Φταίει η Μέρκελ;

Γράφει ο Γιάννης Πρετεντέρης

Αν πιστέψω τον Μπαρόζο, για την κρίση δεν
ευθύνεται η Μέρκελ ούτε η Γερμανία.

Ασε που απέναντι στη Μέρκελ ο Πρόεδρος της Επιτροπής αισθάνεται «εξαιρετικά ευγνώμων».

Επειδή από όλους τους ευρωπαίους ηγέτες «καταλαβαίνει καλύτερα αυτό που συμβαίνει» – σκέψου και να μην το καταλάβαινε!..

Αν πιστέψω τον Ολάντ, η Μέρκελ είναι «ένας ισχυρός και συμπαθητικός συνομιλητής».

Τόσο συμπαθητικός μάλιστα ώστε ο Ολάντ έκανε προ ημερών άνω – κάτω το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα προκειμένου να αποσυρθεί ένα κείμενο που περνούσε τη Μέρκελ γενεές δεκατέσσερις.

Δεν ξέρω γιατί χρωστάνε τέτοιο γλείψιμο στη γερμανίδα Καγκελάριο.

Αντιλαμβάνομαι όμως ότι στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι έχουν θορυβηθεί από το αντιγερμανικό κλίμα που διογκώνεται στην Ευρώπη. Και προσπαθούν κάπως να το μαζέψουν και να το αποφορτίσουν.

Αδικος κόπος. Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, το έχουμε ξαναπεί: για να σωθεί η Ευρώπη, πρέπει να ηττηθεί η Γερμανία. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Και εννοώ φυσικά την κοντόφθαλμη, ιδεοληπτική και μικρόψυχη Γερμανία της Μέρκελ και του Σόιμπλε.

Οχι τη γενναιόφρονα, δημιουργική και πρωτοπόρο Γερμανία που κάθε πολιτισμένος άνθρωπος της οικουμένης αγαπάει και θαυμάζει.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να θυμίσουμε στον Μπαρόζο μερικά απλά πραγματάκια.

Ναι, δεν φταίει η Μέρκελ για τα δημόσια ελλείμματα, για το ιλιγγιώδες χρέος και το φθηνό χρήμα που έγινε εορτοδάνεια και φουσκωτά αντί να στραφεί σε παραγωγικές επενδύσεις.

Αλλά φταίει η Μέρκελ που μια δημοσιονομική κρίση εξελίχθηκε σε ευρωπαϊκή τραγωδία.

Φταίει η Μέρκελ που καθυστέρησε δραματικά να την καταλάβει ή να την χειριστεί και οι προβληματικές χώρες του ευρώ αφέθηκαν έκθετες στη μήνιν και στους εκβιασμούς των αγορών.

Φταίει η Μέρκελ που τρία χρόνια τώρα η Ευρώπη τσαλαβουτάει σε λύσεις χωρίς διέξοδο και σε αντικρουόμενες καταστροφικές επιλογές.

Οπως για παράδειγμα, εκείνο το αδιανόητο PSI με το οποίο για λόγους εσωτερικής γερμανικής πολιτικής διέλυσε το ελληνικό τραπεζικό και ασφαλιστικό σύστημα, πριν με την ακριβώς αντίθετη μέθοδο αλλά για τους ίδιους λόγους διαλύσει ολόκληρη την Κύπρο!..

Φταίει η Μέρκελ που δεν κατάφερε να δείξει στον γερμανικό λαό ότι η αλληλεγγύη του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση κάθε χώρας και όχι διευθέτηση α λα καρτ, με όρους ή υπό προϋποθέσεις.

Φταίει η Μέρκελ που αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή κρίση της γενιάς μας με συνταγές γερμανού λογιστή κι όχι με όραμα ευρωπαίου ηγέτη.

Για όλα αυτά φταίει η Μέρκελ. Και γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ίδια την Ευρώπη να ηττηθεί.

Κατά προτίμηση μόνη της. Αλλά, δυστυχώς, πολύ φοβούμαι μαζί με τη Γερμανία.

Το διαβάσαμε στα ΝΕΑ (07/05/2013)

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *