Τα μυστικά του φόρου υπεραξίας ακινήτων – Τι θα ισχύσει στη μεταβίβαση της ψιλής κυριότητας ή της επικαρπίας – Πως θα υπολογίζεται η φορολογητέα υπεραξία

* Βάσει των αξιών που δηλώνονται στα συμβόλαια και όχι βάσει των αντικειμενικών τιμών θα υπολογίζεται η φορολογητέα υπεραξία…..

* Τι θα ισχύσει σε περιπτώσεις μεταβιβάσεων της ψιλής κυριότητας ή της επικαρπίας, καθώς και σε περιπτώσεις δωρεών, γονικών παροχών, κληρονομιών, χρησικτησίας, ανέγερσης οικοδομών με αυτεπιστασία και νομιμοποιήσεων αυθαιρέτων κατασκευών.

* Ποιοι απαλλάσσονται και ποιοι υποχρεούνται να πληρώσουν τον νέο φόρο

* Τι υποχρεώσεις έχουν πλέον οι συμβολαιογράφοι

Φόρο υπεραξίας θα πληρώνουν στο εξής όσοι πωλούν ακίνητα τα οποία απέκτησαν με οποιονδήποτε τρόπο (με αντάλλαγμα, με ανέγερση, με δωρεά, γονική παροχή ή κληρονομιά) μετά την 1η-1-1995. Ως υπεραξία θα λαμβάνεται υπόψη η διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης ή της αξίας του ανταλλάγματος που καταβάλλεται. Ως τιμή κτήσης και ως τιμή πώλησης θα θεωρείται η δηλωθείσα στο συμβόλαιο τιμή και όχι η αντικειμενική αξία, εκτός εάν η τιμή του συμβολαίου συμπίπτει με την αντικειμενική. Ο φόρος θα υπολογίζεται με συντελεστή 15% επί της υπεραξίας που προκύπτει μετά την αφαίρεση ενός αφορολογήτου ποσού 25.000 ευρώ.

Σε κάθε πώληση ακινήτου που διενεργείται από εργολάβους οικοδομών ή από άτομα που διενεργούν συστηματικά πωλήσεις ακινήτων (μέσα στη διάρκεια δύο ετών τρεις ή περισσότερες πωλήσεις) καθώς και σε κάθε περίπτωση διενέργειας μεμονωμένης ή συμπτωματικής πράξης που αποβλέπει στην επίτευξη κέρδους, το εισόδημα (υπεραξία) που προκύπτει θα θεωρείται ότι προήλθε από επιχειρηματική δραστηριότητα και θα φορολογείται από το πρώτο ευρώ με 26%, ενώ αν υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ, τότε το άνω του ποσού αυτού τμήμα φορολογείται με 33%! Το εάν πρόκειται ή όχι για επιχειρηματική συναλλαγή πρέπει να προκύπτει αποκλειστικά και μόνο από υπεύθυνη δήλωση του πωλητή του ακινήτου, η οποία ενσωματώνεται στο κείμενο του συμβολαίου.
Τα παραπάνω αναφέρονται σε αναλυτική εγκύκλιο για την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας ακινήτων, που εξέδωσε και κοινοποίησε πρόσφατα σε όλες τις Δ.Ο.Υ. ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης. Πιο αναλυτικά, με την εγκύκλιο του κ. Θεοχάρη διευκρινίζονται τα εξής:………………………..ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *