένο. Ο Αλέκος Παναγούλης στην εφημερίδα «Ακρόπολις» το 1975 μιλάει στην δημοσιογράφο, Σοφία Μαλτέζου, και λέει την Αλήθεια που δυστυχώς η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ποτέ δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ακτινογραφείται μέσα από την σκέψη ενός καθαρού αγωνιστή. Ενός καθαρού αλλά «περιέργως» σκοτωμένου Έλληνα.
ΜΑΛΤΕΖΟΥ: Σε τι διαφέρει ο….
δικός σου σοσιαλισμός από τον σοσιαλισμό του κ. Παπανδρέου που δεν υιοθέτησες, πολιτικά τουλάχιστον;
-Ο κ. Παπανδρέου πιστεύει ότι ο προοδευτισμός είναι ανευθυνότητα. Συρράφει ωραίες λέξεις, ηχηρές φράσεις, χτίζοντας ιδεολογίες με νεφελώματα. Όπως άλλοι χρησιμοποιούν χωρίς να την πιστεύουν τη λέξη Δημοκρατία- αλλά εκείνοι τουλάχιστον δίνουν μια κάποια εικόνα της Δημοκρατίας στην οποία εμφανίζονται ότι πιστεύουν- έτσι ο κ. Παπανδρέου χρησιμοποιεί τη λέξη σοσιαλισμός, χωρίς να μπορεί να μας εξηγήσει ποιον σοσιαλισμό εννοεί. Γιατί και ο Μουσολίνι για σοσιαλισμό μιλούσε αλλά προχωρώντας το στα άκρα τον έφθασε τελικά στον φασισμό. Και ο Χίτλερ με μεταμόρφωσε τον δικό του σοσιαλισμό σε ναζισμό. Με τα ίδια νεφελώματα χτίζει και ο κ. Παπανδρέου τον σοσιαλισμό του.
ΜΑΛΤΕΖΟΥ: Δεν φαίνεσαι να πιστεύεις στον σοσιαλισμό του, όποιος κι αν είναι αυτός.
– Ομολογώ πως όχι. Γιατί ο κ. Παπανδρέου δεν μιλάει σήμερα για πρώτη φορά. Έχει μιλήσει και το 1964 και το 1965 και το 1967 και το 1968 και δυστυχώς γι αυτόν κάθε φορά λέει διαφορετικά πράγματα. Ρωτήθηκε π.χ. το 1968 που άνηκε ιδεολογικά. Και μπροστά στους φακούς της αμερικάνικης και της ευρωπαϊκής τηλεοράσεως, μπροστά σε εκατοντάδες δημοσιογράφους δήλωσε πως ανήκει νιου ντηλ, στα νέα σύνορα, στον νεοκαπιταλισμό. Και εκεί άνηκε. Το αποδεικνύει και η οικονομία που εδίδασκε και που δεν ήταν άλλη από την θεωρία των οικονομετρικών μοντέλων. Εδίδασκε δηλαδή πως οι χώρες της Λατινικής Αμερικής δεν είναι υπανάπτυκτες γιατί αποτελούν αντικείμενο εκμεταλλεύσεως του βορειοαμερικανικού κεφαλαίου. Αυτή την οικονομία την επίστεψε και την υπηρέτησε. Πως τώρα περνάει στον ασυγκράτητο σοσιαλισμό και στην πλήρη ανεξαρτησία της χώρας; Θα τον πιστεύαμε αν ξαφνικά βλέπαμε τον Μάο να γίνεται οπορτουνιστής δεξιών αποκλίσεων; Το ιδεολογικό πρόγραμμα του κ. Παπανδρέου, τοεπαναλαμβάνω, είναι ένα απλό νεφέλωμα.Όσο για το πολιτικό του πρόγραμμα, αν είχαν συγκεντρωθεί σε τόμο όσα κατά καιρούς έχει διακηρύξει σχετικά, το βιβλίο θα μπορούσε να κυκλοφορήσει με τον γενικό τίτλο: «Διαλέγετε και παίρνετε». Αν είσαστε σοσιαλίστρια, θα ανοίγατε στη σελίδα 87. Αν ήσασταν κομμουνίστρια θα καταφεύγατε στη σελίδα 141… Είναι καιρός νομίζω να μας πει τι πιστεύει αν και δεν βλέπω να ωρίμασε ακόμα για να ικανοποιήσει την περιέργειά μας. Υπήρξε ο μόνος από τα 10 εκατομμύρια Έλληνες που δεν κατάλαβε στις 23 Ιουλίου τι συνέβη στη χώρα και ούτε τώρα το έχει καταλάβει. Μας είπε μετά την πτώση της χούντας ότι τίποτα δεν άλλαξε στη χώρα και πως ο αγώνας συνεχίζεται. Δεν μπορεί να αναιρέσει το λόγο του φανερά και προσπαθεί με τον ψίθυρο να τον διαψεύσει. Εγώ όμως, και πάλι τον ρωτάω: Είναι σοσιαλιστής ή νεοκαπιταλιστής;

http://radiofonix.blogspot.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

11 Comments

  1. Ανώνυμος

    ΕΓΩ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΗ ΠΩΣ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ
    ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΦΑΓΕ Η 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΑΛΛΑ
    ΤΟ ΕΒΡΑΙΟΠΑΠΑΝΔΡΕΕΙΚΟ ΤΟ ΓΙΑΤΙ
    ΡΩΤΗΣΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ!

    Reply
  2. Ανώνυμος

    ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΤΟΝ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ; ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟΥ ΠΩ ΜΠΡΑΒΟ!!! ΜΕΓΑΛΟΣ Μ….. ΗΤΑΝ. ΚΙ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ 12.29 ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ. ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗΛΙΚΙ ΤΟ ΤΣΕΠΩΣΕ!!! ΒΡΕ ΑΝΤΕ ΑΠΟ ΔΩ!!!

    Reply
  3. Ανώνυμος

    ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ Η ΑΛΛΙΩΣ Ο ΜΑΛΑΚΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΠΑ.ΡΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΑΚΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΣ ΗΡΩΑΣ ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ.

    Reply
  4. Ανώνυμος

    O ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ ΤΑ ΗΞΕΡΕ ΑΥΤΑ ΠΡΙΝ ΓΙΝΕΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΚΑΙ Τ ΑΡΠΑΞΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕ ΚΑΤΙ

    Reply
  5. Ανώνυμος

    Το «τέλος» των κομμάτων

    Κατά τη μεταπολίτευση τα πολιτικά κόμματα άλωσαν τον δημόσιο χώρο και εξάπλωσαν ιμπεριαλιστικά τις δραστηριότητές τους σε τομείς και πεδία που δεν τους ανήκουν. Λειτούργησαν ως διαμεσολαβητές για την κατάληψη θέσεων ή την προαγωγή υπαλλήλων της δημόσιας διοίκησης, παρεμποδίζοντας την αξιοκρατική της στελέχωση. Επνιξαν τον συνδικαλισμό και έντυσαν το φοιτητικό κίνημα με κομματικό μανδύα, εξαγοράζοντας συνειδήσεις των ενδιαφερομένων διά της εξυπηρέτησης μικροσυμφερόντων τους.
    Κατά τη μεταπολίτευση τα πολιτικά κόμματα άλωσαν τον δημόσιο χώρο και εξάπλωσαν ιμπεριαλιστικά τις δραστηριότητές τους σε τομείς και πεδία που δεν τους ανήκουν. Λειτούργησαν ως διαμεσολαβητές για την κατάληψη θέσεων ή την προαγωγή υπαλλήλων της δημόσιας διοίκησης, παρεμποδίζοντας την αξιοκρατική της στελέχωση. Επνιξαν τον συνδικαλισμό και έντυσαν το φοιτητικό κίνημα με κομματικό μανδύα, εξαγοράζοντας συνειδήσεις των ενδιαφερομένων διά της εξυπηρέτησης μικροσυμφερόντων τους.

    Χρωμάτισαν ακόμη και καφενεία σε μπλε και πράσινους τόνους πολώνοντας την κοινωνία. Ενίοτε ένα κομματικό όργανο του κυβερνώντος κόμματος υποκαθιστούσε τη λειτουργία ενός κρατικού ή θεσμικού οργάνου, όπως του Υπουργικού Συμβουλίου ή της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Η κομματική πειθαρχία αποτελούσε σφιχτό λουρί και η διαγραφή ερχόταν συχνά από τον πατέρα-αρχηγό, οι θεσμικές εγγυήσεις εσωκομματικής δημοκρατίας και τα δικαιώματα των μελών θεωρούνταν πολυτέλεια. Η εκλογή των αρχηγών γινόταν συχνά διά βοής ή διά της κομματικής νομενκλατούρας. Πρόκειται για το φαινόμενο της «κομματοκρατίας». Το τέλος της δικής της εποχής έχει διαφανεί προ πολλού, εκδηλώνεται όμως ολοένα και εντονότερα στην «εποχή του μνημονίου». Ηταν πρώτη η θεσμοθέτηση του ΑΣΕΠ που ήρθε να περιορίσει το πεδίο της πελατειακής σχέσης κομμάτων – πολιτών και ο κίνδυνος της χρεοκοπίας που ανέστειλε κάθε δυνατότητα βολέματος σε μια, έστω ορισμένου χρόνου, «θεσούλα» στο Δημόσιο. Εξίσου και η, κατ' όνομα, ιδιωτική οικονομία δεν μπορεί πλέον να κινείται με κομματικά εξασφαλισμένο κρατικό χρήμα.

    Οι συνειδήσεις των πολλών που εξαγοράζονταν με μικρά για να ανέχονται τα μεγάλα σκάνδαλα

    Reply
  6. Ανώνυμος

    Εγώ όμως, και πάλι τον ρωτάω: Είναι σοσιαλιστής ή νεοκαπιταλιστής;
    ο κ. Παπανδρέου είχε χρησιμοποιεί τη λέξη σοσιαλισμός, χωρίς να μας είχε εξηγήσει ποιον σοσιαλισμό υπηρετούσε; Τον πρασίνων θα έλεγα εγώ γιατί και ο Μουσολίνι για σοσιαλισμό μιλούσε αλλά προχωρώντας το στα άκρα τον έφθασε τελικά στον φασισμό. Και ο Χίτλερ μεταμόρφωσε τον δικό του σοσιαλισμό σε ναζισμό. Με τα ίδια νεφελώματα είχε χτίσει και το ΠΑΣΟΚ βασιζόμενο στον ραγιαδισμό τον ΔΙΟΡΙΖΟΜΈΝΩΝ της (ΚΆΘΕ κυβέρνηση)Και εμείς; ΝΟΜΊΖΑΜΕ πως έτσι πρέπει να είναι να ζούμε προσκείμενα κομματικά χρωματικά παρασιτικά ανθρωπάκια την ζωή χαρισάμενη εις βάρος τον άλλων…η νέο φάρα τον πονηρών Αυτό νομίζαμε πως το είχαμε διασφαλίσει αιώνια μέσα συνεχών αυξήσεων και από τα κεκτημένα που ο κάθε κομματικός λαός– εξαργύρωνε με την πουλημένη ψήφο του. Το παιχνίδι αυτό σημειώστε πως ευλογούσε η Αριστερά . Σήμερα Η ΙΔΊΑ αδυνατεί η δεν θέλει να παραδεχτή πως εκ τον πραγμάτων αναγκασμένος… ο κ. Παπανδρέου για πρώτη φορά υπεισέρχεται στον πραγματικό σοσιαλισμό και του συλλογικού επιτελούς να συνεισφέροντος

    Reply
  7. Ανώνυμος

    ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΕΒΛΕΠΕ ΑΠΟ ΤΟΤΕ Ο ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ,ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ; Ο ΠΑΝΗΛΙΘΙΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΕ ΕΠΙ 36 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ;ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΒΓΑΙΝΑΝΕ;ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΨΗΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ,75 ΚΑΙ 80%;Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ.ΓΙΑΤΙ ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΣΤΗΡΙΞΕ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΣΕ ΕΝΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΣΑΠΙΟ ΚΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ,ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΕΚΛΕΨΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ.ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ,ΠΟΥ ΒΙΩΝΕΙ ΤΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ,ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ.ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΒΛΑΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΑ.ΓΙ'ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΙΝΑΣΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ,ΓΙΑΤΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ,ΠΟΥ ΒΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΟΥ,ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΒΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΗΛΙΘΙΟΣ.

    Reply
  8. Ανώνυμος

    OIKOΓΕΝΟΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΜΜΟΡΙΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ,ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ-ΓΚΟΜΕΝΕΣ-ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΩΜΕ ΝΑ ΕΧΩΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΑΣΤΟΥΣ ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ…………

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *