Αυτές είναι οι πραγματικές «ρυθμίσεις» που κάνουν οι τράπεζες στα δάνεια

Μεγάλη είδηση για τις «μνημονιακές» εφημερίδες είναι σήμερα τα νέα προγράμματα ρυθμίσεων για τους δανειολήπτες, ενήμερους και μη, όπως τα αναφέρουν χαρακτηριστικά. …

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι τράπεζες ετοιμάζονται να…..
θέσουν σε εφαρμογή από τον επόμενο μήνα ένα νέο πρόγραμμα μείωσης των επιτοκίων κατά 1,5 με 2 ποσοστιαίες μονάδες προκειμένου να περιοριστούν τα «κόκκινα» δάνεια.

«Τώρα οι τράπεζες καλούν τον κόσμο σε ρυθμίσεις. Εμείς απαντάμε ότι πρέπει να γίνει εδώ και τώρα εκκαθάριση οφειλής», τονίζει σχολιάζοντας τα σχετικά δημοσιεύματα ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Χαράλαμπος Περβανάς.«Αρκεί κανείς να υπολογίσει τι πληρώνει μέσω του δανείου του για να αντιληφθεί το μέγεθος της απάτης των τραπεζών και γιατί οι πολιτικοί αποφεύγουν σε αυτά τα σοβαρά ερωτήματα», προσθέτει.

Ενδεικτικό παράδειγμα της συντελούμενης κλοπής εις βάρος των δανειοληπτών αποτελεί το παρακάτω παράδειγμα δανειολήπτη – μέλος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος. Αυτό για το οποίο κανείς πολιτικός δεν φαίνεται διατεθειμένος να πάρει ουσιαστική θέση και κατ’ επέκταση και δράση. Έτσι θα χαθούν οι περιουσίες του Έλληνα πολίτη από το 2014.

Δανειολήπτης 60 ετών, ο οποίος σημειωτέον έχει ήδη βάλει λουκέτο στην επιχείρηση του, έλαβε το 2002 μέσω μίας εκ των 4 συστημικών τραπεζών, δάνειο (ανοιχτός αλληλόχρεος λογαριασμός) ύψους 30.000 ευρώ.

Ο εν λόγω δανειολήπτης, ο οποίος ήταν επιτυχημένος επιχειρηματίας προ κρίσης, διατηρούσε ενήμερο το δάνειο του μέχρι πριν από 4 μήνες. Όταν τα πράγματα στένεψαν σημαντικά για εκείνον αναζήτησε διέξοδο διαφυγής από τον φαύλο κύκλο της τοκογλυφίας και της απάτης στον οποίο τον είχε εγκλωβίσει η τράπεζα. Ανακάλυψε τα εξής:

Ο 60χρονος είχε λάβει μέσω ανοιχτού αλληλόχρεου λογαριασμού 30.000 ευρώ το 2002, το οποίο από τότε εξυπηρετούσε κανονικά.

Παρόλα αυτά, το υπόλοιπο της οφειλής του αναγράφει το εξωφρενικό ποσό των 102,137,84 ευρώ!

Για δάνειο ύψους 30.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον 72.137,84 ευρώ! Και να σημειωθεί οτι το δάνειο αυτό παραμένει ανοιχτό αφού ακόμη δεν έχει καταγγελθεί!

Το συγκεκριμένο παράδειγμα δανειολήπτη ικανοποιεί απόλυτα το προφίλ του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» που προωθεί σθεναρά η κυβέρνηση. Όμως, αν το συγκεκριμένο παράδειγμα δανειολήπτη το τιμωρεί με όλους αυτούς παράνομους και καταχρηστικούς όρους, το τραπεζικό σύστημα τότε ποιον θα μπορούσε να ευνοήσεις, όπως ευαγγελίζεται;

Ποιον μπορεί επιτέλους να απαλλάξει από την επιβάρυνση που προκύπτει από την εφαρμογή του μαθηματικού τύπου υπολογισμού του τόκου, κατά παρέκκλιση της κοινοτικής οδηγίας του 2001;

«Πρόκειται ουσιαστικά για ένα καινούργιο δάνειο. Ένα φαύλο κύκλο από τον οποίο δε θα μπορέσει ποτέ να βγει και θα πρέπει να πληρώνει ο ίδιος αλλά και τα παιδιά και τα εγγόνια του», σχολιάζει η δικηγόρος, συνεργάτης του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Δήμητρα Καρδάκου.

Ο επαγγελματίας που κάποια στιγμή της ζωής του χρειάστηκε για την επιχείρηση του κάποια διευκόλυνση, θα πρέπει να πληρώσει εξωφρενικούς τόκους υπερημερίας, παράλογα έξοδα φακέλου, και φυσικά την επιβάρυνση που προκύπτει από την τοκογλυφική τακτική των τραπεζών να υπολογίζουν τον τόκο με βάση έτος 360 ημερών!

«Πρόκειται για καθαρή κλοπή. Είναι απάτη, τοκογλυφία και σύσταση εγκληματικής συμμορίας για αυτό κι ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος προχώρησε στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από την οποία προκύπτουν οι παραπάνω κατηγορίες», τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Χαράλαμπος Περβανάς και συμπληρώνει: « Με όλα τα παραπάνω καταλήγουμε στο γεγονός οτι ο Έλληνας οδηγείται στη σφαγή επειδή πήγε και πήρε ένα δάνειο κάποια στιγμή στη ζωή του».

Η οικονομική καταστροφή που έχει συντελεστεί θα αφήσει το αποτύπωμά της για πολλά χρόνια ακόμη, πολύ περισσότερο όταν δεν εφαρμόζεται καμία πολιτική ανασυγκρότησης της παραγωγικής βάσης, εξορθολογισμού του κράτους κι αποκατάστασης των εκρηκτικών κοινωνικών αδικιών.

Το θέμα είναι οτι ακόμη και οι αποφάσεις που θα μπορούσαν πραγματικά να ανακουφίσουν τους Έλληνες που έχουν πληγεί από την άνευ προηγουμένου επιδρομή στα εισοδήματα τους και την επιβολή της πιο ανελέητης φορολογίας, δεν λαμβάνονται. Μάλιστα, οι πολιτικοί, που είναι εις γνώσιν της κατάστασης, συνεχίζουν να καλύπτουν τους τραπεζίτες και να τους προικοδοτούν με 270 και βάλε δισεκατομμύρια ευρώ.

Danioliptes.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *