ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ

ΡΑΔΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 89,2 fm
Ρεπορτάζ Βαγγέλης Αναστασίου

Για περισσότερα από δέκα χρόνια, ταλανίζει την τοπική κοινωνία, μία υπόθεση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ, που την έχει προβληματίσει, κυρίως με την ανευθυνότητα των αρμόδιων Αρχών που είναι εντεταλμένες να προστατέψουν το περιβάλλον.
Πρόκειται για την Εταιρεία «ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ EXPRESS Ε.Π.Ε.» που δραστηριοποιείται με το πλυντήριο ρούχων, βιομηχανικού Τύπου, που είναι εγκατεστημένο και….
λειτουργεί στην περιοχή Μαυρουδίου.
Από την δραστηριότητα της Εταιρείας αυτής, αποδεδειγμένα και διαπιστωμένα από τα αρμόδια όργανα του Κράτους, από το 2000 υπάρχει συνεχής διαρροή λημμάτων ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον.

Η μόλυνση έχει φτάσει έως τον Καλαμά
Μετά από καταγγελίες, οι αρμόδιες Υπηρεσίες έχουν προβεί σε τακτικούς ελέγχους, έχουν διαπιστώσει τις παραβάσεις των ιδιοκτητών της Εταιρείας, έχουν γίνει συστάσεις, έχουν επιβληθεί πρόστιμα, έχει αποφασιστεί η παύση λειτουργίας, έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
Παρόλα αυτά η δραστηριότητα δεν έχει διακοπεί ούτε για ένα λεπτό.
Οι αρμόδιες Αρχές, με διάφορες δικαιολογίες, ανανεώνουν την άδεια λειτουργίας.
Τελευταία, οι ιδιοκτήτες, έμμεσα αναγνώρισαν την περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλεί αυτή τους η δραστηριότητα και αποφάσισαν να την μετεγκαταστήσουν στο ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ.
Με αυτό το επιχείρημα, κατορθώνει να παίρνει παρατάσεις ή ανανεώσεις, παραβιάζοντας τις ημερομηνίες αυτής της μετεγκατάστασης.

Είναι, λοιπόν, απορίας άξιο.

Αφού όλοι οι έλεγχοι διαπιστώνουν την περιβαλλοντική καταστροφή.
Αφού έχουν καταγραφεί οι εσκεμμένες παραβάσεις των νόμων από πλευράς ιδιοκτητών.
Αφού δεν επιτεύχθηκε συμμόρφωση, με την επιβολή των προστίμων (τα οποία προκαλούν την ίδια την Κοινωνία, αφού από 60000 ΕΥΡΩ που προτείνονται από τους ελεγκτές, κατέληξαν στο ποσό των 3000!!)
Γιατί δεν αποφασίστηκε, όλα αυτά τα χρόνια η διακοπή λειτουργίας αυτής της δραστηριότητας, στη συγκεκριμένη τοποθεσία και να επιτραπεί η επαναλειτουργία της στο χώρο του ΒΙΟΠΑΘΕ;
Ποιοι κρίνουν πως η λειτουργία αυτής της επιχείρησης, με όλες τις περιβαλλοντικές καταστροφές που προκαλεί, είναι συγκριτικά, πιο ωφέλιμη, από την προστασία του περιβάλλοντος;
Μήπως πίσω απ’ όλες αυτές τις ενέργειες κρύβονται σκοπιμότητες ποινικά κολάσιμες;
Μήπως η Δικαιοσύνη πρέπει να παρέμβει ώστε και το περιβάλλον, να προστατευθεί, έστω και κατεστραμμένο και να αποδοθούν οι ευθύνες, όχι μόνο στους ιδιοκτήτες αλλά και σ’ όλους εκείνους που τους επιτρέπουν να προβαίνουν στο συνεχές αυτό περιβαλλοντικό έγκλημα;
Πότε επιτέλους θα αποφασίσουμε να σεβόμαστε τους νόμους του Κράτους και να επιβάλλουμε την περιβαλλοντική μας προστασία;
Θέλουμε να πιστεύουμε, πως οι αρμόδιες υπηρεσίες και τα αρμόδια όργανα, θα ευαισθητοποιηθούν, έστω και καθυστερημένα ώστε να δώσουν λύση οριστική στο πρόβλημα, αλλά και ν α προβούν στην ενημέρωση των πολιτών, που νομίμως τη δικαιούνται.
Σε διαφορετική περίπτωση, είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε, απευθυνόμενοι ακόμα και στα αρμόδια Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

2 Comments

  1. Ανώνυμος

    ΔΕΝ ΤΑ ΠΗΡΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟ .

    ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΚΟΛΠΟ.

    Α ΡΕ ΠΟΥΤΑΝΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΙ ΕΥΕΣΘΗΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ.

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *