«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ

Σε ρυθμιστή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα οι περίφημες προτάσεις του ΟΟΣΑ για το άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων,…

 αφού στη μαραθώνια συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών την Κυριακή, οι τελευταίοι ζήτησαν την υιοθέτηση του 100% της λεγόμενης «εργαλειοθήκης» και όχι το 80% που προτείνει η κυβέρνηση.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των δανειστών απέρριψαν τις συμβιβαστικές ελληνικές προτάσεις για μερική απελευθέρωση της αγοράς γάλακτος, μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και βιβλίων.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εξήγησε πως «για την τρόικα η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ είναι το μείζον και αποτελεί θέμα μένουμε όρθιοι ή πέφτουμε». Και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Τα πράγματα είναι ζόρικα. Το παλεύουμε μέχρι τη Δευτέρα για συμφωνία».

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις είπαν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών επαναφέρουν στο τραπέζι ακόμη και θέματα τα οποία η κυβέρνηση νόμιζε πως έχουν κλείσει, ενώ τόνιζαν πως όλες οι τεχνικές προτάσεις έχουν εξαντληθεί και εκτιμούσαν ότι πλέον απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις.

«Πλέον βρισκόμαστε σε ένα σημείο που πρέπει να πάρουμε τη μία ή την άλλη πολιτική απόφαση. Είναι αποφασισμένοι να πιέσουν αρκετά για τις προτάσεις του ΟΟΣΑ καθώς θεωρούν ότι θα τους διευκολύνει κι εκείνους πολιτικά σε άλλες ευνοϊκές για την Ελλάδα αποφάσεις», ανέφερε από την πλευρά του υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης.

«Αγκάθια» στη διαπραγμάτευση παραμένουν και σε άλλα υπουργεία, όπως το εργασίας με την απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, αλλά και στο διοικητικής μεταρρύθμισης, όπου τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για την ένταξη σε διαθεσιμότητα 4.000 υπαλλήλων έως το τέλος του μήνα, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 25.000 για το 2013.

Το υπουργείο υποστηρίζει ότι οι υπάλληλοι αυτοί θα προέλθουν από τους ΟΤΑ, ενώ θεωρείται πιθανό ο στόχος να τεθεί και ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης.

tanea

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *