Εξ’αρχής δημιουργήθηκαν σε όλους μας αμφιβολίες για το πόσο μπορεί να διοικήσει σωστά ένα στρατόπεδο ένας τέτοιος άνθρωπος.


Μια επιστολή που λάβαμε από Επαγγελματία Οπλίτη που υπηρετεί στο 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων στο Μεσολόγγι όχι μόνο αποκαλύπτει επικίνδυνες πτυχές της καθημερινότητας του Παραλόγου τη Θητεία, αλλά επισημαίνει και τα αδιέξοδα της επιλογής κατάταξης στο Στρατό ως Μισθοφόρος.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο διοικητής της μονάδας θίγει βάναυσα την αξιοπρέπεια των υφιστάμενων του, θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ζωή τους, ενώ παραβιάζει με ακραίο τρόπο βάναυσα τον Στρατιωτικό Κανονισμό και τη νομοθεσία!

Δημοσιεύουμε φυσικά αυτούσια την επιστολή και τα συμπεράσματα δικά σας!
«Παρακαλώ δημοσιεύστε αυτό το άρθρο για να ενημερωθεί ο κόσμος. Ευχαριστώ.
2/39 Σύνταγμα Ευζώνων στο Μεσολόγγι υπό τη διοίκηση του Συνταγματάρχη κ. Παγουρά – καλώς ήρθατε στο καθεστώς παράνοιας και τρόμου.
Επιτέλους ορκιστήκαμε μετά από ενάμιση μήνα. Όπως το 90% των συναδέλφων μου επέλεξα να …

… γίνω ΕΠΟΠ για οικονομικούς λόγους. Έξω δεν έχω επιλογές, αλλά άμα το παιδί μου ανακοίνωνε μία μέρα πως ήθελε να γίνει ΕΠΟΠ, μετά την εμπειρία μου ως σήμερα θα του έλεγα όχι. Το πως θα φτιάξουν τα πράγματα όταν πάμε σε κάποια μονάδα στη παραμεθόριο το ελπίζουμε όλοι, αλλά να παραδώσω το παιδί μου, ΕΠΟΠ η φαντάρο στα χέρια ενός διοικητή όπως ο κ. Παγουράς; Όχι.

Εξ’αρχής δημιουργήθηκαν σε όλους μας αμφιβολίες για το πόσο μπορεί να διοικήσει σωστά ένα στρατόπεδο ένας τέτοιος άνθρωπος. Πριν λίγες εβδομάδες ο Συνταγματάρχης κάλεσε όλο το στρατόπεδο στην αναφορά. Άρχισαν λοιπόν να πέφτουν οι τιμωρίες (οι φυλακές). Ως εκεί καλά. Κάποια στιγμή φαίνεται ένας ιατρός (στέλεχος) με το ιατρικό του βαλιτσάκι να διασχίζει το στρατόπεδο και να πηγαίνει προς τους λόχους. Είχε λιποθυμήσει κάποιος μέσα στους λόχους και κάλεσαν τα ιατρεία για να πάει επειγόντως κάποιος ιατρός για να γίνει εξέταση. Ο κ. Παγουράς σταμάτησε τον ιατρό να τον ρωτήσει πού πάει. Ο ιατρός εξηγεί τη κατάσταση και ότι πάει να εξετάσει τον λιπόθυμο. Και εκεί γίνεται το αδιανόητο: Ο κ. Παγουράς, καθαρά εξοργισμένος, ξεσπάει φωνάζοντας μπροστά σε όλους μας ‘Την ώρα της αναφοράς; Την ώρα της αναφοράς δε κουνιέται κανείς! Είναι ιερή!’. Ο ιατρός, ταπεινωμένος, πάγωσε και δε τόλμησε να κινηθεί προς τους λόχους. Μπροστά σε όλο το Σύνταγμα, ΕΠΟΠ, φαντάροι, στελέχη, ο κ. Παγουράς έβαλε σε κίνδυνο μία ανθρώπινη ζωή, δίχως να σκεφτεί τις πιθανές συνέπειες της πράξης του. Τέτοια αηδία σπάνια έχω ξανανιώσει – πόσο μάλλον όταν υποτίθεται πως ο διοικητής μας πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση. Αυτός ήταν λοιπόν ο στρατός, όπου είχα αποφασίσει να καταταγώ; ένας εκμηδενισμός της ανθρώπινης ύπαρξης; Ένας εκμηδενισμός των βασικότερων Χριστιανικών αρχών όπως η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια; Αξίζουν άραγε όλα αυτά για ένα κομμάτι ψωμί;

Δυστυχώς δεν σταματάνε εκεί τα έκτροπα του 2/39 ΣΕ. Ο ίδιος διοικητής αρνείται βασικά δικαιώματα και στους φαντάρους – όπως να γίνουν οι κατάλληλες διαδικασίες για μείωση θητείας όπου το δικαιούται κάποιος, λόγω σοβαρών οικογενειακών αρρωστιών (που μεταφράζονται ως μεγάλα ποσοστά αναπηρίας σε κάποιον γονέα).

Βουίζει το στρατόπεδο ότι ο Συνταγματάρχης δεν είναι καλά ψυχολογικά. Είναι φυσιολογικό όταν μας μιλάει κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης να τον πιάνουν τα κλάματα; Είναι φυσιολογικό μέσα σε διάστημα 10 λεπτών να μας μιλάει πρώτα όμορφα και ευγενικά και μετά να φωνάζει και να αιωρείται; Ένας οικογενειακός μας φίλος, στρατιωτικό στέλεχος και αυτός, μου είπε πως η μοναδική φορά που πέρασε από εξετάσεις ψυχολογικής υγείας ήταν πριν καταταγεί – δηλαδή πάνε περισσότερο από 20 χρόνια! Είναι φυσιολογικό αυτό ερωτώ το ΓΕΣ και τον κ. Βενιζέλο; Θα έστελνε ο κ. Υπουργός τα παιδιά του σε στρατόπεδο όπου κυριαρχεί ένα άτομο που δε λογαριάζει τα 1000 άτομα που ο ίδιος διοικεί; Όπου είναι αδύνατον να αναπτυχτεί σεβασμός και προς το πρόσωπο του και κυριαρχεί φόβος στα σε όλους: ΕΠΟΠ, φαντάρους και ακόμα και στελέχη;

Η έλλειψη ενδιαφέροντος εννοείται πως φαίνεται και άλλου. Οι περισσότεροι από μας έχουμε κάνει υπηρεσία στα Μαγειρεία/Εστιατόρια του 2/39 Σ.Ε. Η μυρωδιά είναι απερίγραπτη εκεί μέσα. Ούτε οι τουαλέτες μας μυρίζουν έτσι. Βέβαια, ο κ. Παγουράς δε τρώει μαζί μας. Εδώ δε λογαριάζει την υγεία μας, θα λογαριάσει το φαί που τρώμε;
Γράφω εδώ για να ενημερωθεί ο Ελληνικός λαός πού στέλνει τα παιδία του. Να ξέρει τι είδους άνθρωποι αποφασίζουν για το πού, πώς και πότε επιτρέπεται να ζήσουν. Και τέλος, πού πάνε τα πολύτιμα λεφτά που ξοδεύει ο Έλληνας σε φόρους στον Ελληνικό στρατό».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *