Εκδήλωση στην Καρδίτσα για την Γενοκτονία του Ελληνισμού της Ανατολής


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα το Σάββατο 15 Μαΐου η εκδήλωση του Συλλόγου Φίλων της Ιστορίας με θέμα «Η Γενοκτονία του Ελληνισμού, τότε και τώρα». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της επετείου της 19ης Μαΐου, ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά δεν εστιάστηκε μόνο σ’ αυτήν.

Ο πρόεδρος του συλλόγου και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας χειρουργός Κωνσταντίνος Καρδαράς στην ομιλία του έκανε μία ιστορική προσέγγιση του Ελληνισμού της Ανατολής από την αρχαιότητα μέχρι τον ξεριζωμό τού μεγαλυτέρου μέρους του από τους Τούρκους, το 1922.

Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης Γιάννης Κουριαννίδης, αφού παρουσίασε ντοκουμέντα της….
.

Γενοκτονίας των Ελλήνων, που είχαν δει το φως της δημοσιότητας ακόμη από την εποχή που αυτή συνετελείτο, στιγμάτισε την καθυστέρηση και την ατολμία που επέδειξε το ελληνικό κράτος (που συνεχίζονται ακόμη και σήμερα) για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Ανατολής, ενώ τόνισε ότι δεν πρέπει να θρηνούμε, αλλά να αναζητήσουμε τρόπους δικαίωσης των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων αδελφών μας, που τα κόκαλά τους βρίσκονται ακόμη άθαφτα στη μικρασιατική γη. Τα όσα κατάφεραν οι Πόντιοι αδελφοί μας για την αναγνώριση της δικής τους Γενοκτονίας, πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα και για τους υπόλοιπους Έλληνες.

Τέλος, ο Πομάκος δημοσιογράφος και εκδότης της πομακικής εφημερίδας «Νατπρές» Σεμπαϊδίν Καραχότζα, αναφέρθηκε στην πολιτιστική γενοκτονία που υφίσταται σήμερα ο πομακικός Ελληνισμός, μέσα στην ίδια του την πατρίδα, στην ελληνική Θράκη, εξαιτίας της δειλίας και της εθελοδουλίας του ελληνικού κράτους. «Είναι αδιανόητο», τόνισε, «να δίνεται η ελληνική ιθαγένεια σε ανθρώπους που ούτε καν τη ζήτησαν και εμάς που είμαστε Έλληνες να μας αρνείται το δικαίωμα στην ελληνική γλώσσα και παιδεία και να μας παρέχει … τουρκική εκπαίδευση!»

Στην εκδήλωση παρέστη εκπρόσωπος της Μητροπόλεως που μετέφερε την ευλογία του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη, καθώς και ο δήμαρχος Καρδίτσας Δομήνικος Βερίλλης, ο οποίος με την σύντομη, αλλά εύστοχη τοποθέτησή του έδειξε ότι είναι βαθύς γνώστης και διακατέχεται από ιδιαίτερη ευαισθησία για το θέμα της Γενοκτονίας.

Ελληνικές Γραμμές

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *