Σε συμφωνία εκεχειρίας κατέληξαν Ρωσία-Ουκρανία, διαψεύδει η Μόσχα

Τέλος στον ακήρυκτο, αλλά πραγματικό πόλεμο έβαλαν οι πρόεδροι της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε ότι οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν σε
«διαρκή κατάπαυση του πυρός» στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό σχετικά με «αυτό που χρειάζεται να γίνει» για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Interfax.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής αυτής συνομιλίας, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν «για την στρατιωτική και ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία. Οι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για το γεγονός ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στον τερματισμό της αιματοχυσίας στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Υπενθυμίζεται ότι, στην πρόσφατη συνάντησή τους στο Μινσκ, Πούτιν και Ποροσένκο δεν είχαν καταγράψει πρόοδο. Το μεν Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, εξοπλίζει και υποστηρίζει ενεργά τους φιλορώσους στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, ενώ η Ρωσία ζητά από την ουκρανική κυβέρνηση να ξεκινήσει συνομιλίες με το Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ για το καθεστώς των δύο επαρχιών.

Εν τω μεταξύ, το ΝΑΤΟ συνεδριάζει αύριο, Πέμπτη, στην Ουαλία με το ζήτημα της σύγκρουσης με τη Ρωσία στην κορυφή της ατζέντας. Την Τετάρτη, παραμονή της Συνόδου, η επίσκεψη Ομπάμα στην Εσθονία είναι σαφές μήνυμα προς τη Μόσχα, καθώς οι τρεις βαλτικές χώρες εκφράζουν ανησυχία για την ρωσική στάση.

Διαψεύδει η Ρωσία

Αφού η είδηση περί συμφωνίας Πουτιν – Ποροσένκο για μόνιμη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία έκανε τον γύρο του κόσμου, το Κρεμλίνο έσπευσε να διαψεύσει την ουκρανική προεδρία, ανακοινώνοντας ότι οι δύο ηγέτες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν.

Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση των νέων κυρώσεων της ΕΕ κατά της Μόσχας, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, συμφώνησαν για «διαρκή κατάπαυση του πυρός» στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, Πούτιν και Ποροσένκο δεν συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός, διότι η Ρωσία δεν συμμετέχει στην ουκρανική σύρραξη.

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *