Νέα προκλητική δήλωση της Τουρκίας: “Η Αγία Σοφία είναι χώρος ισλαμικής προσευχής”

Ακόμα μια κυβερνητική δήλωση της Τουρκίας που δείχνει το πραγματικό πρόσωπο της “σύγχρονης” και “δημοκρατικής” Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει η εφημερίδα Taraf, ο Μεχμέτ Γκιορμέζ(επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων) δήλωσε σχετικά με την Αγία Σοφία ότι είναι ένας ισλαμικός χώρος προσευχής, δεν είναι μουσείο, δεν είναι εκκλησία.

Μέχρι τώρα επισήμως η Άγκυρα χαρακτηρίζει την Αγία Σοφία ως Μουσείο αλλά η ανάληψη της πρωθυπουργείας από τον εμπνευστή του νεο-οθωμανικού δόγματος Α. Νταβούτογλου, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας πέρασε υπό την άμεση εποπτεία του.

Το ζήτημα είναι ότι είναι η δεύτερη φορά που αυτή η κυβέρνηση ανακινεί το ζήτημα της μετατροπής της Αγια Σοφιάς από Μουσείο σε Τζαμί καθώς ήταν την άνοιξη όταν κατέθεσε στην Εθνοσυνέλευση πρόταση νόμου ο ανεξάρτητος βουλευτής κ.Χαμί Γιλντιρίμ, πρώην βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, για μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί – παραμονές μάλιστα της 561ης επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Τότε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Νεολαίας Ανατολής, κ. Σαλίχ Τουράν- που οργάνωσε και προσευχή έξω από την Αγία Σοφία- σε σειρά δηλώσεων του υποστήριζε ότι «η Αγία Σοφία είναι το σύμβολο της Άλωσης, είναι η κορώνα της υπόστασης του Ισλάμ στη Δύση». Προέβαλε, επιπλέον, το αίτημα για μετατροπή σε τζαμί, σημειώνοντας ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας από τζαμί σε Μουσείο το 1934, «ήταν παράνομη».

Την περίοδο 1930-1935 η Αγία Σοφία είχε παραμείνει κλειστή λόγω έργων, ενώ μετατράπηκε σε Μουσείο με την υπ’ αριθμ. 7/1589 και ημερομηνία 24 Νοεμβρίου 1934 απόφαση του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου που κάποιοι ‘όμως αμφισβητούν την εγκυρότητά της.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *