Μετά το Άγιον Όρος και πριν από τη Σύναξη ο Ιλαρίων στον Αρχ. Ιερώνυμο

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Μόνο τυχαία δεν μπορεί να ήταν η σημερινή “έκτακτη εμφάνιση” του Μητροπολίτου Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα στο Αρχιεπισκοπικό γραφείο.

Ο Νο 2 της Ρωσικής Εκκλησίας καθ΄οδόν για…
Κύπρο είδε για λίγη ώρα και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και σύμφωνα με πληροφορίες συζήτησαν τόσο για το θέμα της Σύναξης των Ορθοδόξων στο Φανάρι όσο και για τα γεγονότα της Ουκρανίας.

Δύο θέματα που άπτονται μεταξύ τους όσο ξένα και αν φαίνονται.
Το ουκρανικό ζήτημα “τρεχει” τις τελευταίες μέρες και οι εξελίξεις είναι σημαντικές. Μπορεί ό,τι συμβαίνει στην Εκκλησία της Ουκρανίας να μην είναι τόσο ακραίο όσο αυτά που συμβαίνουν στο πολιτικό σκηνικό, αλλά μέσα σε λίγες ώρες (όχι μέρες) είχαμε προσπάθεια για διάλογο με την Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας από τους-λεγόμενους- σχισματικούς, απάντηση του Πατριάρχη Μόσχας πως το εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας λύνεται μονάχα δια της κανονικής οδού και σήμερα είχαμε και τοποθέτηση τοποτηρητή της Μητρόπολης Κιέβου.

Σαν πολλά δεν μαζεύονται για τόσο μικρό χρονικό διάστημα; Ιδίως δε όταν το χρονικό διάστημα αυτό είναι μονάχα λίγες μέρες πριν από την πολυθρύλητη πια Σύναξη Ορθοδόξων που θα λάβει χώρα στο Φανάρι μετά από σχετική πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχου. Του Οικουμενικού Πατριάρχου ο οποίος ευρισκόμενος πρόσφατα στην Ουκρανία διατυμπάνιζε σε όλους τους τόνους πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η Μητέρα Εκκλησία του ουκρανικού ποιμνίου.
Συνεπώς θεωρείται μάλλον απίθανο και δεδομένης της πολιτικής ουκρανικής κρίσης να μην ασχοληθεί η Σύναξη και με το ζήτημα της Ουκρανίας εν γένει και κατ΄επέκτασιν της ουκρανικής εκκλησίας….

Η στάση της Ρωσίας από την άλλη είναι άκρως αντίθετη με αυτήν του Φαναρίου και στο ουκρανικό ζήτημα. Επομένως ο κ. Ιλαρίων πιθανόν σήμερα στην Αθήνα και κατόπιν στην Κύπρο να μετράει αντιδράσεις ή ακόμη και να αναζητάει συμμάχους. Συμμάχους πάντως ανάμεσα στους πλέον πρόθυμους υποστηρικτές του Φαναρίου, οι οποίοι έσπευσαν από τους πρώτους να δηλώσουν παρόντες στο κάλεσμα Βαρθολομαίου. Και το κουβάρι μπλέκεται πιο πολύ αφού πρόκειται για υποστηρικτές μεν του Φαναρίου, αλλά και όχι μακριά από τη Ρωσία. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώθηκε και από την περσινή επίσκεψη Κύριλλου στην Αθήνα και από τα ταξίδια του Τιμίου Σταυρού του Αγίου Ανδρέα στη Ρωσία. Για τη δε Κύπρο οι σχέσεις με τη Ρωσία δεν άπτονται μονάχα των εκκλησιαστικών θεμάτων, αλλά πρωτίστως των πολιτικών και οικονομικών.
Άρα ο κ. Ιλαρίωνας επισκέπτεται τους κατεξοχήν στηλοβάτες του Φαναρίου. Προσφέροντας τι; Και το ερώτημα που προκύπτει είναι: Ισχύει εδώ το “Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας”;

Συνάμα εντύπωση δημιουργεί η δεύτερη μέσα σε διάστημα μόλις 10 ημερών παρουσία του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ στη χώρα μας. Προ δεκαημέρου λοιπόν βρέθηκε στο Άγιον Όρος όπου και εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τη Μονή Ξυλουργού, όπως είχε κάνει και ο Πατριάρχης Κύριλλος πέρυσι, περιόδευσε στις Μονές και όλα αυτά με αφορμή την εορτή της Υπαπαντής.
Μην ξεχνάμε πως δεν είναι μακριά η γιορτή της 1000ης επετείου της παρουσίας του ρωσικού μοναχισμού στο Άγιον Όρος και οι Ρώσοι προετοιμάζονται να την τιμήσουν αναλόγως….
Μην ξεχνάμε επίσης πως πριν από ένα μήνα αποφασίστηκε να πέσει…πολύ ρωσικό χρήμα στο Άγιον Όρος και συγκεκριμενα πάνω από 1 δισεκατομύριο ρούβλια στην ρωσική Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος.

Όλα τα παραπάνω συνάδουν πως η σημερινή παρουσία του κ. Ιλαρίωνα στην Αθήνα μάλλον δεν ήταν τυχαία και ουδόλως απλά εθιμοτυπική, όπως θέλησαν να την παρουσιάσουν όσοι δεν ξέρουν να διαβάζουν πίσω από τις λέξεις…

http://www.agioritikovima.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *