Τριήμερη απεργία στην Κοινωνία της Πληροφορίας

Στην Γενική Συνέλευση της Παρασκευής της 11.02.2011 του Σωματείου Εργαζομένων στην ΚτΠ Α.Ε., αποφασίστηκε η ενεργοποίηση της απόφασης για απεργία 3 ημερών, που είχε ληφθεί στην Γενική Συνέλευση της 23.12.2010, αναφέρει το σωματείο των εργαζομένων.

Η απόφαση ελήφθη ύστερα από την κεντρική θέση της Διοίκησης για μη ανανέωση Συμβάσεων των συναδέλφων, που….
λήγουν μέχρι και τον Ιούνιο του 2011, παρά τις μέχρι πρότινος διαβεβαιώσεις.

Τονίζεται ότι, η μη ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σημαίνει συρρίκνωση της εταιρείας, εφόσον αναφερόμαστε στο 70% του συνολικού προσωπικού της.

Η εταιρεία με πρόσχημα τη μείωση κόστους προέβει σε αυτή την ενημέρωση, χωρίς κατά την άποψη μας να έχει ενεργοποιηθεί για την μείωση ουσιαστικών δαπανών, όπως για παράδειγμα το εξαιρετικά υψηλό κόστος του ενοικίου (68.000€), που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τη μετακόμιση σε άλλο Δημόσιο κτίριο, χωρίς ενοίκιο.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω αποφασίστηκε:

1. Απεργία 3 ημερών στις 15-16-17/ 02.2011
2. Παρουσία και αίτημα ακρόασης προς το Δ.Σ. της εταιρείας την Τετάρτη 16.02.2011, ώστε να διατυπωθούν οι θέσεις μας.

H ΚτΠ Α.Ε. είναι μια μη κερδοσκοπική Α.Ε. του δημοσίου, η οποία για τις καταστατικές της δραστηριότητες και τη λειτουργία της ποτέ μέχρι σήμερα δεν χρηματοδοτήθηκε από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, πάρα μόνο από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα (του Γ’ ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ), στο πλαίσιο των οποίων σχεδιάζει και υλοποιεί έργα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών για λογαριασμό δημόσιων φορέων της χώρας. Τα κονδύλια χρηματοδότησης της εταιρείας προέρχονται από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (80% Κοινοτικοί Πόροι, 20% Εθνικοί).

Με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της, η Εταιρία στελεχώθηκε ήδη από το 2001 με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, το οποίο στη πλειονότητά του προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα.

Το τακτικό προσωπικό της εταιρίας, το οποίο καλύπτει τις οργανικές θέσεις που προβλέπονται στο οργανόγραμμα της Εταιρίας, απασχολείται στην ΚτΠ Α.Ε. αποκλειστικά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου 3ετούς διάρκειας με δικαίωμα ανανέωσης κατόπιν συγκεκριμένων διαδικασιών αξιολόγησης σύμφωνα με τον Κανονισμό Προσωπικού της, ο οποίος ισχύει δυνάμει Νομοθετικής εξουσιοδότησης από τον Ιδρυτικό Νόμο.

Στην εταιρία μας δεν απασχολείται προσωπικό με συμβάσεις αορίστου διάρκειας.
Αναλυτικά μέχρι και σήμερα στην ΚτΠ ΑΕ απασχολούνται:
• 70 στελέχη, με συμβάσεις Εξαρτημένης εργασίας Ορισμένου χρόνου (3ετούς διάρκειας)
• 7 εργαζόμενοι, αποσπασμένοι από τον Δημόσιο Τομέα
• 3 εργαζόμενοι, με συμβάσεις μετακλητών υπαλλήλων

Στο σημείο αυτό θεωρούμενο σκόπιμο να διευκρινιστεί ότι, όλα τα στελέχη είναι κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ, το 65% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, το 9% διαθέτει διδακτορικό τίτλο σπουδών, και όλοι διαθέτουν τουλάχιστον πενταετή εμπειρία στο αντικείμενο από τον Ιδιωτικό τομέα.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι της ΚτΠ Α.Ε., χαρακτηρίζονται ως υπάλληλοι ΔΕΚΟ, ενώ στη πραγματικότητα δεν απολαμβάνουν κανένα από τα δικαιώματα που απορρέουν από τον τίτλο αυτό (επιδόματα, ωράρια, ιατροφαρμακευτική κάλυψη κλπ).

Οι εργαζόμενοι της ΚτΠ Α.Ε., χαρακτηρίζονται ως υπάλληλοι προβληματικής εταιρείας, της οποίας το χρέος οφείλεται στο γεγονός ότι το Δημόσιο δεν είναι συνεπές απέναντι τους και στοχοποιούνται ως υψηλόμισθοι την ώρα που ούτε τα νούμερα είναι αληθή, αλλά και οι μισθοί δεν καταβάλλονται από το κρατικό προϋπολογισμό.

Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε αποσπάσματα από το Δελτίο Τύπου της Διοίκησης της ΚτΠ Α.Ε. το οποίο απαντά ξεκάθαρα: «σε ότι αφορά τη μισθοδοσία του προσωπικού της ΚτΠ Α.Ε. θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι οι μέσες μεικτές ετήσιες αποδοχές του προσωπικού το 2009 ήταν 58.330 €, ενώ αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 43.520 € ετησίως, μειωμένες δηλαδή κατά 25% περίπου»

Τονίζεται, ότι τα λειτουργικά έξοδα της ΚτΠ Α.Ε. μέχρι και το 2009 καλύπτονταν κατά 80% από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας, ενώ σήμερα η χρηματοδότηση της βασίζεται στο ΕΣΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο οι εργαζόμενοι στην ΚτΠ Α.Ε., δεν αποτελούν βάρος για τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά αντιθέτως τον ενισχύουν μέσω του ΦΠΑ, των ασφαλιστικών εισφορών κλπ.

Τα προηγούμενα 8 χρόνια μέσω των κοινοτικών κονδυλιών, η ΚτΠ Α.Ε. απορρόφησε 1 δις Ευρώ, το οποίο διοχετεύτηκε στην πραγματική οικονομία, στήριξε την αγορά πληροφορικής και μέσω των έργων έδωσε την ευκαιρία στο Ελληνικό Δημόσιο να προχωρήσει μπροστά.

Τελευταία μεγάλη πρόκληση για την ΚτΠ Α.Ε., είναι η καθοριστική συμβολή της στη μεγάλη Εθνική Μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», κατά την οποία προκήρυξε και ολοκλήρωσε, σε διάστημα δύο μηνών περισσότερους από 100 ανοιχτούς διαγωνισμούς (αριθμός ρεκόρ για τα Ελληνικά δεδομένα).

Οι εργαζόμενοι στην ΚτΠ Α.Ε., πιστεύουμε ότι αποτελούν τη βασική κινητήρια δύναμη που έχει συντελέσει στην επιτυχημένη πορεία της ΚτΠ Α.Ε. κατά τα 9 έτη λειτουργίας της.
Επακόλουθα, κυρίαρχοι στόχοι μας είναι:

 η αξιοποίηση της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας των στελεχών της ΚτΠ Α.Ε. στο πλαίσιο της 4ης Προγραμματικής Περιόδου αλλά και ευρύτερα προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου,
 η περιφρούρηση του ‘εθνικού χαρακτήρα’ της ΚτΠ Α.Ε.,
 η διασφάλιση αποδοτικών εργασιακών σχέσεων για το σύνολο των εργαζομένων στην ΚτΠ Α.Ε.

http://www.euro2day.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *