Η μεσογειακή διατροφή βελτιώνει τη μνήμη

Μία καινούρια έρευνα από το πανεπιστήμιο της Αλαμπάμας αποκαλύπτει ότι η Μεσογειακή διατροφή, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την μνήμη και τις νοητικές μας ικανότητες.

“Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για τις περισσότερες ασθένειες που σχετίζονται με την άνοια, όλα τα ευρήματα που δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να προσφέρει ανακούφιση σε αυτές τις ασθένειες, είναι πολύ σημαντικά” είπε ο Γεώργιος Τσιβγούλης, νευρολόγος που ηγήθηκε έρευνας.

 Στην έρευνα, που ξεκίνησε το 2003 και ολοκληρώθηκε το 2007, συμμετείχαν περισσότερα από 30.000 άτομα από τα οποία ζητήθηκε να ακολουθήσουν την μεσογειακή διατροφή όσο ποιο πιστά γίνεται. Οι μισοί από τους συμμετέχοντας ήταν της Καυκάσιας φυλής, ενώ οι άλλοι μισοί της Μαύρης φυλής. Τα άτομα είχαν μέσο όρο ηλικιάς τα 45 έτη και το 17 % έπασχε από  σακχαρώδη διαβήτη. Όλοι οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν ανά τακτά διαστήματα σε δοκιμασίες “μνήμης και ικανότητα σκέψης”.

Οι επιστήμονες ανάφεραν ότι όσοι ακολούθησαν πιστά τη μεσογειακή διατροφή είχαν 19 % λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα με τη σκέψη και τις δεξιότητες μνήμης ενώ ανέφεραν ότι οι θετικές επιδράσεις ήταν ίδιες και για τους Καυκάσιους και για τους Μαύρους.

«Με το να αλλαξουμε τη διατροφή μας μπορούμε να διατηρήσουμε τη γνωστική μας λειτουργία μέχρι τα τέλη της ζωής μας», είπε ο Τσιβγούλης, και πρόσθεσε “Ωστόσο, η αλλαγή της διατροφής είναι μόνο από τις αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε. Πρέπει να ασκούμαστε, να μη καπνίζουμε και να πέρνουμε τα σωστά φάρμακα για ασθένειες όπως ο διαβήτης..” 

Τέλος, οι ερευνητές ανάφεραν ότι  η μεσογειακή διατροφή δε φάνηκε να έχει τις ίδιες θετικές επιδράσεις στα άτομα με διαβήτη.

Πηγή: http://www.adinatisma.com/2013/04/mesogeiaki-diatrofi-mnimi.html

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *