Ευεργετική η αύξηση των γυναικών στον κλάδο της τεχνολογίας

  Ο κλάδος της τεχνολογίας πρέπει να ενσωματώσει στο εργασιακό του περιβάλλον περισσότερες γυναίκες, καθώς αυτό είναι ικανό να τονώσει σε ικανοποιητικό επίπεδο την καινοτομία στο χώρο.

Αυτό είναι το
συμπέρασμα που προκύπτει από το άρθρο που ακολουθεί (σε ελεύθερη μετάφραση – απόδοση) δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times στις 19 Αυγούστου. Γράφτηκε από τον Brad Feld, managing director του Foundry Group, που επενδύει σε τεχνολογικές εταιρίες στις ΗΠΑ και συγγραφέα του «Startup Communities».

“Σπάζοντας την ιστορική σιωπή γύρω από τη διαφάνεια των δεδομένων, τον προηγούμενο μήνα το Google δημοσιοποίησε τα δημογραφικά στοιχεία του, στην πρώτη τέτοια κίνηση στον τεχνολογικό κλάδο. Το παράδειγμά του ακολούθησαν πολλές άλλες εταιρίες του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των VMware, eBay, Pinterest, Twitter, LinkedIn, Facebook και Yahoo.

Το 2005, είχα μία συνάντηση με μία μηχανικό λογισμικού ονόματι Lucy Sanders. Περίπου κάθε δύο μήνες αφιερώνω μία ημέρα για να συναντήσω όποιον θέλει να έρθει σε επαφή μαζί μου. Κάνω μία πλήρη ημέρα με 15 συναντήσεις, κάποιες φορές ακόμα και 20. Μέσα από τις «τυχαίες» συναντήσεις μου έχουν προκύψει κάποια εκπληκτικά πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της ιδέας για την Techstars, που έχει βοηθήσει πολλές νέες επιχειρήσεις να βρουν αρχική χρηματοδότηση και της συνεργασίας μου με τον David Cohen, τον διευθύνοντα σύμβουλό της.

Όταν η Lucy κάθησε και είπε: «Υπάρχουν πάρα πολύ λίγες γυναίκες στην επιστήμη των υπολογιστών. Θέλω να το διορθώσω αυτό μέσα στα επόμενα 20 χρόνια», άκουσα. Μου εξήγησε ότι ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες μηχανικούς λογισμικού στα Bell Labs στη δεκαετία του ’70 και όταν αποσύρθηκε από Chief Technology Officer της Avaya Labs, αποφάσισε ότι πλέον αυτή είναι η αποστολή της για το υπόλοιπο της σταδιοδρομίας της.

Και τότε είπε τη μαγική φράση που αιχμαλώτισε τη φαντασία μου απόλυτα: «Είναι θέμα ανταγωνιστικότητας. Η ζήτηση για επιστήμονες πληροφορικής και ανθρώπους που ξέρουν να προγραμματίζουν υπολογιστές αυξάνεται με ρυθμό, που η τρέχουσα αναλογία των φύλων δεν πρόκειται να υποστηρίξει. Ο μόνος τρόπος να το κάνουμε αυτό να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα, είναι να προωθήσουμε τη συμμετοχή περισσότερων γυναικών και πρέπει αυτό να ξεκινήσει εγκαίρως».

Το 2005, ορισμένοι ακόμα διαφωνούσαν με αυτόν τον ισχυρισμό. Σχεδόν μία δεκαετία αργότερα είναι αναμφισβήτητος.

Περαιτέρω, η Lucy είπε ότι, δεδομένου ότι ο μισός πληθυσμός των χρηστών υπολογιστών είναι γυναίκες, θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη θέση ως καινοτόμοι εάν περισσότερες από αυτές εμπλέκονταν στη διαδικασία ανάπτυξης προϊόντων.

Εκείνο τον καιρό, η έννοια της συλλογικής εργασίας, όπως αναπτύχθηκε στο Agile Manifesto του 2001, κέρδιζε έδαφος ραγδαία, αλλάζοντας την τυπική εικόνα που υπήρχε για τους προγραμματιστές, ότι είναι άνδρες, «φύτουλες», καθισμένοι μπροστά στους υπολογιστές τους όλη την ημέρα. Σήμερα έχει γίνει καλά κατανοητό, ότι η ανάπτυξη προϊόντων λογισμικού είναι μία συλλογική προσπάθεια.

Δεσμεύτηκα αμέσως να συμμετάσχω σε αυτή την εκκολαπτόμενη οργάνωση, την οποία ονόμαζε National Center for Women & Information Technology (Εθνικό Κέντρο για τις Γυναίκες & την Τεχνολογία Πληροφορικής) και είμαι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου έκτοτε.

Έμαθα πάρα πολλά πράγματα για το θέμα την τελευταία δεκαετία. Μέχρι τώρα, η έλλειψη πρόσβασης του κοινού σε στοιχεία για την ποικιλομορφία αποτελούσε σοβαρό εμπόδιο για την αύξηση της συμμετοχής γυναικών (και άλλων υπο-εκπροσωπούμενων ομάδων) στην πληροφορική. Τέτοια στοιχεία είναι ουσιώδους σημασίας για τη συγκριτική αξιολόγηση, για την εύρεση τρόπων να προχωρήσουμε περαιτέρω και για τη μέτρηση της προόδου. Οπότε, η προθυμία κάποιων τεχνολογικών εταιριών να σπάσουν αυτή τη σιωπή είναι σημαντική, εάν θέλουμε να επιδείξουμε σοβαρή δέσμευση στην αύξηση της ποικιλομορφίας.

Όμως οι προσπάθειες για αλλαγή δεν πρέπει να τελειώσουν εδώ. Οι εταιρίες χρειάζεται να χρησιμοποιούν αυτά τα στοιχεία, για να ξεκινήσουν μία συστημική προσέγγιση και να αρχίσουν να αναγνωρίζουν τους τομείς – κλειδιά στους οποίους ίσως να κάνουν αλλαγές.

Στις δραστηριότητες που μπορεί να έχουν ισχυρή επίδραση στο θέμα αυτό περιλαμβάνονται:

– Εκπαίδευση των managers να βοηθούν να μετριάζονται υποσυνείδητες προκαταλήψεις

– Ανάλυση των αρμοδιοτήτων μίας θέσης εργασίας, των πρακτικών πρόσληψης και αξιολόγησης των επιδόσεων και των διαδικασιών προαγωγής για υποσυνείδητες προκαταλήψεις

– Συνειδητή ανάπτυξη και υποστήριξη υπο-εκπροσωπούμενων ταλέντων

– Εφαρμογή ευέλικτων πολιτικών εργασίας-ζωής και απενοχοποίηση της χρήσης τους χωρίς εμφανείς ή έμμεσες επιπτώσεις

– Εξασφάλιση ενός περιβάλλοντος παραγωγικών ομάδων, όπου όλα τα μέλη θα μπορούν να συνεισφέρουν στην καινοτομία και την επίλυση προβλημάτων

Πόροι για τη συλλογή χρήσιμων μετρήσεων και πρακτικά μέτρα για την εφαρμογή πρακτικών σαν αυτές μπορούν να βρεθούν στο www.ncwit.org.

Θυμηθείτε, το θέμα δεν αφορά την ισότητα των φύλων ή την επίτευξη κάποιας μέτρησης ποικιλομορφίας. Αφορά την καινοτομία.

Δίνουμε «πόντους» στις τεχνολογικές εταιρίες που έχουν κάνει ένα σημαντικό πρώτο βήμα, δημοσιοποιώντας τα δημογραφικά τους στοιχεία για την ποικιλομορφία τους. Τώρα ας κάνουμε λίγα ακόμα βήματα και ας εφαρμόσουμε κάποιες πολιτικές και δραστηριότητες που θα αλλάξουν τους αριθμούς γύρω από τις γυναίκες στον κλάδο τεχνολογίας”.

http://www.sofokleousin.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *