Οι όροι της αναγκαστικής κηδεμονίας


Τα κρυφά σημεία για ασφαλιστικό, εργασιακό και ΦΠΑ
Αυστηρό χρονοδιάγραμμα έως το 2012

Τριετή καταιγίδα μέτρων που ανατρέπουν τα πάντα στις εργασιακές σχέσεις, στο ασφαλιστικό σύστημα, στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων περιλαμβάνει το Μνημόνιο Συνεννόησης, όπως αποκαλείται η συμφωνία για τη στήριξη της Ελλάδας από το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται περικοπή στο…
.

επίδομα ανεργίας, κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης για όσους συνταξιούχους είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών, ανεξαρτήτως του ύψους της σύνταξης που λαμβάνουν, αύξηση του ορίου απολύσεων και μείωση της αποζημίωσης, τριετές πάγωμα μισθών, μείωση συντάξεων και μετάταξη εκατοντάδων προϊόντων (μεταξύ αυτών και τρόφιμα) από τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ στον υψηλότερο. Επίσης, προβλέπεται έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις όχι για ένα, αλλά για τρία χρόνια.

Το μνημόνιο είναι ένας οδικός χάρτης για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας, που υπαγορεύθηκε από την «τρόικα» και η πιστή εφαρμογή του από την ελληνική κυβέρνηση είναι προϋπόθεση για την καταβολή των δόσεων της οικονομικής βοήθειας. Επί της ουσίας, περιγράφει λεπτομερώς όλη την οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί από φέτος έως το τέλος του 2012, καθορίζει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κάθε τρίμηνο, καθώς και τους δημοσιονομικούς στόχους που πρέπει να επιτευχθούν. Η εκταμίευση των 110 δισ. ευρώ του πακέτου στήριξης από το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη θα εξαρτάται τόσο από την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων όσο και από την επίτευξη των στόχων.

Συνολικά, φέτος και έως το 2014, η Ελλάδα πρέπει να πραγματοποιήσει δημοσιονομική προσαρμογή-μαμούθ, αφού τίθεται ως στόχος η μείωση του ελλείμματος κατά 30 δισ. ευρώ. Μεταξύ αυτών και μέτρα συνολικού δημοσιονομικού οφέλους 10 δισ. ευρώ που θα ληφθούν τη διετία 2013 – 2014, τα οποία δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

Αργά χθες, έγινε γνωστό ότι το Δ.Σ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συνέλθει την Κυριακή 9 Μαΐου για να εγκρίνει τη συμφωνία με την Ελλάδα.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *