Οι Ευρωπαίοι σφίγγουν το ζωνάρι


Ο φόβος του χρέους φέρνει σκληρή λιτότητα σε όλη την Ευρώπη.

Από τη Βρετανία έως την Ιταλία και από την Ισπανία έως τη Δανία, η μία χώρα μετά την άλλη ανακοινώνει μέτρα λιτότητας, σε μια προσπάθεια να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα και να αποσοβηθεί ο κίνδυνος μιας κρίσης α λα ελληνικά. Κοινός παρονομαστής σε αυτό το ευρωπαϊκό «κλαμπ της λιτότητας», η ανησυχία των πολιτών και η οργή των συνδικάτων.

«Πρώτη προτεραιότητα είναι να μειωθεί το έλλειμμα και να αποκατασταθεί η οικονομική ανάπτυξη». Η δήλωση αυτή της βασίλισσας Ελισάβετ, την ώρα που παρουσίαζε χθες στη Βουλή των Λόρδων το πρόγραμμα του νέου κυβερνητικού συνασπισμού Τόρις- Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τα 2.000 διαμάντια που κοσμούσαν την κορόνα στη βασιλική κεφαλή. Σε κάθε περίπτωση, με το έλλειμμα να αγγίζει το 11,1% του ΑΕΠ, η κυβέρνηση Κάμερον έχει ήδη ανακοινώσει ένα πρώτο σχέδιο άμεσης περικοπής των δαπανών κατά 6,2 δισεκατομμύρια στερλίνες (7,2 δισεκατομμύρια ευρώ) και ετοιμάζεται να καταθέσει στις 22 Ιουνίου έκτακτο προϋπολογισμό με περαιτέρω επώδυνα μέτρα. Θέλοντας να προκαταλάβουν τις αντιδράσεις, οι κυβερνητικοί εταίροι αποφάσισαν να μειώσουν τις αποζημιώσεις όλων των μελών του υπουργικού συμβουλίου κατά 5%· επιπλέον, «οι υπουργοί ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν, όποτε αυτό είναι δυνατό, τις δημόσιες συγκοινωνίες», ώστε να περικοπεί κατά ένα τρίτο το κόστος των μετακινήσεων με υπηρεσιακά αυτοκίνητα.

Μείωση κατά 10% των αποζημιώσεών τους αποφάσισαν χθες, σε μία σπάνια επίδειξη ομοψυχίας, και τα μέλη του ισπανικού Κοινοβουλίου- όλοι οι βουλευτές, ανεξαρτήτως κόμματος. Η πρωτοβουλία αυτή μάλλον δεν αρκεί για να κατευναστεί η οργή των εργατικών συνδικάτων, τα οποία αντιδρούν έντονα στο νέο πακέτο μέτρων λιτότητας, ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Θαπατέρο την περασμένη εβδομάδα. Τα νέα μέτρα προβλέπουν μεταξύ άλλων μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 5%, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο, και πάγωμα ορισμένων συντάξεων το 2011. Δεχόμενη έντονες πιέσεις από το ΔΝΤ για διαρθρωτικές αλλαγές στη βιομηχανία, τα δημόσια οικονομικά και την αγορά εργασίας, η κυβέρνηση Θαπατέρο, που έχει να αντιμετωπίσει το διπλό φάσμα του ελλείμματος (11,2% του ΑΕΠ) και της ανεργίας (20%), πιέζει ώστε να ολοκληρωθεί εντός των ερχόμενων ημερών ο τριμερής διάλογος με τα συνδικάτα και τους επιχειρηματίες για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, αφήνοντας να εννοηθεί πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μπορεί να περάσει τη μεταρρύθμιση μονομερώς. Στο ευρωπαϊκό «κλαμπ της λιτότητας» μπήκε χθες και η Ιταλία, κι ας επέμενε μέχρι πριν από έναν μήνα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι, πως η χώρα θα έβρισκε την έξοδο από την κρίση χωρίς να χρειαστούν δραστικά μέτρα.

«Σκληρές θυσίες»
«Αναγκαζόμαστε να κάνουμε πολύ σκληρές και δύσκολες θυσίες, ελπίζω προσωρινές, ώστε να σώσουμε τη χώρα μας από τον ελληνικό κίνδυνο», δήλωσε ο Τζιάνι Λέτα, ένας από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του Καβαλιέρε. Διότι, αν και το έλλειμμα της Ιταλίας παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (5,3% του ΑΕΠ το 2009), το χρέος της είναι ένα από τα υψηλότερα παγκοσμίως, ξεπερνώντας το 115% του ΑΕΠ. Το πρόγραμμα λιτότητας ύψους 24 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο για τη διετία 2011-2012, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων για τρία χρόνια, εξαμηνιαία αναβολή στις συνταξιοδοτήσεις όσων απασχολούνται στο Δημόσιο, περικοπές σε αναπηρικές συντάξεις και βοηθήματα, μείωση των κεφαλαίων που διατίθενται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και την (απαραίτητη) μείωση της τάξης του 10% στις αποδοχές των υπουργών.

Ακόμα και η Δανία, μία χώρα που αποτελούσε για πολλά χρόνια υπόδειγμα δημοσιονομικής σταθερότητας, ενέκρινε περικοπές ύψους 24 δισεκατομμυρίων κορονών (3,2 δισ. ευρώ) στις δημόσιες δαπάνες την επόμενη τριετία, καθώς το έλλειμμά της αναμένεται να φτάσει φέτος το 5,5% του ΑΕΠ. Μεταξύ άλλων, μειώνεται από τέσσερα στα δύο χρόνια η διάρκεια παροχής επιδόματος ανεργίας, επιβάλλεται πλαφόν στα οικογενειακά επιδόματα, αναβάλλονται τα σχέδια μείωσης των φόρων για τα υψηλά εισοδήματα και μειώνονται κατά 5% οι αποζημιώσεις των υπουργών.

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ
Πρόγραμμα εξοικονόμησης 3,2 δισ. ανακοίνωσε και η (υποδειγματική) Δανία…

Στα 63 στη σύνταξη οι Γάλλοι

ΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ κρατικών δαπανών την ερχόμενη τριετία έχει εξαγγείλει και η γαλλική κυβέρνηση, που θέλει να επαναφέρει, έως το 2013, το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ από 8% που είναι φέτος. Η κυβέρνηση Σαρκοζί έχει ξεκαθαρίσει επίσης πως σκοπεύει να προχωρήσει μέχρι το φθινόπωρο σε μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, με στόχο να αυξηθεί το κατώτατο όριο συνταξιοδότησης από τα 60 έτη σήμεραλεπτομέρειες δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί αλλά σύμφωνα με τη «Le Μonde», το όριο θα διαμορφωθεί στα 62 ή τα 63 έτη. Τα γαλλικά συνδικάτα έχουν ήδη προκηρύξει πανεργατική πορεία διαμαρτυρίας για αύριο

www.tanea.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *