Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ « Δεν υπάρχει κανένα απολύτως ενδεχόμενο να απολυθεί μόνιμος υπάλληλος στις νομαρχίες, στους δήμους της σημερινής κρατικής περιφέρειας.»


Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με τον Τάκη Σαράντη και τον Παναγιώτη Τσούτσια.
Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Να ξεκινήσουμε από το σχέδιο ‘Καλλικράτης’. Περιμένουμε και άλλες αλλαγές;»
Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: « Θα ήταν λάθος να πούμε ότι δεν θα κάνουμε καμία αλλαγή όταν πάμε στην ολομέλεια για συζήτηση. Αν από την συζήτηση προκύψει η ανάγκη να γίνει κάποια αλλαγή θα γίνει. Έχουμε κάνει πολύ καλή δουλειά. Έχουμε ακούσει όλες τις πλευρές.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ο κ. Σαμαράς σε μια συνέντευξη του λέει ότι δεν έχει προηγηθεί διάλογος για την νέα χωροταξική οργάνωση των δήμων και των περιφερειών.»
Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: « Ο διάλογος για το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης στη χώρα διεξάγεται εδώ και μια δεκαετία. Έχει διεξαχθεί συζήτηση μέσα στην ΚΕΔΚΕ. Έχει διεξαχθει…

… συζήτηση στις τοπικές ενώσεις δήμων και κοινοτήτων. Εμείς εδώ και καιρό δεχόμαστε δεκάδες προτάσεις από δημάρχους, από δημοτικά συμβούλια. Όλα αυτά συνεκτιμώνται για να φτάσουμε σε ένα χάρτη που κατά την γνώμη μας είναι σε πολύ υψηλό ποσοστό αποδεκτός. Αυτό είναι αποτέλεσμα του διαλόγου που έχει γίνει. Κάναμε την καλύτερη δυνατή χωροταξία, αρχιτεκτονική. Το τμήμα εκείνο της ελληνικής κοινωνίας που αντιδράει στην πρόταση μας είναι πολύ μικρό.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Παρά ταύτα αυτό, για το οποίο κατηγορείστε από την αντιπολίτευση είναι για κομματική υστεροβουλία.»
Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: « Αυτό είναι χυδαιότητα. Δεν μπορεί να σταθεί στην λογική, είναι παράλογο. Η ΝΔ εκτοξεύει κατηγορίες, χωρίς να τις σκέφτεται. Μόλις το προηγούμενο νομοσχέδιο που ψηφίσαμε στη Βουλή απεμπολήσαμε το δικαίωμα της κυβέρνησης και των υπουργών να επιλέγουν διευθυντές.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα χάσει κόσμος την δουλειά του μέσα από τον ‘Καλλικράτη’; Ας πούμε οι εργαζόμενοι στις νομαρχίες;»
Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: « Όχι, βέβαια. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως ενδεχόμενο να απολυθεί, να χάσει την δουλειά του μόνιμος υπάλληλος στις νομαρχίες, στους δήμους της σημερινής κρατικής περιφέρειας. Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να χάσει τη δουλειά του κανείς υπάλληλος με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που δουλεύει σε αυτούς τους φορείς ακόμα και στις επιχειρήσεις τους.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Οι 6.000 δημοτικές επιχειρήσεις θα γίνουν 2.000.»
Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: « Έτσι ακριβώς είναι.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αυτοί οι εργαζόμενοι που είναι στις 4.000 επιχειρήσεις;»
Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: « Θα συνεχίσουν να κάνουν την δουλειά τους στη νέα μεγάλη ομοειδή επιχείρηση, η οποία θα δημιουργηθεί. Θα υπάρχουν πολύ λιγότερα διοικητικά συμβούλια.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Με τους πόρους τι θα γίνει;»
Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: « Σε αυτή την περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης υπάρχει περιορισμός παντού και θα υπάρξει και περιορισμός και στην τοπική αυτοδιοίκηση είτε γίνει ο ‘Καλλικράτης’, είτε δεν γίνει ο ‘Καλλικράτης’. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον ‘Καλλικράτη’. Υπάρχει μια κατηγορία πόρων, η οποία αφορά την μεταβατική περίοδο. Καταρχήν, είναι το ΕΣΠΑ, το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει. Από πού αλλού θα σχηματίζεται το Πρόγραμμα Ελλάδα; Θα σχηματίζεται από δημόσιες επενδύσεις. Από πού αλλού θα σχηματίζεται το Πρόγραμμα Ελλάδα; Θα σχηματίζεται και από πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Υπάρχει το άλλο μεγάλο θέμα, το τι θα γίνει με τις αρμοδιότητες που μεταφέρονται στην τοπική αυτοδιοίκηση και αν θα συνοδευτούν από τους απαραίτητους πόρους. Αυτό είναι συνταγματική υποχρέωση και προβλέπουμε τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, μέσω των οποίων εξασφαλίσαμε την χρηματοδότηση των μεταφερόμενων στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση αρμοδιοτήτων.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Έχει προκύψει ένα θέμα από το Σάββατο με την συνάδελφο σας στο υπουργείο Εσωτερικών την κ. Τζάκρη.»
Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: « Δεν δίστασε να απαντήσει για το ζήτημα, το οποίο προέκυψε με πολύ καθαρό και θαραλλέο τρόπο. Η κυβέρνηση διέταξε μια ένορκη διοικητική εξέταση. Η εκτίμηση μου, ελπίδα μου, η βεβαιότητα μου είναι ότι δεν θα προκύψει τίποτα. Εάν υπάρχει θέμα τότε το τι κάνει ο κ. Παπανδρέου σε αυτές τις περιπτώσεις είναι γνωστό.»
net

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *