Ναι από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, παρών από την ΔΗΜΑΡ

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, μετά από συζήτηση 11 ωρών, το πολυνομοσχέδιο με το πακέτο των νέων μέτρων που συμφωνήθηκε με την τρόικα. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Σήμερα, Τετάρτη, στις 10 το πρωί και εν μέσω των απεργιακών συλλαλητηρίων που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αναμένεται να αρχίσει η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ με την ψήφισή του.
Οι τόνοι της αντιπαράθεσης έφτασαν στα…
ύψη κατά την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, νωρίτερα, στην αρμόδια επιτροπή, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αντιδρούν έντονα στην απόφαση του υπουργού Οικονομικών να το εισάγει για ψήφιση στη Βουλή, με την διαδικασία του κατεπείγοντως.
Για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και η Χρυσή Αυγή υποστήριξαν ότι δεν δίνεται ο απαραίτητος χρόνος στους βουλευτές για να μελετήσουν ένα κείμενο εκατοντάδων σελίδων, ενώ το ΚΚΕ μίλησε για «απαράδεκτη» διαδικασία.
Αιτιολογώντας την απόφαση, ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε την ανάγκη να ψηφιστεί το νομοσχέδιο το συντομότερο δυνατόν ώστε η χώρα να αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία: «Εισάγεται με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, διότι περιέχει διατάξεις για την εφαρμογή μνημονιακών μας υποχρεώσεων, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την άμεση εκταμίευση της δόσης … Με λίγα λόγια, η άμεση εκταμίευση είναι απαραίτητη για την αποφυγή μιας άτακτης χρεοκοπίας. Κατανοώ τις ενστάσεις που εκφράζονται για τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αλλά αυτό δεν σημαίνει και παράκαμψη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών».
Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, μετά από σχετικό αίτημα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, εισήγαγε απόψε δύο τροπολογίες στο νομοσχέδιο. Η πρώτη αφορά στον τρόπο φορολόγησης των κερδών από τα τυχερά παίγνια του ΟΠΑΠ που θα ξεκινά από 1ης Ιανουαρίου, από το πρώτο ευρώ και θα γίνεται με συντελεστή 10%.
Η δεύτερη αλλαγή έγινε στην πρόβλεψη για την συνεισφορά του ναυτιλιακού κόσμου για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας, ύψους 140 εκατ. ευρώ. Ο υπουργός απάλειψε τον όρο «οικειοθελής», καθιστώντας την έτσι υποχρεωτική.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *