Νετανιάχου: «Αυτοάμυνα» η επίθεση στο «Στόλο της Ελευθερίας»


Σε αυτοάμυνα αποδίδει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου την αιματηρή έφοδο Ισραηλινών κομάντο στα πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι οι καταδρομείς δέχθηκαν επίθεση από τους ακτιβιστές.

Υπό το βάρος των γεγονότων ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου μεταίωσε την προγραμματισμένη για την Τρίτη επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο κατόπιν πρόσκλησης του Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξέφρασε τη «λύπη» του για το θάνατο των ακτιβιστών, κάνοντας λόγο για «ανταλλαγή πυρών».
«Δυστυχώς σε αυτή την ανταλλαγή πυρών τουλάχιστον …

… δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν. Λυπούμαστε για αυτήν την απώλεια ανθρώπινων ζωών» δήλωσε ο Νετανιάχου μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την διάρκεια επίσκεψης του στον Καναδά.

Ο Νετανιάχου είπε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες «αναγκάστηκαν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους».
Ανέφερε ότι το Ισραήλ ήθελε να ελέγξει το φορτίο των πλοίων για να διακριβώσει ότι δεν περιείχε όπλα. Ο έλεγχος έγινε επιτυχώς στα πέντε πλοία, αλλά το έκτο δεν συνεργάστηκε, δήλωσε ο Νετανιάχου.

Κατά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, εκατοντάδες επιβάτες στο συγκεκριμένο πλοίο χτύπησαν και μαχαίρωσαν στους στρατιώτες, ενώ υπήρξαν αναφορές για πυροβολισμούς, γεγονός που «ανάγκασε τους στρατιώτες να επιτεθούν».
Την ίδια στιγμή, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη στην Γενεύη δήλωσε ότι η χώρα του έχει το δικαίωμα να επιτίθεται σε κάθε σκάφος, το οποίο προσπαθεί να παραβιάσει τον θαλάσσιο αποκλεισμό που έχει επιβληθεί στη Λωρίδα της Γάζας.

«Κάθε σκάφος που παραβιάζει ή προσπαθεί να παραβιάσει τον θαλάσσιο αποκλεισμό μπορεί να καταληφθεί ή ακόμη και να δεχθεί επίθεση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» είπε ο Ααρόν Λέσνο Γιαρ, μιλώντας στο Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
protothema

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *