Το σουξέ στόρυ της κοινωφελούς εργασίας και ο εμπαιγμός των ανέργων

Καταγγελία πρώην εργαζόμενου

Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για το μπλογκ σας.
Σας γράφω γνωρίζοντας ότι τίποτα δεν πρόκειται να γίνει αλλά για να έχει γνώση ο κόσμος που κάνει αιτήσεις σε αυτά τα προγράμματα που δίνουν λύση δήθεν στην ανεργία. Ουσιαστικά είναι λύση για τους καταχρεωμένους δήμους που τζάμπά έχουν χέρια γιατί έχουν τεράστιες ελλείψεις σε…..
προσωπικό.

Πέρυσι με πήραν τηλέφωνο από τον ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΑΚΤΩΝ Ν.ΚΑΡΒΑΛΗΣ και μου είπαν πως υπάρχει θέση στα 5μηνα προγράμματα κοινοφελούς εργασίας. Έχοντας ακούσει πως πολλοί παραπονιόντουσαν επειδή αργούσαν οι πληρωμές. άρχισα να το σκέφτομαι. Τελικά, κατέληξα πως είμαι καιρό άνεργος και είχα βαρεθεί να κάθομαι και να μην κάνω τίποτα. 625 ευρώ ο μισθός, που δύσκολα βρίσκεις πλέον έξω στην αγορά. Δεν πίστευα ποτέ όμως πως 7 μήνες αργότερα θα είχα πάρει σχεδόν τα μισά λεφτά.

Λεφτά για δουλειά στον Δήμο Νέστου με ειδικότητα δήθεν για την συντήρηση και τον καθαρισμό ενός ποταμού, καταλήξαμε να κάνουμε οποιαδήποτε άλλη δουλειά υπήρχε. Ουσιαστικά, γίναμε οι υπηρέτες των μόνιμων υπαλλήλων. Για δουλειές 2-3 ατόμων μαζεύονταν 10 άτομα και μαντέψτε ποιός έκανε όλη την δουλειά. Μέχρι και κατασχεμένα δεντράκια κάνναβης βρεθήκαμε να καταστρέφουμε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής χωρίς εξοπλισμό. Γενικότερα, υλικό που έπρεπε να έχουμε για να κάνουμε την δουλειά μας δεν υπήρχε ή ήταν παμπάλαιο ή χωρίς συντήρηση (ειδικά κάτι μηχανήματα του δήμου) με αποτέλεσμα να προκύπτουν πάντα μικροπροβλήματα. Η δουλειά, δουλειά όμως. Έπρεπε να τρέχουμε σαν τα σκυλιά να τελειώσουμε αυτό που μας έστειλαν να κάνουμε και ας ήταν αδύνατο να γίνει για τεχνικούς λόγους.

Όλα αυτά τα έβαζα σε δεύτερη μοίρα μιάς και από την αρχή δεν ξέραμε πότε θα πληρωθούμε. Οι ημερομήνιες γινόντουσαν μπαλάκι από πόσα στόματα. Για να μην πολυλογώ, από τα 3125 που έπρεπε να είχαμε πάρει, υπάρχουν άτομα σαν και εμένα που τους χρωστάνε 1575 ευρώ από τον φεβρουάριο. Δηλαδή περίπου τα μισά λεφτά. Μας είχαν δώσει τα μισά και μας έλεγαν πριν τελειώσετε θα πάρετε τα υπόλοιπα μαζεμένα. Ε, μετά από μήνα σε μήνα αφού πήγαινε η δουλειά, τελικά μας έδωσαν 150 ευρώ κάπου τον Ιούνιο για να μην τους ενοχλούμε φαίνεται στα τηλέφωνα. Από τότε όμως το ψάξαμε και πήραμε στην Αναπτυξιακή Καβάλας και μας είπαν πως είναι τόσα πολλά τα χαρτιά που πρέπει να μαζέψουν και πως θα πάρει καιρό γιατί είναι και καλοκαίρι ο υπεύθυνος θα πάρει άδεια τον άυγουστο (ε ναι να μην κάνει τις διακοπές του ο άνθρωπος τόσα χαρτιά μαζεύει)κτλ κτλ

Πήραμε και σε κάτι τηλέφωνα του ΕΣΠΑ που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα και μας είπαν πως δεν τους είχαν στείλει τα χαρτιά μας και πως είμασταν οι μόνοι που μας χρωστάνε τέτοιο πόσο. Η ΜΚΟ φυσικά τα έριχνε σε αυτούς, οι άλλοι στους άλλους και πάει λέγοντας.
Πέρασε το καλοκαίρι πήραμε τηλέφωνο ξανά στο ΕΣΠΑ και μας είπαν από εβδομάδα ξαναπάρτε, μάλλον θα πληρωθείτε τον άλλο μήνα και κουραφέξαλα.
Αυτά είναι τα προγράμματα κοινοφελούς εργασίας.

Η πλάκα είναι πως μόλις είχα τελειώσει από το πρόγραμμα με είχαν πάρει τηλ από ένα κέντρο και μου έλεγαν να κάνω τα χαρτιά σε αυτούς για το επόμενο που θα βγεί. Τους λέω καθήστε να πληρωθούμε πρώτα και βλέπουμε. Με ξαναπήραν δεύτερη φορά. Μην χάσουν τον πελάτη. Γιατί οι άνεργοι είναι πελατεία πλέον. Οι άνεργοι λίγο πολύ έχουν καταλάβει τι συμβαίνει και μόνο περιπτώσεις τραγικές πλέον κάνουν τα χαρτιά τους σε αυτά τα προγράμματα. Και επειδή φυσικά είναι σε τραγική κατάσταση, τους ξεζουμίζουν στην δουλειά αν δεν έχουν βύσμα και άλλοι κάθονται και πίνουν καφέδες (ακόμα και αν είναι και αυτοί στο 5μηνο πρόγραμμα). Αυτή είναι η Ελλάδα και το success story που λέει ο Σαμαράς.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *