Επικουρικές συντάξεις – Περικοπές σήμερα για να… ξανακοπούν σε έξι μήνες

του Δημήτρη Κατσαγάνη

Αντιμέτωπες με νέες μειώσεις περίπου 2,6 % θα βρεθούν οι συντάξεις που παρέχει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) από τις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδια κορυφαία υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας.

Η οριζόντια μείωση 5,2% που θα…
ισχύει από σήμερα για τις επικουρικές συντάξεις κοντά 1,1 εκατ. ασφαλισμένων αποτελεί μόνο την αρχή ή για την ακρίβεια τη… νέα αρχή σκληρών μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις, μετά την οριστική κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης από την 1η Ιανουαρίου του 2013.

Από πού προκύπτει αυτό συμπέρασμα;
Από τη μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης να χρηματοδοτούνται τα επικουρικά ταμεία αποκλειστικά με πόρους προερχόμενους από ασφαλιστικές εισφορές. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του Capital.gr,  θα καταργηθούν κοινωνικοί πόροι ύψος 70 εκατ. ευρώ που δίδονται ετησίως στο ΕΤΕΑ στόχος των οποίων είναι η κάλυψη των αναγκών πληρωμής των συντάξεων.

Η κατάργηση αυτών των πόρων θα μειώσει τις ετήσιες συνταξιοδοτικές δαπάνες του ΕΤΕΑ από τα 2,760 δισ. ευρώ στα 2,690 δισ. ευρώ, γεγονός που –με δεδομένη την καθίζηση των εσόδων από τις ασφαλιστικές εισφορές- θα έχει ως αποτέλεσμα μία ανάλογη  μείωση στις συντάξεις του εν λόγω ταμείου, λένε οι ίδιες πηγές.

Δεν λείπουν, όμως και εκείνες οι φωνές στο Υπ. Εργασίας που θεωρούν πως υπάρχουν ακόμα περιθώρια αποφυγής μίας νέας μείωσης των συντάξεων του ΕΤΕΑ, εφόσον αυξηθούν αρκετά οι ασφαλιστικές εισφορές κατά τους τρέχοντες «θερμούς» από άποψη ξένης τουριστικής κίνησης μήνες.

Υπενθυμίζεται πως για το 2014 το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής 2015 – 18 προβλέπει ότι φέτος θα δαπανηθούν 3,6 δισ. ευρώ συνολικά για επικουρικές συντάξεις, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά εκείνες του ΕΤΕΑ (2,6 δισ. ευρώ από τα 3,6 δισ. ευρώ). Οι δαπάνες για τις επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, θα μειωθούν από τα 3,7 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2013 στα 3,4 δισ. ευρώ το 2018 (-8,1%).

www.capital.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *