Στην Σητεία η μεγαλύτερη επένδυση της Μεσογείου στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας

Επένδυση ύψους 42 εκατ. δολαρίων στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας, την μεγαλύτερη στην ευρύτερη της Μεσογείου, ανακοίνωσε η ΟΝΕΧ Technologies Inc.
Η επένδυση αφορά στην ανάπτυξη βιώσιμων εγκαταστάσεων ιχθυοκαλλιέργειας ανοιχτής θαλάσσης δορυφορικού…. ελέγχου στην περιοχή Βόρεια της Κρήτης και πιο συγκεκριμένα κοντά στην Σητεία.

Θα χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία «mobile fish pen» η οποία αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Μartin και θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ευρώπη μετά την επιτυχημένη πρώτη εγκατάστασή της στην Χαβάη.

Η επένδυση σύμφωνα με τον κ. Πάνο Ξενοκώστα, Διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΝΕΧ, θα προέλθει από αμερικανικά κεφάλαια τα οποία είναι ήδη εξασφαλισμένα.

Η καλλιέργεια ψαριών στην ανοιχτή θάλασσα αναμένεται να ξεκινήσει φέτος τον Σεπτέμβριο. Τον Μάιο θα κατατεθεί ο φάκελος της επένδυσης, η οποία αναμένεται να ενταχθεί στην διαδικασία του fast track. Ήδη η διοίκηση της ΟΝΕΧ έχει έρθει σε επαφή με το υπουργείο Ανάπτυξης και το Invest In Greece για την σύσταση της εταιρείας «NERMONIA» η οποία θα αποτελέσει θυγατρική της ΟΝΕΧ και σύμφωνα με την διοίκηση δεν αναμένονται καθυστερήσεις στην διαδικασία αδειοδότησης.

Η επένδυση σε πρώτη φάση έχει βάθος 3ετίας, το επιχειρηματικό όμως πλάνο της ΟΝΕΧ προβλέπει σε δεύτερη φάση την ίδρυση και ανάπτυξη μιας μεγαλύτερης εταιρείας εταιρείας νέου τύπου ανοιχτής θαλάσσης ιχθυοφάρμας στην Ανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο την Ελλάδα. Τα αναμενόμενα έσοδα υπολογίζονται σε 890 εκατ. δολάρια σε βάθος 3ετίας ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν 100 νέες θέσεις εργασίας (επιστήμονες, βιολόγοι, μηχανικοί κτλ).

Η τεχνολογία του «fish pen» αφορά στην εγκατάσταση ειδικών κλωβών στην ανοιχτή θάλασσα οι οποίοι ελέγχονται δορυφορικά. Η καλλιέργεια των ψαριών «αρχικά θα καλλιεργηθούν μαγιάτικο και φαγκρί) γίνεται με αυτοματοποιημένο τρόπο.

Η ΟΝΕΧ Technologies Inc. είναι μια αμερικανική εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη η οποία ιδρύθηκε το 2013 με σκοπό την ανάπτυξη χρηματοοικονομικού δικτύου μέσω invrestment banker, private equities και hedge funds.

Η εταιρεία Lockheed Μartin η οποία θα αποτελέσει τον τεχνολογικό πάροχο του έργου έχει έδρα στη Maryland και ειδικεύεται στον τομέα της ασφάλειας και την αεροδιαστημικής τεχνολογίας.
Β. Κουρλιμπίνη

Πηγή:www.capital.gr

: Πηγή : Capital.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *