ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, νέοι και νέες

Είναι ώρα ευθύνης και επιλογής. Η ζωή και το αύριο του λαού δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια αυτών που ευθύνονται για την οικονομική κρίση, την πλουτοκρατία και τα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντά της. Οι δυνάμεις αυτές για να υπερασπίσουν τα προνόμια και της εξουσία τους οδηγούν το λαό στην εξαθλίωση, στη μαζική ανεργία, στη φτώχεια, στην ακόμα πιο βάρβαρη εκμετάλλευση.

Είναι ώρα ευθύνης για την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, τη φτωχή αγροτιά, τις γυναίκες, να πάρουν στα χέρια τους τις τύχες τους. Να οργανώσουν το δικό τους μέτωπο, να οργανώσουν τις δυνάμεις τους, να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα που ευθύνονται και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες. Να διεκδικήσουν την εξουσία. Είναι η μόνη εναλλακτική λύση. Ήρθε η ώρα η…..
.

πρόταση του ΚΚΕ να γίνει υπόθεση του λαού.

Τώρα είναι η ώρα να κάνουν το βήμα οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Τώρα συμπαράταξη με το ΚΚΕ. Η πολιτική των κομμάτων τους είναι εναντίον και των εργαζομένων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τώρα ενιαίο μέτωπο πάλης με το ΚΚΕ.

Τα βάρβαρα μέτρα που ψήφισε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, μαζί με του ΛΑΟΣ, με τη συγκατάθεση επί της ουσίας της ΝΔ, καθώς και οι νέες αποφάσεις κατά των λαών της ΕΕ, που πήρε η Σύνοδος Κορυφής των 16 κρατών – μελών της Ευρωζώνης, προδιαγράφουν ένα μαύρο μέλλον διαρκείας για τον εργαζόμενο λαό, αν δεν υψωθεί απέναντί τους ένα ισχυρό πανευρωπαϊκό εργατικό – λαϊκό μέτωπο αντεπίθεσης.

Η νέα συντονισμένη επίθεση, για να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι σε όφελος των μονοπωλίων, αναδείχνει ακόμα περισσότερο την ύπαρξη δύο αντίθετων δρόμων ανάπτυξης, κάνει ακόμα πιο άμεσο το σύνθημα να μην πτωχεύσει ο λαός, αλλά η πλουτοκρατία. Να μπει στο επίκεντρο του αγώνα: Ανάπτυξη για το λαό και τις ανάγκες του και όχι για τα κέρδη μιας μειοψηφίας που ζει από τον ιδρώτα του λαού.

Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά, τους νέους και τις νέες, σε ακόμα πιο μαζική, οργανωμένη δράση για την απόκρουση της ολομέτωπης επίθεσης. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος πέρα από αυτήν της κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων. Να περάσουν στα χέρια αυτών, που πραγματικά παράγουν, τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό και πρόγραμμα, εργατικό έλεγχο και λαϊκή συμμετοχή, γεγονός που προϋποθέτει πάλη για τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό.

Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών αποτελούν ελπιδοφόρο μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να υποταχθούν. Είναι ανάγκη να συνεχιστούν και να ενταθούν, σε πείσμα και εναντίον της ιδεολογικής τρομοκρατίας, της προβοκάτσιας και των εκβιασμών. Επιβεβαιώθηκε ότι μόνο ο λαός που αγωνίζεται είναι σε θέση να φοβίσει την πλουτοκρατία, τα κόμματά της και τους μηχανισμούς καταστολής.

Οι εξελίξεις απογυμνώνουν και καταρρίπτουν τα ιδεολογήματα για τις αιτίες της κρίσης. Δικαιώνουν τις από την πρώτη στιγμή εκτιμήσεις του ΚΚΕ, ότι πρόκειται για βαθειά οικονομική κρίση του καπιταλισμού που γεννιέται εξαιτίας της υπερσυσσώρευσης κερδών και κεφαλαίων. Ότι είμαστε στην αρχή νέων και πιο μεγάλων κρίσεων, ότι αυτό το σύστημα δεν μπορεί να διορθωθεί, γίνεται πιο βάρβαρο, σαπίζει.

Επιβεβαιώνεται όλο αυτό το διάστημα ότι η κρίση είναι πανευρωπαϊκή και παγκόσμια, δεν αποτελεί μόνο ελληνικό φαινόμενο. Την κρίση δεν την προκάλεσαν τα σκάνδαλα, η κρατική κακοδιαχείριση και οι σπατάλες, όπως ισχυρίζονται οι ηγεσίες των διαφόρων αστικών κομμάτων και τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, που βρίσκονται στην υπηρεσία των μονοπωλιακών ομίλων. Τα ελλείμματα και το χρέος προήλθαν από την τεράστια συσσώρευση πλούτου στους ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής, από την εκμετάλλευση των εργαζομένων, από την εξαγωγή κεφαλαίων, από την προσαρμογή στις επιλογές της ΕΕ. Από τις φοροαπαλλαγές υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου που ψηφίζουν οι κυβερνητικές πλειοψηφίες στη Βουλή, καθώς και από τα πάσης φύσεως προνόμια που του παρέχουν, με τους αναπτυξιακούς νόμους, τις επιδοτήσεις για επενδύσεις και εξαγωγές. Προέρχονται από τις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες που υπηρετούν σκοπούς του ΝΑΤΟ και όχι καθαρά αμυντικούς. Τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος δημιουργήθηκαν από τις ανάγκες του κεφαλαίου και του κράτους που το υπηρετεί. Δεν ωφελήθηκαν οι εργαζόμενοι και δεν έχουν καμία ευθύνη. Τα προβλήματα στο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα προήλθαν από την αφαίμαξη των ασφαλιστικών ταμείων υπέρ των επιχειρήσεων, όχι από τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας. Δημιουργήθηκαν από την πολιτική όλων των αστικών κομμάτων που υπηρετούν την κερδοφορία των μονοπωλίων, πρώτα απ’ όλα των κυβερνητικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και όχι γενικά από τους 300 της Βουλής, όπως ψευδώς ισχυρίζονται σειρά ΜΜΕ και διάφοροι προβοκάτορες, δήθεν αντιεξουσιαστές και φασιστοειδή. Το ΚΚΕ δεν έχει καμία ευθύνη.

Η χρεοκοπία του δημόσιου τομέα, την οποία επικαλούνται, οι απειλές για στάση πληρωμών, προδίδουν τα ψέματα και την υποκρισία, τα αντιλαϊκά τους σχέδια. Πρόκειται για τον καπιταλιστικό δημόσιο τομέα και υπεύθυνοι γι’ αυτόν δεν είναι οι απλοί εργαζόμενοι, αλλά οι κυβερνήσεις που χρησιμοποίησαν τους εργαζόμενους. Είναι η πλουτοκρατία που αυτός ο δημόσιος τομέας την υπηρετεί.

Η καπιταλιστική κρίση καταρρίπτει το μύθο ότι «πρέπει όλοι να υποβληθούμε σε θυσίες για να υπάρξει διέξοδος». Οι εργαζόμενοι ήταν μονίμως οι χαμένοι και στη φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Και τότε οι ίδιες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις εφαρμόζονταν στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Επομένως καταρρέει και ο άλλος μύθος, ότι η ανάπτυξη έχει ως αποτέλεσμα την ευημερία για όλους. Και στη μία και στην άλλη φάση κερδισμένα είναι τα μονοπώλια και οι υπηρέτες τους.

Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα δίνουν το αίμα και τον ιδρώτα τους και δεν είναι τεμπέληδες όπως τους συκοφαντούν. Αυτοί δημιούργησαν και δημιουργούν όλο τον πλούτο, αλλά τον καρπώνονται και τον σφετερίζονται οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, οι μεγαλέμποροι και γενικά οι εκμεταλλευτές του εργαζόμενου λαού.

Είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι να αποκρούσουν αποφασιστικά τους εκβιασμούς των μεγαλοεπιχειρηματιών, της κυβέρνησης και άλλων κομμάτων. Σήμερα οι αστικές δυνάμεις, για να υποτάξουν το λαό, του λένε ότι ο δανεισμός μέχρι τις 19 Μαΐου είναι ζωτικής σημασίας. Αύριο θα προβάλουν νέους εκβιασμούς.

Είναι βέβαιο ότι θα απαιτήσουν νέες θυσίες, έχουν έτοιμα σχέδια. Ο φαύλος κύκλος θα συνεχίζεται. Είναι ψέμα ότι οι θυσίες που ζητάνε από τους εργαζόμενους θα διαρκέσουν 3 χρόνια. Η επίθεση δεν έχει τελειωμό και είναι μονόδρομος για την πλουτοκρατία. Σήμερα για να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα και το χρέος, αύριο για να μην αυξηθούν και αργότερα για κάποια άλλη αιτία. Τους ίδιους εκβιασμούς απευθύνουν σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς, που τους θέλουν αρωγούς και στηρίγματα στη διαπάλη ανάμεσα στο ευρώ και στο δολάριο, δηλαδή υποζύγια στα κέρδη της ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας, στον ανταγωνισμό της με την πλουτοκρατία των ΗΠΑ και άλλων καπιταλιστικών κέντρων.

Ήδη οι αποφάσεις των 16 της Ευρωζώνης, με τις οποίες χορηγούνται άλλα 720 δις ευρώ σε 1100 ευρωπαϊκές τράπεζες, έρχονται να προστεθούν στα περίπου 2 τρις ευρώ που έχουν δοθεί σε αυτές από το 2008. Χρήμα για το κεφάλαιο υπάρχει άφθονο, παρά την κρίση, όχι όμως για τους λαούς.

Ταυτόχρονα, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, αποφασίστηκε η ταχύτερη εφαρμογή της «στρατηγικής 2020» της ΕΕ, που σημαίνει μακρόχρονη λιτότητα, περισσότερη ανεργία, νέο χτύπημα όποιων δικαιωμάτων έχουν απομείνει στους λαούς, νέα αύξηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Το ΚΚΕ έλεγε στο λαό προεκλογικά ότι έρχεται εναντίον του θύελλα και επιβεβαιώθηκε. Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα, γιατί το ΚΚΕ τους έλεγε αυτό που με βεβαιότητα θα ερχόταν, ενώ τα άλλα κόμματα όχι, παρότι το γνώριζαν.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να μη νομιμοποιήσουν την κυβερνητική πολιτική, που μάχεται δήθεν για τα συμφέροντα της χώρας. Συμφέροντα της χώρας, στην οποία η ζωή των εργαζομένων οδηγείται έναν αιώνα πίσω, δεν υπάρχουν. Ο πατριωτισμός είναι συνδεδεμένος με την ανάταση της εργατικής – λαϊκής πάλης για το μέλλον των παιδιών του λαού.

Η λαϊκή πάλη κατά των μονοπωλίων και των εκπροσώπων τους πρέπει να αναπτυχθεί σε κάθε χώρα, με στόχο ριζικές πολιτικές αλλαγές παντού. Αυτό είναι χρέος πατριωτικό και διεθνιστικό συνάμα.

Ο εργαζόμενος λαός, όχι μόνο δεν πρέπει να ανησυχεί από την όξυνση των αντιθέσεων των ιμπεριαλιστών εντός ΕΕ, αλλά πρέπει και να τις αξιοποιήσει σε όφελός του, με στόχο να προκαλεί ρήγματα στο αντιδραστικό οικοδόμημα για την αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και όλων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, για τη λαϊκή εξουσία.

Η άρχουσα τάξη και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι, καθώς και οι διάφοροι μηχανισμοί που διαμορφώνονται στο σύμπλεγμα οικονομικών συμφερόντων – μηχανισμών καταστολής – υπηρεσιών, χρησιμοποιούν κάθε μέσον για να τσακίσουν το λαϊκό κίνημα, για να κρατήσουν το λαό υποταγμένο και να τον μετατρέψουν σε «ζήτουλα». Η ιδεολογική τρομοκρατία, οι προβοκάτσιες και η συκοφαντία θα μπουν ακόμα περισσότερο στην ημερήσια διάταξη. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να κάνουν πίσω. Αντίθετα, πρέπει να κάνουν πολλά βήματα μπροστά. Να περιφρουρήσουν τους αγώνες τους, να υπερνικήσουν την τρομοκρατία στους τόπους δουλειάς, την απεργοσπασία και τους φορείς της, τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, τον ρεφορμισμό και τον οπορτουνισμό.

Παρά και ενάντια σε όλα αυτά, είναι ανάγκη να αξιοποιήσουν το όπλο της ανυπακοής στην αντιλαϊκή πολιτική, να απομονώσουν εκείνους που την ταυτίζουν με την προβοκάτσια και το έγκλημα, όπως την ταύτισαν τις προηγούμενες μέρες, σκυλεύοντας στους αθώους νεκρούς εργαζόμενους στην MARFIN. Να απομονώσουν τους προβοκάτορες και τους καθοδηγητές τους, να χρησιμοποιήσουν κάθε μορφή πάλης που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι επιλέγουν για να υπερασπίσουν το δικαίωμα στη ζωή των ίδιων και των παιδιών τους.

Οι προπαγανδιστικές προκλήσεις, ότι οι απεργίες και οι κινητοποιήσεις είναι η αιτία όλων των δεινών, πρέπει να απορριφθούν, γιατί στοχεύουν ευθέως στο χτύπημα των εργατικών – λαϊκών αγώνων.

Χρειάζεται ενιαία δράση στη γραμμή του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, όλων των σπουδαστών και μαθητών, των φτωχών αγροτών και ΕΒΕ, όλων των εργαζομένων, των γυναικών και των νέων, είτε εργάζονται στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, είτε είναι άνεργοι ή συνταξιούχοι. Τα συμφέροντα είναι κοινά, κοινός είναι και ο εχθρός τους. Είναι η πλουτοκρατία, η αντιλαϊκή πολιτική, η ΕΕ και όλοι οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί. Είναι η εργατική αριστοκρατία που ποδηγετεί μεγάλο τμήμα του συνδικαλιστικού κινήματος. Όλοι οι εργαζόμενοι είμαστε αδέρφια, ανεξάρτητα από την ψήφο που δώσαμε, ανεξαρτήτως φυλής, φύλου, θρησκείας, καταγωγής. Σήμερα πρέπει να δώσουμε τα χέρια και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Σε κάθε τόπο δουλειάς να γίνουμε ισχυρή δύναμη. Να βάλουμε μπλόκα παντού στα αντιλαϊκά σχέδια.

Οι θυσίες που γίνονται για τα λαϊκά δικαιώματα είναι οι μόνες που αξίζουν και επιβάλλονται. Και είναι μικρότερες απ’ όσες θα υποστούν οι εργαζόμενοι, αν σκύψουν το κεφάλι.

Τις εξελίξεις υπέρ του λαού δεν θα τις καθορίσουν οι προσπάθειες αναμόρφωσης του σάπιου πολιτικού συστήματος που επιδιώκονται, είτε με αλλαγές στον αριθμό των βουλευτών και στο εκλογικό σύστημα, είτε με τη δημιουργία άλλων αστικών κομμάτων, είτε με τις προσπάθειες για την υλοποίηση της λεγόμενης «εθνικής ομοψυχίας». Θα είναι εξελίξεις σε ακόμα πιο αντιδραστική πορεία.

Οι εξελίξεις υπέρ του λαού δεν θα έρθουν από τα πάνω, πολύ περισσότερο που οι επιχειρούμενοι εκσυγχρονισμοί στοχεύουν στον εγκλωβισμό των εργαζομένων, στον αποπροσανατολισμό τους και στην καλλιέργεια ψεύτικων ελπίδων.

Μόνο αν ο λαός γίνει πρωταγωνιστής, μόνο αν δράσει συνειδητά, θα καθορίσει το μέλλον που του ανήκει και του αξίζει.

Το ΚΚΕ θα αναπτύξει την πρότασή του στο λαό για διέξοδο από την κρίση, την πρόταση για μια άλλη πορεία της ελληνικής κοινωνίας, στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 15 Μαΐου στο Πεδίον του Άρεως.

Η πρόταση του ΚΚΕ απευθύνεται στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού. Οι ριζικές ανατροπές δεν θα γίνουν μόνο από τις δυνάμεις του ΚΚΕ. Θα γίνουν από τον λαό, όταν ο ίδιος το θελήσει και δράσει. Είναι πρόταση που δεν έχει στόχο να διευκολύνει την πλουτοκρατία στη διαχείριση της κρίσης.

Η πρόταση του ΚΚΕ είναι η μόνη ρεαλιστική απάντηση υπέρ των εργαζομένων. Έχουν ωριμάσει οι υλικές προϋποθέσεις και υπάρχουν όλες οι παραγωγικές δυνατότητες για να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι σταθερή και μόνιμη δουλειά, με αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, με ελεύθερο χρόνο, δωρεάν Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια, συνταξιοδότηση στα 60 χρόνια για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να λυθεί το πρόβλημα της στέγης, των διακοπών, της γνήσιας πολιτιστικής δημιουργίας, του αθλητισμού.

Προϋπόθεση για αυτά είναι η υπαγωγή της οικονομίας υπό τον πανεθνικό κεντρικό σχεδιασμό, με εργατικό – λαϊκό έλεγχο, η κοινωνικοποίηση των τομέων στρατηγικής σημασίας, με τη δημιουργία του παραγωγικού συνεταιρισμού για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες. Προϋπόθεση είναι να κατακτήσει ο λαός τη δική του εξουσία.

Σήμερα υπάρχει πλούσια εμπειρία, θετική και αρνητική. Είναι ώρα όλοι οι εργαζόμενοι να αποσύρουν την ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής που έδωσαν στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ. Να απομονώσουν τελείως τους φορείς του αντικομμουνισμού, του ρατσισμού και του εθνικισμού, πρώτα απ’ όλα του ΛΑΟΣ. Να μην παρασυρθούν από τα «αριστερά» προσωπεία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είναι αφερέγγυος και φορέας σύγχυσης και υπονόμευσης της ταξικής συσπείρωσης και ενότητας του εργατικού – λαϊκού κινήματος.

Σήμερα χρειάζεται συστράτευση με το ΚΚΕ. Είπε στο λαό την αλήθεια, επιβεβαιώθηκε, αποτελεί δύναμη που μπορεί με σιγουριά να στηριχτεί κάθε εργαζόμενος.

Έλα μαζί μας στη μεγάλη πορεία μέχρι την τελική αποτίναξη του ζυγού του κεφαλαίου. Για να τους αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά πρέπει να γίνουμε πιο δυνατοί.

Δώστε τη δύναμη στη δύναμη του μέλλοντος, το ΚΚΕ.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *