Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Να μην αποπληρωθεί το χρέος»

Το κείμενο του προκαταρκτικού πορίσματος από την έως τώρα έρευνα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους δίνει σήμερα στη δημοσιότητα η πρόεδρός της και πρόεδρος της Βουλής…
Η διήμερη διαδικασία συνοπτικής παρουσίασης του πορίσματος άνοιξε χθες με ομιλία της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου, μέσω της οποίας ζητήθηκε από τον παριστάμενο πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα η μη αποπληρωμή του χρέους της χώρας ή τουλάχιστον η αναστολή πληρωμής των δόσεων έως την ολοκλήρωση του λογιστικού ελέγχου που διενεργεί η προαναφερθείσα επιτροπή.

Από τα προκαταρκτικά συμπεράσματα κιόλας φαίνεται να δικαιώνονται πλήρως οι πολίτες που αμφισβήτησαν την υποχρέωσή τους να συμμετάσχουν στην αποπληρωμή του χρέους, είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Βουλής. Και αφού έκανε λόγο για «εξονυχιστικό έλεγχο νομιμότητας του επονομαζόμενου χρέους, για πλήρη αποκάλυψη αλήθειας για δημιουργία και διόγκωσή του, για τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι ιδιοτελώς υποθήκευσαν το παρόν και μέλλον του τόπου», η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε: «Η σημερινή κυβέρνηση, που δεν έχει συμπράξει ούτε στη δημιουργία ούτε στη διόγκωση, νομιμοποιείται να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία και επιχειρήματα για αμφισβήτηση του χρέους και τουλάχιστον για αναστολή κάθε ενέργειας αποπληρωμής του, όσο αυτή θέτει σε διακινδύνευση τα θεμελιώδη δικαιώματα του λαού και τη δημοκρατία. Η επιταγή αποπληρωμής ενός χρέους που δεν δημιούργησε ο λαός ήταν και είναι υποτέλεια», πρόσθεσε.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Βουλής αμφισβήτησε ευθέως την ηθική νομιμοποίηση όλων εκείνων που σήμερα εμφανίζονται ως οι παράγοντες εκείνοι που ασκούν πιέσεις στην Ελλάδα για την αποπληρωμή του χρέους, υποδεικνύοντας μάλιστα με τρόπο επιτακτικό, όπως σημείωσε, στη χώρα μας τρόπους γι’ αυτήν την αποπληρωμή. Υπό αυτό το πρίσμα, στράφηκε εναντίον της Γερμανίας, της Γαλλίας, αλλά και προσωπικά του κ. Γιουνκέρ, υποστηρίζοντας ότι επιζητούν την υποταγή της χώρας.

«Αυτό που φάνταζε χθες υποχρέωση προς δανειστές στο διηνεκές, από σήμερα τεκμηριώνεται σε δικαίωμα του λαού με διαφορετικό περιεχόμενο», σχολίασε η εκ των επιτελικών στελεχών της Επιτροπής, κ. Σοφία Σακοράφα. Υπενθυμίζεται ότι δήλωση σχετικά με τη βούληση της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της στο διηνεκές είχε κάνει πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών.

«Η υπόθεση του χρέους είναι όχι οικονομικό, αλλά ζήτημα οικονομικής χειραγώγησης λαού. Το ξέρουμε από την εποχή των αποικιών», σχολίασε σε παρέμβασή του ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κατρούγκαλος.

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής δημόσιας συνεδρίασης είναι και η νέα καταγγελία εκ μέρους της κ. Κωνσταντοπούλου: η πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε ότι, όπως πληροφορείται, το τηλεοπτικό σήμα τόσο της ΕΡΤ όσο και του Καναλιού της Βουλής δεν φθάνει σε όλες τις γωνιές της χώρας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό είναι αποτέλεσμα παρεμβάσεων.

Έντυπη

kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *