Γ.Γκόνος: Η κρίση είναι κοινωνική

Συνέντευξη που παραχώρησε ο οικονομιλόγος, κ. Γιώργος Γκόνος, Διευθύνων Σύμβουλος, Ομίλου McCain. 

ΕΡ: Διανύουμε τη χειρότερη οικονομική κρίση που βίωσε ποτέ ο πλανήτης. Δώστε ένα χαρακτηρισμό.
ΑΠ: Ένα βασικό στοιχείο που χαρακτηρίζει τη σημερινή παγκόσμια κρίση είναι η άγνοια σε ότι αφορά τον μηχανισμό ανάπτυξης και μετάδοσης της.
Όπως κάθε καινούργια επιδημία, έτσι και η οικονομική κρίση σήμερα, δεν είναι δυνατόν….
να εξηγηθεί επαρκώς από τις συμβατικές οικονομικές θεωρίες. Έτσι οι αντιφατικές συνταγές για την καταπολέμηση της διαδέχονται η μια την άλλη, ενώ η αδυναμία ασφαλών, χρονικά και ποσοτικά, προβλέψεων καλά κρατεί.

ΕΡ: Έχουμε δει το βάθος και τη διάρκειά της κρίσης, ειδικότερα στην Ελλάδα;

ΑΠ: Αν κανείς προσθέσει την έλλειψη Πολιτικής Ηγεσίας επαρκούς διαμετρήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να ανησυχεί ακόμα περισσότερο για το βάθος και τη διάρκεια της κρίσης
Για την Ελλάδα τα πράγματα είναι προδιαγεγραμμένα με αρκετή σαφήνεια. Το χρέος θα αναδιαρθρωθεί και οι επιπτώσεις για μεγάλο μέρος της κοινωνίας και της οικονομίας θα είναι ακόμα πιο οδυνηρές απ’ ότι σήμερα. Ενώ υπάρχουν πολλοί λόγοι για επιδείνωση, δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα οι δυνάμεις που θα αντιστρέψουν το κλίμα. Στην Ελλάδα, το πιο προνομιούχο οικόπεδο της Ευρώπης, το πρόβλημα έχει να κάνει με την κοινωνία και όχι με την οικονομία.
Και σα να μην έφταναν το χρέος τα ελλείμματα και η αύξηση του πληθωρισμού κατά βάση λόγω αύξησης φορολογίας, φαίνεται ότι αρνητικές εξελίξεις αναδύονται στις τιμές των Αγροτικών προϊόντων.

ΕΡ: Δεν αποδείχθηκε σύμμαχός μας ο καιρός, που με ξηρασία και φωτιές, έστειλε τις τιμές βασικών προϊόντων στα ύψη…
ΑΠ: Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες στις ευρωπαϊκές χώρες το φετινό καλοκαίρι – κατά τη διάρκεια του οποίου ευδοκιμούν οι καλλιέργειες – οδήγησαν σε ιδιαίτερα μειωμένες αποδόσεις στα βασικά γεωργικά προϊόντα. Οι στρεμματικές αποδόσεις σε δημητριακά, καλαμπόκι, πατάτες και άλλα είδη υστέρησαν σε σχέση με πέρυσι. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την πρωτοφανή ξηρασία και καταστροφές από τις πυρκαγιές στη Ρωσία οδηγούν σε αύξηση τιμών που αναμένεται να συνεχιστεί και το πρώτο εξάμηνο του 2011.

Η Ρωσία ειδικότερα θα έχει έλλειψη 6-8 εκατομμυρίων τόνων πατάτας που θα χρειαστεί να αναπληρωθούν με εισαγωγές από τη υπόλοιπη Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Τουρκία.
Σ΄ αυτό το πλαίσιο λοιπόν καλούνται οι εμπλεκόμενες επιχειρηματικές ομάδες να αντιμετωπίσουν τη σημαντική αύξηση κόστους εν μέσω ύφεσης.
Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και πολύ στενή – καθημερινή θα έλεγα- παρακολούθηση της εξέλιξης του κόστους ιδιαίτερα στις Εταιρείες Εντάσεως Πρώτης Ύλης όπως η McCain Hellas. Η αναζήτηση και άμεση υλοποίηση κάθε πιθανής πρωτοβουλίας που θα κατέτεινε στη συγκράτηση του κόστους αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα στη λειτουργία των αντίστοιχων εταιρειών.

ΕΡ: Πως αντιμετωπίζεται τις δυσκολίες του κλάδου σας από το μετερίζι της Mc Cain Hellas;
ΑΠ: Στη McCain Hellas έχοντας συνειδητοποιήσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει όλη η αγορά στη σημερινή συγκυρία, προσπαθούμε μέσα από θαρραλέες και συχνά αντισυμβατικές πρωτοβουλίες να απορροφήσουμε μέρος της αύξησης κόστους, δίνοντας διεξόδους στην κερδοφορία και γιατί όχι τελικά στην επιβίωση μεγάλου μέρους της Αγοράς της Μαζικής Εστίασης.

Βιογραφικό Σημείωμα: Γιώργος Γκόνος, Διευθύνων Σύμβουλος, Ομίλου McCain

Ο Γιώργος Γκόνος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1949 και σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Από το 1974 έως το 1991 εργάστηκε στην Unilever σε διάφορες θέσεις, τεχνικές στην αρχή και αργότερα διευθυντικές στους τομείς των Απορρυπαντικών, των Παγωτών και των Κατεψυγμένων Προϊόντων. Το 1992 ανέλαβε την ανάπτυξη της McCain Foods στην Ελλάδα δημιουργώντας την εταιρεία McCain Hellas.

Από το 2005 είναι Διευθύνων Σύμβουλος για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια του Ομίλου McCain. Έχει διατελέσει πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Επιμελητηρίου και είναι μέλος της ΕΑΣΕ, ΕΕΔΕ (Τμήμα Ηγεσίας), Λέσχης Επιχειρηματικότητας κ.ά.Είναι παντρεμένος με δύο παιδιά. Βασικό του χόμπυ η Χορωδιακή Μουσική.

McCain
H McCain Foods Limited, δημιούργηθήκε το 1957 από τους αδελφούς Harrison και Wallace McCain Florenceville, στο Νιού Μπρούνγουικ του Καναδά και είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός -παγκοσμίως – τηγανιτής πατάτες και παγωμένων τροφίμων
Η McCain απασχολεί πλέον των 20.000 υπαλλήλων και διαθέτει 55 εγκαταστάσεις παραγωγής σε 12 χώρες που εκτείνονται έξι ηπείρους.

nooz

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

5 Comments

  1. PREDATORUS

    ΟΙ ΕΥΡΩΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΗΡΑΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΟΥΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΕΞΕΓΑΓΟΥΝ (ΤΙΣ ΕΗΑΓΩΓΕΣ ΤΙΣ ΚΑΝΕΙ ΠΛΕΟΝ Η ΚΙΝΑ) ΤΗΝ ΕΞΗΓΑΓΑΝ ΣΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΧΩΡΕΣ!!!

    ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΧΩΣΟΥΝ ΒΑΘΕΙΑ…..ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΣΚΑΣΟΥΝ!!!
    ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΑΝΤΙΤΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΚΛΩΤΣΙΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ!!!

    ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΠΑΝΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑ!!!!

    ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΩΡΑ!!!

    Reply
  2. Ανώνυμος

    ΠΑΝΤΟΥ
    ΣΩΤΗΡΕΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ΑΝΤΕ ΒΟΥΡ ΨΗΦΙΣΤΕ ΔΟΞΑΣΤΕ ΞΑΝΑ!!!!!!!
    ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΑΛΑΡΑαααααααααα
    ΤΟ ΔΝΤ ΕΔΩ
    ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΟΣΟΙ ΔΕ ΦΤΑΙΜΕ ΜΑ ΠΑΝΤΑ ΕΤΣΙ ΗΤΑΝ…..
    ΠΛΟΥΤΙΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΣΙΝΑΝΕ
    ΕΜ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ…….ΔΕ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΟΙ ΕΝΤΙΜΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΚΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ!ΑΠΕΧΟΥΜΕ!!!!!!!!!!!

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *