Α. Ανδριανόπουλος : ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ?


Ενα σενάριο γκράν γκινιόλ με μεγάλη όμως πιθανότητα να συμβεί εάν οι κύριοι της κυβέρνησης δέν καταλάβουν ότι τελείωσαν τα ψέμματα και δέν μπορούν πιά να λένε την πολιτική επιστράτευση “κινητοποίηση” γιατί φοβώνται τους συνδικαλιστές της Π.Ν.Ο. και της παρέας του Π.Α.Μ.Ε……
A.A.
“Στη χώρα των κυκλωμάτων, της παρέας και των μετριοτήτων έφτασε η ώρα μηδέν. Σε λιγότερους από τρείς μήνες θα αξιολογηθεί αν θα εισπράξουμε την τέταρτη δόση του δανείου που μας…….
χορηγεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το ΔΝΤ. Κατά πάσα πιθανότητα η απόφαση της αξιολόγησης θα είναι απορριπτική. Διότι δεν θα έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει. Εκτός κι αν έχουμε μέχρι τότε ξεπεράσει τους εαυτούς μας, τις έμμονες ιδέες μας και το παραδοσιακό μας αλληλοφάγωμα κι’ έχουμε δουλέψει με επιμονή και αυταπάρνηση ώστε να έχουμε ανταποκριθεί στις προσδοκίες των δανειστών και να έχουμε πραγματοποιήσει τια απαραίτητες για την οικονομική μας επιβίωση μεταρρυθμίσεις.

Επειδή όμως δεν πιστεύω πλέον σε θαύματα εκτιμώ πως είναι μάλλον αδύνατον να τα καταφέρουμε. Τι γίνεται τότε; Είχα από τον περασμένο Μάρτιο εξηγήσει πως για την χώρα θα ήταν λύση μιά έγκαιρη στάση πληρωμών. Εφ όσον δεν είχαμε το θάρρος και την πολιτική αποφασιστικότητα από τότε να προχωρήσουμε σε δραματικές περικοπές του δημόσιου τομέα και των εξόδων του κράτους μια αναστολή πληρωμής των υποχρεώσεών μας θα μας οδηγούσε – κάτω από δραματικές συνθήκες σίγουρα – σε μια αναθεώρηση της οικονομικής μας πραγματικότητας και σε μια εξομάλυνση της δημοσιονομικής μας θέσης. Τα αρνητικά μιάς τέτοιας επιλογής δυστυχώς θα τα γευθούμε και τώρα. Αν αποτύχουμε στην αξιολόγηση επιτευγμάτων του Φεβρουαρίου/Μαρτίου.

Η μάλλον επερχόμενη διακοπή χρηματοδότησης θα οδηγήσει την χώρα να μείνει δίχως συνάλλαγμα και με ελάχιστη δυνατότητα εκπλήρωσης εσωτερικών της υποχρεώσεων. Το ίδιο θα συνέβαινε και με μια στάση πληρωμών τον περασμένο Μάρτιο. Η διαφορά είναι πως τότε Γερμανία και Γαλλία θα είχαν τεράστιο πρόβλημα κάλυψης των ανοιγμάτων των Τραπεζών τους σε ελληνικά ομόλογα (κάτι σαν την κρίση της Ιρλανδίας, με τα αντίστοιχα αμερικανικά στεγαστικά). Ενώ τώρα σε μεγάλο βαθμό οι Τράπεζές τους είχαν τον χρόνο να καλυφθούν με αγορές των σκουπιδιών του ενεργητικού τους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Έχουμε λοιπόν τώρα πολύ λιγότερα διαπραγματευτικά χαρτιά στα χέρια μας. Άρα και μεγαλύτερη πιθανότητα να αδιαφορήσουν όλοι για μας.

Η συμπόρευση της αδύνατης οικονομίας μας με ένα πανίσχυρο νόμισμα ποτέ δεν προοιώνιζε προοπτικές ανάπτυξης. Ο συγχωρεμένος ο Μίλτον Φρήντμαν από πάντα το τόνιζε. Εκτός κι αν αγκαλιάζαμε έγκαιρα πολιτικές ανοιχτών αγορών και χαμηλής φορολογίας. Κάτι όμως εξαιρετικά δύσκολο με την καχυποψία της ελληνικής κοινωνίας κατά του λεγόμενου νεοφιλελευθερισμού και κατά δοξασιών κατ αρχήν αντίθετων με αριστερά ευχολόγια. Το αδιέξοδο λοιπόν ήταν αναπόφευκτο κάποια στιγμή να έλθει. Κάποιοι από εμάς, αφελείς όπως αποδείχθηκε, ελπίζαμε πως τα μεγάλα κόμματα, κάτω από την πίεση της ανάγκης και αναγνωρίζοντας πως ο δανεισμός δεν θα μπορούσε να συνεχισθεί εις το διηνεκές, θα άλλαζαν ρότα και θα αγκάλιαζαν πολιτικές που θα οδηγούσαν την χώρα σε ηρεμότερα λιμάνια. Μάταιες ελπίδες. Ο κυρίαρχος τρόμος του πολιτικού κόστους οδήγησε όλους να επιμένουν σε «φιλολαϊκές» δήθεν πολιτικές παροχών που θα κατέληγαν τελικά σε τραγικό συνολικό εθνικό κόστος.

Τώρα η φρίκη είναι σχεδόν δίπλα μας. Η χώρα δηλ να μείνει δίχως συνάλλαγμα αλλά και με ελάχιστους πόρους για την ικανοποίηση των εσωτερικών της αναγκών. Διότι τα δάνεια που παίρνουμε δεν είναι μόνο για την ικανοποίηση των δανειστών μας. Αλλά και για την κάλυψη των τρεχουσών μας υποχρεώσεων. Μια και ξοδεύουμε πολύ περισσότερα από όσα παράγουμε. Δεν θα υπάρχουν λοιπόν προφανέστατα διαθέσιμοι πόροι για την πληρωμή μισθών και συντάξεων. Αλλά και για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών των νοσοκομείων, των σχολείων και άλλων κρατικών υπηρεσιών. Επίσης, η έλλειψη συναλλάγματος θα οδηγήσει τις εισαγωγές σε πλήρη κατάρρευση. Πετρέλαιο και φυσικό αέριο δεν θα υπάρχει, με συνέπεια διακοπές στην ηλεκτροδότηση, προβλήματα σε επίγειες, θαλάσσιες και εναέριες συγκοινωνίες αλλά και δυσκολία λειτουργίας νοσοκομείων, επιχειρήσεων και δημοσίων φορέων. Η διακοπή των εισαγωγών και η στενότητα πόρων, θα έχει συνέπειες και στο λιανικό εμπόριο και θα οδηγήσει σε κατάρρευση των δημοσίων εσόδων. Φόροι θα είναι αδύνατον να πληρωθούν ενώ οι δανειακές υποχρεώσεις επιχειρήσεων και πολιτών με πολύ μεγάλη δυσκολία θα πραγματοποιούνται. Οι συνέπειες για το Τραπεζικό σύστημα θα είναι καταλυτικές. Η οικονομία και η κοινωνική συνοχή θα τιναχθούν από τα πράγματα στον αέρα.

Η χώρα θα αναγκασθεί να εγκαταλείψει το ευρώ. Για να είναι σε θέση να τυπώσει χρήμα και να εκπληρώσει βασικές της υποχρεώσεις. Όπως είναι η πληρωμή μισθών και συντάξεων. Αλλά το χρήμα θα είναι πληθωριστικό μια και το ελληνικό νόμισμα θα υποτιμηθεί δραματικά. Με συνέπεια ελάχιστα πράγματα να μπορούν να αγορασθούν από μια αγορά με ανύπαρκτα εισαγόμενα προϊόντα που αποτελούν σήμερα την βάση της καταναλωτικής προτίμησης του κοινού. Εξ άλλου ελληνικά προϊόντα δεν υπάρχουν για βασικούς τομείς των καθημερινών αναγκών. Και οι αγρότες έχουν μεταβληθεί σε δημόσιους υπάλληλους και παράγουν πλέον ελάχιστα πράγματα για την καθημερινή ανάγκη του κοινωνικού συνόλου. Θα υπάρξει λοιπόν και σοβαρότατο πρόβλημα διατροφής. Πιθανότατα οι αρχές να αναγκασθούν να οργανώνουν λαϊκά συσσίτια. Εφ όσον αυτό θα είναι εφικτό.

Η δημόσια τάξη εκ των πραγμάτων θα καταλυθεί με συμμορίες αλλοδαπών και ημεδαπών να ελέγχουν ολόκληρες συνοικίες ενώ οι εύποροι θα περιχαρακώνουν με προστατευτικά τείχη γειτονιές – νησίδες ασφάλειας. Όπου βέβαια και θα κυκλοφορεί λαθραίο συνάλλαγμα για την εξασφάλιση διαφορετικής ποιότητας προϊόντων.

Είναι ανάγκη να καταλάβουν οι κυβερνώντες πως όλα αυτά δεν είναι προϊόντα επιστημονικής φαντασίας. Αλλά ρεαλιστικές πραγματικότητες ενός αδυσώπητου αύριο. Ας νοιώσουν το πρόβλημα. Κι ας προχωρήσουν σε ριζοσπαστικές κι ασυμβίβαστες αλλαγές σήμερα, ξεπερνώντας κάθε αντίσταση, για να μην κλάψουμε όλοι αύριο.”

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

11 Comments

 1. Ανώνυμος

  ΜΑΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΤΙ, ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΕ;

  ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΛΑΟΣ ΘΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.

  ΗΔΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΛΑΪΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ.
  ΚΑΙ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΠΟΙΟΣ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ.

  ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΙΤΑΝΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΧΤΕΙ Η ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ, ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΓΚΩΝΗΣΟΥΜΕ.

  Reply
 2. Ανώνυμος

  ΜΑΥΡΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΕΧΕΤΑΙ ΟΛΟΙ!

  ΚΑΝΕΙΣ ΣΑΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΙΠΟΤΑ!

  ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ Ο ΚΟΝΔΥΛΗΣ…΄΄ΑΝ ΗΞΕΡΑ ΤΙ ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑ ΑΠΟ ΛΟΧΙΑΣ''!!!

  ….ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ ΑΠΟ ΜΕΝΑ!

  Reply
 3. Ανώνυμος

  Ο Ανδριανόπουλος έχει σχεδόν δίκιο.Μόνο που έχει κάνει 3 λάθη:α)Ήταν πάντα και φυσικά είναι ακόμη και σήμερα,υπερβολικός.Όπως όλοι οι προδότες του σιναφιού του.Ο σκοπός της υπερβολής είναι απλός.Να μας πείσει στην αναγκαιότητα του Μνημονίου και των νέων μέτρων που έρχονται και που θα μας εξαθλιώσουν,εντελώς.Ο πλασματικός φόβος που καλλιεργεί(και που έχουν χρησιμοποιήσει και άλλοι στο παρελθόν με μεγάλη επιτυχία),θα κάνει όλη την δουλειά!β)Μας λέει την μισή αλήθεια.Γιατί η υπόλοιπη αλήθεια είναι αυτά που λένε οι "άλλοι" οικονομολόγοι.Πως ίσως να είναι πολύ καλύτερα να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή για να χτίσουμε σε γερές βάσεις την οικονομία της πατρίδας μας.Με απαραίτητη προυπόθεση την αλλαγή του Πολιτικού μας συστήματος που κατηγορείται απ' όλους για την κατάντια της χώρας μας.Κάτι βέβαια που δεν τον συμφέρει γιατί είναι κι αυτός μέλος αυτού του ελεεινού συστήματος και που θυμίζω,δεν το επιλέξαμε εμείς!Δεν μας είπε ο κ. Ανδριανόπουλος,που ήταν αυτός όταν ψηφιζόταν στην Βουλή ο κατάπτυστος νόμος περί ευθύνης Υπουργών;Μήπως ο κ. Ανδριανόπουλος δεν παίρνει σύνταξη από την Βουλή σήμερα;Ενώ οι υπόλοιποι πολίτες αυτής της χώρας θα πρέπει να δουλέψουν 40 συνεχόμενα χρόνια για να πάρουν το 1/4 της σύνταξης που παίρνει αυτός;Είναι κι αυτός μέρος του συστήματος που μας έφερε στην άκρη του γκρεμού.Κι εδώ είναι το 3ο λάθος του:Εκτέθηκε!Εκτέθηκε ανεπανόρθωτα στα μάτια των πολιτών.Και η εκδίκηση (όταν θα έρθει,γιατί είναι σίγουρο ότι θα έρθει),θα πάρει το κεφάλι και αυτού!

  Καληνύχτα σας κ. Ανδριανόπουλε….

  Reply
 4. Ανώνυμος

  Φίλε 1.48, συμφωνώ μαζί σου. Προφανώς τα "σεντούκια" είναι ακόμη γεμάτα, για αυτό και δεν κουνιέται φύλλο. Οι πολίτες ειδικά στις επαρχίες έχουν προς το παρόν οικονομικά αποθέματα (χωράφια, φτηνότερο κόστος ζωής κ.λ.π.). Στην κατοχή για παράδειγμα αφανίστηκε ο πληθυσμός των μεγαλουπόλεων, όχι όμως της περιφέρειας. Έτσι και τώρα, το πρόβλημα είναι εντονότερο στις πόλεις. Όταν σωθούν τα αποθέματα τότε βλέπουμε. Όμως φίλε, προς θεού μην πας Γερμανία. Οπουδήποτε αλλού εκτός από κει.Πήγαινε Βραζιλία, Καναδά, Αυστραλία κ.λ.π.. Μην πας να τους ενισχύσεις κι εσύ την οικονομία με την εργασία σου να γίνουν αυτοκρατορία, όπως κάνανε οι πατεράδες μας μετά τον πόλεμο. Όχι προσφορά δουλειάς στα νεοναζιστικά καθάρματα.

  Reply
 5. Ανώνυμος

  Αν υιοθετούσαμε τέτοιες απόψεις, θα είμασταν ακόμα από Τουρκική κατοχή,Γερμανική , κτλ.Δηλαδή να κάνουμε τις κότες και να τους αφήσουμε τους (κυβερνητικούς) να αλωνίσουν σε βάρος μας.
  Η Πραγματικότητα είναι μία, όσο ακόμα υπάρχουν χρηματικά διαθέσιμα στις τράπεζες και όσο ακόμα αντέχουμε οικονομικά(έστμ και μίζερα), ο καθένας από εμάς το παλεύει μόνος του, να επιβιώσει.
  Όταν όμως ξοδέψουμε και το τελευτάιο ευρώ που έχουμε στην άκρη,,,τότε θα αλλάξει και η αντίδραση του κόσμου.
  Άμα δεν πεινάσει ο κόσμος (κυριολεκτικά) δεν πρόκειτε να αντιδράσει σε τίποτε…!!!
  Μέχρι να συμβεί το παραπάνω,,,κάποιοι ακόμα θα προσπαθούν να μας πείσουν ότι έίμαστε ελέφαντες….

  Υποψήφιος Μετανάστης για Γερμανία

  Reply
 6. Ανώνυμος

  εφγαλειο – παπαγαλακι των σιωνιστων κι αυτος ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ – ΜΠΟΡΔΟΛΟΓΟΜΠΟΥΧΕΣΑΣ

  Reply
 7. Ανώνυμος

  ΑΜΗΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΑΡΧΙΚΛΕΦΤΗ ΝΑ
  ΣΑΣ ΣΠΑΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ
  ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΚΡΕΜΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΣΑΣ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ
  Η ΜΠΑΖΑ ΣΟΥ ΤΟΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΚ ? ΤΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΣ ΚΑΛΑ?
  ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΘΑ ΤΙΝΑΖΕΙΣ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΚΛΑΡΙ…

  Reply
 8. Ανώνυμος

  Ιεροκήρυκας του νεοφιλελευθερισμού και του διεθνούς τραπεζικού κεφαλαίου. Εκφραστής των συμφερόντων αυτών που στραγγάλισαν τη χώρα και το λαό. Κι έχει το απύθμενο θράσος να μιλάει.

  Reply
 9. kik

  Ο γνωστός τρομολάγνος Ανδριανόπουλος ανακαλείται συχνά πυκνά από το ντουλάπι της εξουσίας για να κατευνάσει με το επιστημονικό του ύφος τα πνεύματα και να εμφυσήσει αφενός την υπακοή και την υποταγή και αφεταίρου να αποσπάσει τη συναίνεση των φοβισμένων.
  Κρύψου, φεραίφωνο της παγκοσμιοποίησης, σε μάθαμε.

  Reply
 10. Ανώνυμος

  MIA ZΩΗ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΟΣ….ΜΙΑ ΖΩΗ!
  ΑΣΕ ΜΑΣ ΡΕ ΑΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΕ.
  ΕΧΕΙΣ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΠΟΤΕ ΣΟΥ?
  ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΕΝΣΗΜΟ ΒΑΛΕΙ?
  ΠΩΣ ΖΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ? ΠΟΙΟΣ ΣΕ ΠΛΗΡΩΝΕΙ?
  ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ ΤΑ ΣΚΕΦΤΗΚΕΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.

  Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *