Γιατί συμφέρει η «γαλάζια» εργασιακή εφεδρεία

Ως «προθάλαμο απολύσεων», αντιμετωπίζει η ΝΔ. τη λύση της εργασιακής εφεδρείας με τον τρόπο με τον οποίο προτείνεται από την κυβέρνηση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση σπεύδει να διευκρινίσει -για ακόμη μια φορά- πως η πρότασή της, κάθε άλλο παρά έχει υιοθετηθεί από την κυβερνώσα παράταξη, όπως ισχυρίζεται ο….
αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός των Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά αντιθέτως έχει «κακοποιηθεί» και έχει «αντιστραφεί η σκοπιμότητά της».

Η θέση της ΝΔ για την εφεδρεία

Με φόντο τις πράσινες αντιδράσεις, τα συνταγματικά κολλήματα και τη διαφαινόμενη δυσχέρεια στη διαλογή των πρώτων 30.000 εφέδρων για το 2011, η αξιωματική αντιπολίτευση, υπενθύμισε εχθές, δια του στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Χρύσανθου Λαζαρίδη, πως η «γαλάζια» πρόταση προβλέπει για όσους είναι:

• πάνω από τα 50 εφεδρεία με το βασικό μισθό ως τη σύνταξη, εκτός κι αν βρει δουλειά αλλού
• από τα 40-50 δύο τριετίες και
• από τα 30-40 μια τριετία.

Για τις δυο τελευταίες κατηγορίες μάλιστα, τα όρια εφεδρείας ισχύουν εφόσον στο μεταξύ υπάρχει ανάκαμψη, δημιουργούνται θέσεις εργασίας και μπορούν να τις διεκδικήσουν. Σε αντίθετη περίπτωση, θα παρατείνονται.

Τα «plus» της πρότασης

Η ΝΔ, επιμένει πως η εργασιακή εφεδρεία δε μπορεί σε καμία περίπτωση να συνδέεται με απολύσεις. Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι με την «εφεδρεία» που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπάρχει καμία απόλυση για ένα χρόνο, προτάσσει 3 επιχειρήματα, για την ενίσχυση της θέσεως της:
1. Ο δημόσιος προϋπολογισμός δεν αντέχει αποζημιώσεις απολύσεων. Αυτές θα κληθεί να τις πληρώσει τον επόμενο χρόνο. Και ξεπερνούν τα 158 εκατομμύρια για 30 χιλιάδες «έφεδρους» υπό απόλυση
2. Με την μορφή της εργασιακής εφεδρείας οι συνολικές καθαρές οικονομίες κάθε χρόνο για το δημόσιο Ταμείο είναι μεγαλύτερες και από εκείνες της εφεδρείας που προτείνει η κυβέρνηση και από εκείνες του επιδόματος ανεργίας. Για παράδειγμα, στην περίπτωση ενός εργαζομένου με βασικό μισθό 1100 ευρώ, η πρόταση της ΝΔ προβλέπει μείωση συνολικού κόστους για το Δημόσιο κατά 260 ευρώ το μήνα, την ώρα που η αντίστοιχη μείωση για την κυβερνητική πρόταση είναι μόλις 166 ευρώ το μήνα για τον πρώτο χρόνο και 208 ευρώ το δεύτερο χρόνο.
3. Και τα δύο πρώτα κρίσιμα χρόνια η πρόταση της ΝΔ επιφέρει μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος, ακόμη και αν δεν υπολογιστούν οι αποζημιώσεις απολύσεων.

Όπως διευκρινίζουν επιτελικά στελέχη της λεωφόρου Συγγρού, τα πλεονεκτήματα της πρότασης της είναι πολλαπλά αφού οι «έφεδροι» θα εξακολουθούν να πληρώνουν φόρο εισοδήματος, έστω και μειωμένο, θα εξακολουθούν να πληρώνουν εισφορές στα ταμεία τους, έστω και μειωμένες και ασφαλώς θα εξακολουθούν να διατηρούν κάποιο επίπεδο κατανάλωσης. Αντιθέτως, γνωρίζοντας κανείς ότι έχει μπει σε τροχιά απόλυσης, θα μειώνει δραστικά την κατανάλωσή του, από την επόμενη χρονιά δεν θα πληρώνει ούτε φόρο εισοδήματος ούτε εισφορές, ενώ μετά την απόλυση θα λαμβάνει και επίδομα ανεργίας, για ένα έτος. Αποτέλεσμα: το κράτος μετά τη λήξη του έτους να χάνει πρόσθετα έσοδα, αν ακολουθήσει απόλυση και παράλληλα να επιβαρύνεται με την αποζημίωση όσων απολύσει.

Γιατί «δεν συμφέρει» η «λύση» της κυβέρνησης

Η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά πως πέραν από αντικοινωνική η προτεινόμενη εφαρμογή του θεσμού της εφεδρείας από την κυβερνώσα παράταξη, είναι παράλληλα περισσότερο δαπανηρή. Όπως εξηγούν τα αρμόδια στελέχη της Νέας Δημοκρατίας:
• Το κύριο ταμειακό πρόβλημα της εφεδρείας για το Δημόσιο, είναι ότι θα υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση του δημοσίου με την αποζημίωση απόλυσης.
• Επί πλέον, η απόλυση θα έχει δυσμενείς πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στον ιδιωτικό τομέα. Θα απολυθούν άνθρωποι και θα κλείσουν μαγαζιά! Κι αυτό θα φέρει πρόσθετες απώλειες εσόδων για το κράτος και πρόσθετες δαπάνες.

Με άλλα λόγια, η ΝΔ θεωρεί πως με τη δική της πρόταση συνολικά το κράτος έχει μεγαλύτερες άμεσες οικονομίες, τα πρώτα δύο χρόνια, ενώ η οικονομία θα υφίσταται μικρότερες συνέπειες λόγω ύφεσης και η κοινωνία λιγότερες πιέσεις. Επιπλέον, εξ αιτίας της μικρότερης απώλειας για τους εργαζόμενους και της μικρότερης επιβάρυνσης για το κράτος, η εφεδρεία έτσι όπως η ίδια την έχει παρουσιάσει μπορεί να απορροφήσει περισσότερους στα πρώτα δύο χρόνια με αποτέλεσμα να επισπεύδει τη μείωση προσωπικού του δημοσίου με ομαλό τρόπο.

Καθαρό λογιστικό όφελος στο έλλειμμα

Η «γαλάζιοι» υπολογισμοί, παρά την πιο ήπια πρόταση, μοιάζουν μάλιστα πιο συμφέροντες.

«Μέσα σε ένα χρόνο μπορούμε να έχουμε επιτύχει καθαρή μείωση του ελλείμματος κατά 853 εκατομμύρια. Έναντι 614 εκατομμυρίων που προβλέπονται για την πρόταση της κυβέρνησης. Ενώ στα πέντε χρόνια θα έχουμε επιτύχει μείωση ελλείμματος σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων ετησίως και 230 χιλιάδες εργαζόμενους. Ενώ από την κυβερνητική πρόταση θα έχει προκύψει ετήσια μείωση του ελλείμματος κατά 3 δισεκατομμύρια περίπου!», διαβεβαιώνει ο Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους υπολογισμούς, η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπερέχει σε μείωση του ελλείμματος κάθε χρόνο και προβλέπει 25% μεγαλύτερη συνολική μείωση του ελλείμματος στα πέντε χρόνια, και 33% μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος τον τελευταίο χρόνο, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση, από τον τρίτο χρόνο, όποιος μπαίνει σήμερα στην «εφεδρεία» της κυβέρνησης δεν θα παίρνει ούτε επίδομα ανεργίας!

Το παράδειγμα

Το δημοσιονομικό κόστος των προτάσεων συνολικά αλλά και συγκριτικά, δικαιώνει, όπως εκτιμούν οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ένας εργαζόμενος που λαμβάνει 1540 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων -δηλαδή 1100 βασικό μισθό- , αν μπει στην εφεδρεία όπως προτείνεται από τη ΝΔ, θα παίρνει το βασικό του μισθό 1100 ευρώ. Αν μπει στην εφεδρεία, όπως την σχεδιάζει η κυβέρνηση θα παίρνει τον πρώτο χρόνο γύρω στα 660 ευρώ, τον δεύτερο χρόνο, το επίδομα ανεργίας γύρω, στα 500 ευρώ και τον τρίτο τίποτε…

Όπως επισημαίνουν ωστόσο, τα αρμόδια στελέχη της Συγγρού, σήμερα ο υπάλληλος των 1540 ευρώ έχει καθαρό κόστος στην Κυβέρνηση 1180 ευρώ. Με την εφεδρεία όπως την υπολογίζει η ΝΔ το καθαρό κόστος για το κράτος θα πέσει στα 920 ευρώ ενώ με την κυβερνητική πρόταση στα 1014 ευρώ, το πρώτο έτος και με την ανεργία στην οποία θα οδηγηθεί μετά από ένα χρόνο, θα 972 ευρώ. Και αυτό χωρίς να υπολογίζεται η αποζημίωση που θα πρέπει να δώσει το δημόσιο, σε περίπτωση απόλυσης.

Στη ΝΔ, σημειώνουν ακόμη οι επερχόμενες μαζικές απολύσεις από το δημόσιο θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης, τη μεγαλύτερη ύφεση και κατά συνέπεια θα οδηγήσουν σε πρόσθετα λουκέτα κι επομένως σε μαζικές απολύσεις και από τον ιδιωτικό τομέα.

http://www.newsbomb.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *